Ţara în care milioane de cetăţeni nu mai au voie să-şi cumpere bilete de tren, din cauza comportamentului „necinstit”

China a blocat dreptul a milioane de călători „discreditaţi” de a cumpără bilete de avion sau de tren. Această mişcare face parte din sistem controversat numit „credit social”, acesta vizând îmbunătăţirea comportamentului cetăţenilor, transmite The Guardian.

3624 afișări
Imaginea articolului Ţara în care milioane de cetăţeni nu mai au voie să-şi cumpere bilete de tren, din cauza comportamentului „necinstit”

Zeci de milioane de cetăţeni nu mai au voie să-şi cumpere bilete de tren

Potrivit Centrul National de Informare a Creditului Public, tribunalele chinezeşti au împiedicat peste 17.5 milioane de potenţiale călătorii până la finele anului 2018. Raportul emis săptămâna trecută scrie „o dată discreditat, limitat peste tot”.

Sistemul de credit social are ca scop îmbunătăţirea comportamentului „de încredere” prin emiterea de penalităţi, dar şi prin acordarea de premii. Conform unui document guvernamental despre sistem din anul 2014, scopul este de a „permite celor de încredere să circule peste tot în timp ce persoanele care sunt discreditate nu mai au voie să facă niciun pas”.

Ofensele variază de la neplata taxelor sau amenzilor, până la răspândirea de informaţii false şi traficul de droguri. Alte încălcări minore includ folosirea biletelor expirate, fumatul pe tren sau plimbarea fără lesă a unui câine.

Anul trecut, Comisia pentru Dezvoltarea Naţională a Chinei spunea că va începe interzicerea călătoriilor cu trenul sau cu avionul până la un an. Un raport recent transmite că 128 de persoane nu au putut pleca din China din cauza taxelor neplătite.

De asemenea, raportul spune că autorităţile au colectat mai mult de 14 milioane de cazuri de „conduită dubioasă” anul trecut, precum fraudă, împrumuturi neplătite, reclame false şi ocuparea unor locuri rezervate în cadrul transportului public.

Totuşi, autorităţile susţin că sistemul funcţionează. Acestea afirmă că 3.5 milioane de persoane sau companii şi-au plătit taxele şi datoriile din cauza sistemului de credit social.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici