STUDIU Jumătate din arborii sălbatici ai lumii sunt pe cale de dispariţie. Care este principala cauză

  • Aproape jumătate din speciile de arbori sălbatici din lume sunt pe cale de dispariţie, ceea ce ar putea afecta ecosistemul, avertizează cel mai mare studiu global de până acum.
  • Studiul global solicită acţiuni urgente pentru a preveni prăbuşirea ecosistemului, agricultura fiind cauza principală a dispariţiei acestor arbori sălbatici.
4203 afișări
Imaginea articolului STUDIU Jumătate din arborii sălbatici ai lumii sunt pe cale de dispariţie. Care este principala cauză

STUDIU Jumătate din arborii sălbatici ai lumii sunt pe cale de dispariţie. Care este principala cauză

Distugerea pădurilor este o altă cauză importantă, potrivit raportului State of the World’s Trees, care a fost lansat miercuri împreună cu o cerere de acţiune urgente care ar trebui realizate pentru a inversa declinul.

Studiul internaţional desfăşurat pe o perioadă de cinci ani a constatat că 17.510 specii de copaci sunt ameninţate, ceea ce reprezintă de două ori numărul de mamifere, păsări, amfibieni şi reptile puse în pericol, potrivit The Guardian.

Madagascar are cele mai multe specii de arbori ameninţate, 1.842, Brazilia ocupând locul al doilea cu 1.788, printre care mahon cu frunze mari, lemn de trandafir şi eugenia. În China, a şasea naţiune din lume cu cea mai mare biodiversitate, magnolia, camelia şi arţarul s-au numărat printre cele 890 de specii expuse riscului.

Statele insulare tropicale sunt afectate în mod disproporţionat, în special abanosul şi lemnul de trandafir, dar chiar şi în Europa, care este relativ săracă în ceea ce priveşte diversitatea naturală, a existat o scădere alarmantă. 

Botanicii descriu copacii drept „coloana vertebrală a ecosistemului natural”. Deşi doar 0,2% din specii au dispărut până acum, autorii spun că un declin accelerat ar putea avea efecte teribile. Oamenii sunt afectaţi direct de pierderea ”depozitului” de carbon, de producţia de oxigen, cherestea pentru construcţii, combustibil pentru incendii, ingrediente pentru medicamente şi alimente şi bunăstarea care provine din umbra şi frumuseţea oferită de arbori.

În multe părţi ale lumii, copacii sunt pilonii unui ecosistem sănătos. Fără ei, alte plante, insecte, păsări şi mamifere se luptă să supravieţuiască.

Principalele ameninţări pentru arbori:

  • agricultura (recoltele 29% şi creşterea animalelor 14%) ocupă primul loc,
  • urmată de exploatarea forestieră (27%), l
  • ocuinţe şi alte dezvoltări comerciale (13%),
  • foc (13%), minerit (9%),
  • plantaţii de celuloză (6%) şi specii invazive (3%),
  • schimbările climatice (4%).
Grupul a lansat Portalul GlobalTree, o bază de date online care urmăreşte eforturile de conservare la nivel de specie, pe ţară şi la nivel mondial.
 
„Pentru prima dată ştim ce specii sunt ameninţate, unde sunt şi cum sunt ameninţate, astfel încât să putem lua decizii de conservare mai bine informate”, a spus Malin Rivers, autorul principal al raportului. „Aceste specii nu sunt încă dispărute. Încă mai există speranţă. Există încă modalităţi de a le recupera”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici