Trupa Maroon 5, interzisă în China, din cauza unor mesaje de felicitare adresate lui Dalai Lama

Trupa americană Maroon 5 a fost interzisă în China, unde ar fi trebuit să susţină două concerte în luna septembrie, din cauza unor mesaje de felicitare adresate lui Dalai Lama cu ocazia celei de-a 80-a aniversări a liderului spiritual tibetan, informează site-ul revistei New Musical Express.

248 afișări
Imaginea articolului Trupa Maroon 5, interzisă în China, din cauza unor mesaje de felicitare adresate lui Dalai Lama

Trupa Maroon 5, interzisă în China, din cauza unor mesaje de felicitare adresate lui Dalai Lama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Maroon 5 ar avea programate două concerte la Beijing şi Shanghai în luna septembrie, în cadrul turneului asiatic al trupei, însă cele două show-uri au fost anulate la începutul acestei săptămâni.

Grupul american nu a oferit fanilor nicio explicaţie oficială pentru anularea acelor concerte, însă decizia trupei pare să aibă legătură cu un mesaj publicat pe Twitter de clăparul Jesse Carmichael, ce a fost ulterior şters, şi care consta în tradiţionala urare "La mulţi ani!", adresată lui Dalai Lama cu ocazia zilei de naştere a acestuia. Mesajul respectiv conţinea şi un link care făcea trimitere către o fotografie de pe reţeaua Instagram, care a fost la rândul ei ştearsă între timp.

Potrivit presei americane, Jesse Carmichael a participat, de asemenea, la o petrecere organizată în Statele Unite cu ocazia celei de-a 80-a aniversări a lui Dalai Lama.

Ediţia din Beijing a publicaţiei Time Out a făcut următoarea precizare: "Am auzit că se vorbeşte despre faptul că trupa Maroon 5 a fost împiedicată să cânte aici (în China, n.r.) de către «prietenii» noştri politicieni. O întâlnire cu Dalai Lama reprezintă tot ce trebuie să facă un artist pentru a primi un refuz pe cererea lui de viză".

Dalai Lama, care trăieşte în exil din 1959 şi a primit premiul Nobel pentru pace în 1989, este o personalitate apreciată în lumea întreagă.

Însă el se află în conflict cu liderii comunişti din China de mulţi ani. Apariţia sa recentă la celebrul Festival Glastonbury din Marea Britanie a fost aspru criticată de guvernul chinez.

Grupul britanic Oasis a fost obligat, la rândul său, să îşi anuleze o serie de concerte în China în 2009, din cauza faptului că Noel Gallagher a participat la un concert din seria "Free Tibet", la New York, în 1997.

Printre ceilalţi muzicieni de seamă care au primit interdicţie de a păşi pe solul chinez se află cântăreaţa Bjork, care a declanşat furia autorităţilor chineze după ce a cerut independenţa Tibetului, în mod public, pe scenă, în timpul unui concert pe care artista islandeză l-a susţinut în 2008 la Shanghai.

Elton John a fost şi el chestionat de ofiţeri de poliţie din China, după ce a făcut o dedicaţie specială în timpul unui concert din 2012, la Beijing, "spiritului şi talentului lui Ai Weiwei", un cunoscut artist şi disident chinez.

Formaţia Maroon 5 s-a bucurat de mare succes odată cu lansarea albumului de debut, "Songs About Jane", în 2002, pentru care a fost recompensată cu un premiu Grammy. Trupa americană a lansat cinci albume de studio, care s-au vândut în peste 27 milioane de copii pe plan mondial.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici