STUDIU Viaţa extraterestră ar putea fi găsită pe luna de gheaţă a planetei Saturn

  • Cercetătorii au speculat de mult timp că bacterii extraterestre ar putea trăi pe Enceladus, care este una dintre cele 83 de luni ale planetei, dar nu aveau răspunsuri definitive
  • Viaţa ar putea fi găsită pe una dintre lunile lui Saturn fără ca o navă spaţială să aterizeze măcar pe ea, potrivit unui nou studiu.
1084 afișări
Imaginea articolului STUDIU Viaţa extraterestră ar putea fi găsită pe luna de gheaţă a planetei Saturn

Sursa foto: Twitter

Cercetătorii au speculat mult timp că bacterii extraterestre ar putea trăi pe Enceladus, care este una dintre cele 83 de luni ale planetei, dar nu aveau răspunsuri definitive.
 
Un nou studiu sugerează că aceasta ar putea găzdui viaţă, deoarece produce metan. Când a fost cercetată pentru prima dată de NASA în 1980, arăta ca un bulgăre de zăpadă pe cer.
 
O a doua misiune NASA, între 2005 şi 2017, a descoperit că stratul său gros de gheaţă ascunde un ocean vast şi cald de apă sărată care emană metan, un gaz care provine de obicei de la microbii de pe Pământ.
 
Metanul a fost descoperit atunci când nava spaţială Cassini a misiunii a zburat printre pene uriaşe de apă care erup de la suprafaţa lui Enceladus.
 
Pe măsură ce micuţa lună orbitează în jurul gigantului gazos inelar, este comprimată şi trasă de imensul câmp gravitaţional al lui Saturn, care îi încălzeşte interiorul din cauza frecării.
 
Ca urmare, spectaculoase pene de apă ies în spaţiu din fisurile şi crăpăturile de pe suprafaţa îngheţată a lui Enceladus.
 
Anul trecut, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Arizona din SUA şi de la Universitatea Paris Sciences et Lettres din Franţa au descoperit că, dacă viaţa a apărut pe Enceladus, acest lucru ar putea explica de ce acesta produce metan.
 
Deşi numărul de bacterii din oceanul său ar fi mic, tot ce ar fi nevoie pentru a le descoperi ar fi o vizită din partea unei nave spaţiale robotizate, potrivit Independent.
 
Autorul principal al studiului, profesorul Régis Ferrière, a explicat: „În mod clar, trimiterea unui robot care să se târască prin crăpăturile de gheaţă şi să se scufunde la mare adâncime până la fundul mării nu ar fi uşoară. Au fost concepute misiuni mai realiste care ar folosi instrumente îmbunătăţite pentru a eşantiona plumele, aşa cum a făcut Cassini, sau chiar să aterizeze pe suprafaţa lunii”.

Caracteristicile lunii Enceladus 

Situată la aproximativ 800 de milioane de mile de Pământ, Enceladus completează o orbită în jurul lui Saturn la fiecare 33 de ore.
 
Se remarcă prin faptul că suprafaţa sa este ca un iaz îngheţat care străluceşte în soare şi reflectă lumina ca nimic altceva în sistemul solar.
 
De-a lungul polului sudic al lunii, cel puţin 100 de pene uriaşe de apă erup prin fisuri în peisajul îngheţat, la fel ca lava unui vulcan violent.
 
Cercetătorii cred că vaporii de apă şi particulele de gheaţă ejectate de aceste caracteristici asemănătoare cu un gheizer alcătuiesc unul dintre inelele emblematice ale lui Saturn.
 
Excesul de metan expulzat în pene seamănă cu gurile de aerisire hidrotermale, care se găsesc sub mare, acolo unde două plăci tectonice se întâlnesc.
 
Organismele minuscule de sub mare nu au acces la lumina soarelui, aşa că au nevoie de energia provenită din substanţele chimice eliberate de "fumătoarele albe" pentru a rămâne în viaţă.
 
Profesorul Ferrière a explicat: „Pe planeta noastră, fântânile hidrotermale abundă de viaţă, mare şi mică, în ciuda întunericului şi a presiunii nebănuite. Cele mai simple creaturi vii de acolo sunt microbii numiţi metanogeni care se alimentează singuri chiar şi în absenţa luminii solare".
 
Metanogenii convertesc dihidrogenul şi dioxidul de carbon pentru a obţine energie şi eliberează metan ca produs secundar.
 
Calculele cercetătorilor s-au bazat pe teoria conform căreia Enceladus are metanogeni care locuiesc în fântâni hidrotermale oceanice asemănătoare cu cele găsite pe Pământ.
 
Echipa spune că o viitoare misiune ar putea avea dificultăţi în a găsi dovezi directe ale vieţii, dar prezenţa sau absenţa anumitor molecule organice, cum ar fi anumiţi aminoacizi, ar putea servi ca dovadă indirectă pentru sau împotriva unui mediu plin de viaţă.
 
Oamenii de ştiinţă doresc acum să se întoarcă pe Enceladus, iar o misiune îşi propune să aterizeze acolo în anii 2050 pentru a colecta date "extinse" despre aceasta.
 
Descoperirile au fost publicate în The Planetary Science Journal.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici