Tirolul de est, decor cinematografic spectaculos, inclusiv pentru cel mai nou film "James Bond" - FOTO

Tirolul de est, aflat în inima Alpilor şi a Europei, a oferit, de la primele filme alb-negru şi până la cele mai recente aventuri ale lui James Bond, din "Spectre", un decor fascinant, care a fermecat atât turiştii, cât şi regizorii de cinema.

337 afișări
Imaginea articolului Tirolul de est, decor cinematografic spectaculos, inclusiv pentru cel mai nou film "James Bond" - FOTO

Tirolul de est, decor cinematografic spectaculos, inclusiv pentru cel mai nou film "James Bond" - FOTO

Filmările pentru cel mai recent lungmetraj "James Bond", lansat în cinematografele româneşti vineri, au constituit un punct culminant pentru regiunea austriacă Tirol şi decorul său natural. Celebrul domeniu de schi Sölden - cu şoseaua situată la cea mai mare altitudine din Alpi, o staţie de telecabină cu stâlpi încovoiaţi din oţel, iar, în vârf, un restaurant în formă de cub de gheaţă - şi comuna Obertilliach din Tirolul de est au fost alese ca platouri de filmare pentru "Spectre", al patrulea lungmetraj în care Daniel Craig joacă rolul lui James Bond.

Această regiune a fost, pentru regizorul Sam Mendes, decorul perfect pentru mai multe scene de acţiune ale noului său lungmetraj: trei săptămâni de filmări, cu curse de maşini şi focuri de armă.

Unele scene au fost turnate la Obertilliach, în Tirolul de est - cu zăpadă, avioane, pădure -, mica aşezare făcând cunoştinţă, în ianuarie 2015, cu echipa de producţie şi actorii celui de-al 24-lea film "James Bond".

007 nu este însă primul personaj fictiv care a evoluat în acest decor montan: în 1926, Alfred Hitchcock îl alegea pentru a-şi realiza primul film, "The Mountain Eagle", care, între timp, din nefericire, a dispărut. Singurele mărturii despre acest film sunt jurnalul lui Hitchcock, 12 fotografii şi articole potrivit cărora a fost turnat în Tirol. Se pare că acesta ar fi cel mai căutat film din lume.

În anii 1930-1931, Arnold Fanck a ales St. Anton şi St. Christoph am Arlberg pentru a realiza "Der weiße Rausch", un film care a contribuit la popularizarea sporturilor de iarnă şi a promovat turismul în această regiune.

În 1969, aici era filmat "Downhill Racer", de Michael Ritchie, cu Robert Redford, Gene Hackman şi Camilla Sparv. În 1987, Jean-Jacques Annaud a ales Tirolul ca decor pentru "L'Ours".

Nu în ultimul rând, atuurile regiunii nu au scăpat neobservate la Bollywood - peste 80 de filme au fost filmate în regiunea Tirolului.

În ceea ce priveşte proaspăt lansatul "Spectre", filmările au fost posibile cu ajutorul eforturilor conjugate ale Location Austria, Film Location Austria, comunităţilor locale, comitetelor de turism, companiilor de căi ferate din Soelden şi Obertilliach, precum şi Guvernului din Tirol şi Cine Tirol - o organizaţie cinematografică care a contribuit la realizarea a 500 de pelicule pentru marele ecran, TV, documentare, spoturi publicitare.

Filmările "James Bond 24" au însemnat, în cifre, un buget de 8,9 milioane de euro cheltuit în Tirol (costuri de producţie, cazare, transport, închirieri de spaţii, salarii), 31 de zile de filmare în regiune, 30.000 de nopţi de cazare pentru o echipă de producţie care a inclus 600 de persoane în străinătate, 250 de localnici, 210 furnizori etc. Mai multe informaţii se găsesc pe cinetirol.com/en.

"Spectre", al 24-lea film din seria "James Bond", a fost lansat în Marea Britanie la sfârşitul lunii octombrie, având parte de o premieră regală şi întrecând toate recordurile de box office din Regatul Unit. Pelicula a debutat pe primul loc şi în Statele Unite, weekendul trecut, obţinând încasări de 70,4 milioane de dolari, dar şi în România, cu bilete vândute în valoare de 2.052.353 de lei de vineri până duminică.

În "Spectre", actorul britanic Daniel Craig interpretează pentru a patra oară rolul agentului 007, după ce a jucat anterior în filmele "Casino Royale" (2006), "007: Partea lui de consolare/ Quantum of Solace" (2008) şi "007: Coordonata Skyfall/ Skyfall" (2012).

Christoph Waltz, Léa Seydoux, Monica Bellucci, David Bautista, Ralph Fiennes şi Andrew Scott fac, de asemenea, parte din distribuţia filmului "Spectre", al doilea din serie pe care îl regizează Sam Mendes.

Potrivit producătorilor, intriga noului film este dominată de "un mesaj codat din trecutul lui Bond, care îl trimite pe agentul 007 pe urmele unei organizaţii sinistre".

Cele 23 de filme "James Bond" realizate până în prezent au generat încasări de peste 4,1 miliarde de dolari în toată lumea. Cel mai recent lungmetraj lansat din această serie, "Skyfall", a generat încasări de peste 1,1 miliarde de dolari pe plan mondial, mai mult decât oricare alt film cu agentul 007.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici