SUEDIA a câştigat FINALA EUROVISION 2012. Pe ce loc s-a clasat ROMÂNIA - VIDEO

Suedia, marea favorită la Eurovision 2012, s-a clasat pe primul loc în finala concursului desfăşurată sâmbătă seară la Baku, Azerbaidjan, cu piesa "Euphoria", interpretată de Loreen, fiind cea de-a cincea ediţie câştigată, de la succesul din 1974 când ABBA a cucerit publicul cu "Waterloo".

26408 afișări
Imaginea articolului SUEDIA a câştigat FINALA EUROVISION 2012. Pe ce loc s-a clasat ROMÂNIA - VIDEO

SUEDIA a câştigat FINALA EUROVISION 2012. ROMÂNIA s-a clasat pe locul 12 (Imagine: www.eurovision.tv)

Reprezentanta Suediei a câştigat detaşat cu 372 de puncte, astfel că EUROVISION 2013 se va organiza în această ţară.

Înainte de ediţia din acest an, Suedia a câştigat ultima oară concursul în 1999.

Astfel, SUEDIA va prelua îndatoririle de gazdă a Eurovisionului pentru anul viitor.

Datele ediţiei din 2013 au fost deja anunţate, semifinalele urmând să aibă loc pe 14 şi 16 mai, iar finala pe 18 mai.

  • Pe locul al doilea în finala de la Baku s-a clasat Rusia, cu grupul celor şase "bunicuţe" Buranovskiye Babushki.

  • Pe locul al treilea s-a clasat Serbia, reprezentată de Zeljko Joksimovic.

  • Trupa Mandinga, reprezentanta României la Eurovision 2012, s-a clasat pe locul al 12-lea în finala concursului. MANDINGA, care a interpretat piesa "Zaleilah", compusă de Costi Ioniţă, a obţinut 71 de puncte. România a primit punctajul maxim (12 puncte) de la Republica Moldova şi a fost pe locul al doilea în clasamentul Spaniei, cu 10 puncte, însă nu s-a mai regăsit pe primele trei poziţii (cu 12, 10 şi respectiv 8 puncte) în clasamentul unei alte ţări. România a mai primit câte 7 puncte din partea Italiei şi Greciei, 6 din Israel şi Azerbaidjan, 5 puncte de la Irlanda şi câte 4 puncte din Portugalia şi Turcia.

Notele acordate în România au fost anunţate de Paula Seling, care a reprezentat România în concurs la ediţia din 2010 alături de Ovidiu Cernăuţeanu (Ovi), la Oslo.

Publicul din România a acordat 12 puncte pentru Republica Moldova, 10 puncte pentru Suedia şi 8 puncte pentru Grecia.

Publicul din Moldova a votat pentru România (12 puncte), Azerbaidjan (10 puncte) şi Ucraina (8 puncte), pe primele trei locuri.

Anul trecut, reprezentanta Moldovei la Eurovision, trupa Zdob şi Zdub, s-a clasat pe locul al 12-lea.

Mandinga a urcat pe scenă cu numărul 14, în FINALA EUROVISION, ce a avut loc sâmbătă seară la Baku Crystal Hall, fiind transmisă în direct pe TVR 1, TVR HD şi TVR Internaţional, de la ora 22.00.

Trupa românească a cântat cu această ocazie în faţa a 25.000 de spectatori, toate biletele fiind sold out de mai bine de trei săptămâni. Organizatorii se aşteaptă şi la audienţe TV record, dat fiind interesul crescut al europenilor pentru ediţia din acest an. TVR 1 a fost lider de audienţă în timpul transmisiei primei semifinale, în care România s-a calificat în etapa finală.

Celelate ţări concurente în finala EUROVISION 2012 au fost Azerbaidjan, Spania, Marea Britanie, Franţa, Italia şi Germania, calificate direct în finală, Lituania, Bosnia şi Herţegovina, Serbia, Ucraina, Suedia, Macedonia, Norvegia, Estonia, Malta şi Turcia, calificate în urma semifinalei de joi, şi România, Moldova, Islanda, Ungaria, Danemarca, Albania, Cipru, Grecia, Rusia şi Irlanda, selectate în prima semifinală, marţi.

Ediţia de anul acesta a concursului Eurovision s-a desfăşurat la Baku, în Azerbaidjan, după ce Ell & Nikki au câştigat competiţia de anul trecut, cu piesa "Running Scared".

În 2011, trupa Hotel FM, reprezentanta României la Eurovision, cu piesa "Change", s-a clasat pe locul al 17-lea în finala de la Düsseldorf Arena, în Germania.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi - Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu - Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este "Tornero", compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici