Un grup de adolescenţi din California a identificat două noi specii de scorpioni. Una dintre ele este în pericol de dispariţie

  • Două de scorpioni californieni care s-ar fi putut ascunde sub radar timp de zeci de mii de ani au fost în sfârşit descoperite, datorită eforturilor a doi adolescenţi din Bay Area.
  • Pentru una dintre speciile aflate în pericol, munca elevilor s-ar putea dovedi a fi salvatoare.
346 afișări
Imaginea articolului Un grup de adolescenţi din California a identificat două noi specii de scorpioni. Una dintre ele este în pericol de dispariţie

Sursa foto: Twitter

Prakrit Jain din Los Altos şi Harper Forbes din Sunnyvale, în vârstă de 17 şi 18 ani la momentul respectiv, au identificat două specii noi - Paruroctonus soda şi Paruroctonus conclusus - după un pont din reţelele de socializare şi după excursii pe terenul dur pe care îl locuiesc arahnidele, ajutaţi de o lumină neagră şi de maşina mamei lui Jain.
 
Totul a început atunci când Jain şi Forbes, care s-au cunoscut în timp ce lucrau la o rezervaţie naturală, au observat scorpionii neidentificaţi pe iNaturalist, o reţea socială care permite oamenilor să împărtăşească observaţiile lor despre lumea naturală. Utilizatorii din întreaga lume pot încărca fotografii ale organismelor pe care le-au observat, iar alte persoane cu experienţă în domeniu le pot identifica, a explicat Forbes.
 
Cu aproximativ 115 milioane de observaţii înregistrate pe platformă, "adevăratul beneficiu pentru cei care fac cercetări este că permite ca o cantitate atât de mare de date să fie prezentă pentru oricine", spune Jain, date pe care "mii de oameni ar avea nevoie de multe vieţi pentru a le aduna pe cont propriu", potrivit The Guardian.
 
Jain şi Forbes au fost interesaţi de ecologie şi de viaţa sălbatică "aproape toată viaţa noastră", spune Jain.
 
Aceşti copii pot găsi orice", spune Lauren Esposito, araholog la Academia de Ştiinţe din California, care a colaborat cu Jain şi Forbes. „Îi aşezi într-un peisaj şi ei sunt ca şi cum: "Aici este fiecare specie de şarpe, aici este fiecare scorpion, fiecare fluture", şi este incredibil”.
 
Studenţii verifică iNaturalist în mod regulat, "pentru a vedea dacă există ceva care să ne atragă atenţia". Speciile neidentificate apar frecvent pe platformă, dar aceste două exemple le-au atras atenţia în parte datorită ariei lor de răspândire reduse. Ele erau "izolate geografic", spune Forbes, trăind în jurul a ceea ce Esposito descrie ca fiind lacuri sărate sau câmpii alcaline, "un fost lac din era glaciară, de acum 10.000 de ani, care s-a uscat în timp", lăsând un mediu deşertic brutal.
 
Acest lucru înseamnă că scorpionii - care arată înfricoşător, dar par să prezinte un risc mic pentru oameni - "trebuie să fie capabili să reziste la [condiţii] super sărate, super fierbinţi, aride, uscate, iar singurul mod în care pot face acest lucru este prin adaptare de-a lungul timpului". Deci aceste lucruri trăiesc probabil în aceste habitate de zeci de mii de ani, prin ultima schimbare majoră a ecosistemului", spune Esposito.
 
Anul trecut, studenţii s-au îndreptat spre două dintre lacurile uscate din California, Soda Lake şi Koehn Lake, unde au folosit o lumină neagră pentru a încerca să colecteze destui scorpioni pentru a realiza un studiu amănunţit. „Căutarea scorpionilor este destul de simplă dacă aceştia sunt într-adevăr afară într-o anumită noapte. Aproape toţi scorpionii, cu excepţia anumitor familii, prezintă fluorescenţă la lumina neagră sau la lumina UV", spune Forbes. „S-ar putea dovedi destul de dificil să îi colectăm în numărul pe care noi îl considerăm adecvat" - de obicei 10 - "dacă nu am avea acest instrument cu noi"."
 
Apoi a început procesul de descriere a speciei pentru o lucrare împreună cu Esposito publicată luna trecută în revista ZooKeys, un efort îndelungat făcut presant de ameninţarea de mediu la adresa lui P conclusus, al cărui mic habitat nu este protejat (P soda este suficient de norocos să trăiască în cadrul monumentului naţional Carrizo). Este un proces anevoios care implică descrieri detaliate şi comparative a ceva ce oamenii nu au mai văzut până acum, spune Esposito. 
 
Jain, în vârstă de 18 ani, este acum student în primul an la Universitatea din California, Berkeley. Forbes, în vârstă de 19 ani, este la Universitatea din Arizona. Ambii intenţionează să continue să studieze ecologia şi biologia evoluţionistă.
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici