Suspendarea execuţiei criminalului în serie care l-a împuşcat pe Larry Flynt, anulată în apel

Curtea de Apel din Statele Unite a anulat, miercuri, suspendarea execuţiei - acordată cu doar câteva ore înainte - criminalului în serie rasist Joseph Paul Franklin, apărat chiar de acela pe care l-a făcut să devină infirm, Larry Flynt, fondatorul revistei Hustler, a anunţat CNN, citat de AFP.

129 afișări
Imaginea articolului Suspendarea execuţiei criminalului în serie care l-a împuşcat pe Larry Flynt, anulată în apel

Larry Flynt (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Franklin, partizan al tezei care susţine supremaţia rasei albe, acuzat de comiterea a 22 de crime rasiale între 1977 şi 1980, a beneficiat de o suspendare, marţi seară, cu doar câteva ore înainte de execuţia sa, programată în aceeaşi seară, prin injectarea cu o substanţă letală.

Un judecător din Missouri a amânat în ultimul moment execuţia bărbatului care l-a făcut infirm pe Larry Flynt, invocând un risc de "suferinţă inutilă" asociat substanţei letale care urma să îi fie injectată.

Însă statul Missouri a făcut apel contra acestei suspendări şi, miercuri dimineaţă, Curtea de Apel din Statele Unite a considerat că dovezile prezentate de avocaţii condamnatului sunt insuficiente pentru a amâna execuţia, a precizat CNN.

Avocaţii lui Franklin nu au precizat dacă vor face apel la Curtea Supremă din Statele Unite.

Potrivit CNN, Joseph Paul Franklin ar putea fi executat miercuri dacă nu va fi iniţiată nicio acţiune în justiţie.

Un al doilea judecător, Carol Jackson, a acordat o amânare separată, considerând că Franklin suferă de deficienţă mintală.

Joseph Paul Franklin, care se declara "în război" cu evreii, persoanele de culoare şi cuplurile mixte, a fost condamnat la moarte pentru asasinarea în 1977 a lui Gerald Gordon în faţa sinagogii din Saint Louis, în statul Missouri. El s-a recunoscut vinovat de asasinarea a două persoane de culoare în Utah, a unui cuplu mixt în Wisconsin şi pentru comiterea unui atentat asupra unei sinagogi din Tennessee.

El nu a fost niciodată judecat pentru faptul că l-a împuşcat, în 1978, în faţa Tribunalului din Georgia, pe Larry Flynt, unde acesta fusese audiat într-un proces în care era judecat pentru obscenitate.

Larry Flynt, în vârstă de 70 de ani, rămas într-un scaun cu rotile de 35 de ani, a cerut luna trecută statului Missouri să nu îl execute pe bărbatul din cauza căruia a devenit paraplegic.

Într-o scrisoare publicată pe site-ul Hollywoodreporter.com, Larry Flynt a scris o pledoarie vibrantă împotriva pedepsei capitale, considerând că Franklin ar trebui să fie pedepsit, nu executat.

"După părerea mea, singura motivaţie din spatele pedepsei cu moartea este răzbunarea, nu dreptatea. Iar eu cred cu tărie că un guvern care interzice concetăţenilor săi să ucidă nu ar trebui să ucidă el însuşi oameni", a spus Larry Flynt.

Dacă pedeapsa cu moartea a lui Joseph Paul Franklin nu va fi comutată în închisoare pe viaţă, execuţia din 20 noiembrie va prima din 2011. Autorităţile din statul Missouri tocmai au suspendat o execuţie anul acesta, din cauza unei controverse legate de anestezicul pe care voiau să îl utilizeze.

Larry Flynt, fondatorul şi editorul-şef al revistei Hustler, şi-a înfiinţat propria companie în anul 1976 şi a început să producă filme pentru adulţi în 1998.

Un înfocat susţinător al libertăţilor civile şi al dreptului la libera exprimare, Larry Flynt a rămas paralizat şi se deplasează într-un scaun cu rotile, după ce a fost împuşcat în 1978. Flynt a fost interpretat pe marele ecran de actorul Woody Harrelson, ce a fost nominalizat la Oscar pentru rolul din filmul "Scandalul Larry Flynt", lansat în 1996.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici