Un circ renumit din Statele Unite va renunţa la spectacolele sale cu elefanţi până în anul 2018

Un circ renumit din Statele Unite - Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus - a anunţat joi că va renunţa la spectacolele sale cu elefanţi, care fac parte din "The Greatest Show on Earth", până în anul 2018, în urma criticilor formulate de activiştii pentru drepturile animalelor.

127 afișări
Imaginea articolului Un circ renumit din Statele Unite va renunţa la spectacolele sale cu elefanţi până în anul 2018

Un circ renumit din Statele Unite va renunţa la spectacolele sale cu elefanţi până în anul 2018

Potrivit Feld Entertainment, compania care administrează circul citat, cei 13 elefanţi asiatici folosiţi în spectacolele itinerante susţinute de Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus vor fi transferaţi într-o rezervaţie de 81 de hectare - la Center for Elephan Conservation din Florida - care aparţine aceleiaşi companii, după "pensionarea" acestor animale, care se va produce în următorii trei ani, informează Reuters.

Animalele reprezintă un simbol-cheie al circului american şi participă la spectacolele acestuia de peste un secol. Compania spune că a luat această decizie pentru a răspunde mai bine modificărilor care s-au produs în preferinţele publicului şi în peisajul legislativ american. De asemenea, Feld Entertainment consideră că va putea de acum înainte să se concentreze asupra programelor sale de conservare a speciilor de animale ameninţate cu dispariţia.

"Decizia nu a fost uşoară, dar ea a fost luată în interesul companiei noastre, a elefanţilor noştri şi a clienţilor noştri", a spus Kenneth Feld, preşedinte şi director executiv al companiei Feld Entertainment.

Circul american va continua să includă în spectacolele sale numere de dresaj cu tigri, lei, cai, câini şi cămile.

Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus a fost aspru criticată în ultimii ani de organizaţiile ecologiste, potrivit cărora compania americană îşi maltratează elefanţii. Activiştii ecologişti au organizat adeseori acţiuni de protest în faţa spaţiilor în care aveau loc spectacolele susţinute de acest circ american, cerând eliminarea folosirii elefanţilor în acele show-uri şi afişând fotografii cu animalele despre care spuneau că erau abuzate.

După ce Feld Entertainment a iniţiat un proces, invocând faptul că ar fi victima unor acuzaţii răutăcioase, peste 12 organizaţii care militează pentru drepturile animalelor au ajuns, în 2012 şi, apoi, în 2014, la o înţelegere cu compania americană, acceptând să plătească despăgubiri de circa 25 milioane de dolari, pentru a pune capăt acelui proces care a durat 14 ani.

Ingrid Newkirk, directoarea organizaţiei ecologiste People for the Ethical Treatment of Animals (PETA), care a criticat cu vehemenţă vreme de mulţi ani felul în care Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus îşi tratează elefanţii, a acordat joi o declaraţie de presă în care a spus că această companie de divertisment nu ar trebui să aştepte până în 2018 pentru a renunţa la numerele cu elefanţi din show-urile sale.

"Dacă decizia lor este una serioasă, atunci circul trebuie să o aplice acum!", a spus Ingrid Newkirk.

Încercând să determine obţinerea unor rezultate rapide, organizaţiile ecologiste PETA şi Long Island Orchestrating for Nature vor organiza acţiuni de protest vineri seară, în faţa Nassau Veterans Memorial Coliseum din Uniondale, un oraş din statul New York, unde circul american are programate trei reprezentaţii în această săptămână.

Compania Feld Entertainment, cu sediul în Ellenton, Florida, deţine 41 elefanţi asiatici, care alcătuiesc cea mai mare turmă de elefanţi din America de Nord, iar relocarea animalelor folosite în spectacole reprezintă un proces care are nevoie de timp pentru a fi implementat, din motive care ţin de amenajarea unor rezervaţii naturale şi de procesul de selecţie a viitorilor angajaţi ai acestora, a precizat Stephen Payne, purtător de cuvânt al companiei.

Compania a luat decizia de a-şi utiliza resursele financiare de care dispune mai degrabă pe programele de înmulţire a elefanţilor decât să continue lupta în justiţie în procesele în care diverse municipalităţi americane încearcă să îi impună restricţii în ceea ce priveşte folosirea de animale în spectacolele sale.

"Nu suntem în industria care se luptă cu primăriile", a adăugat Stephen Payne.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici