Un studiu inedit va încerca să determine dacă pisicile miaună cu accent

Susanne Schotz, o profesoară de la Universitatea Lund din Suedia, care analizează fonetica, va conduce un studiu pe mai multe pisici din regiuni diferite ale ţării, pentru a vedea ce diferenţe există între fiecare tip de mieunat, scrie Descoperă.

390 afișări
Imaginea articolului Un studiu inedit va încerca să determine dacă pisicile miaună cu accent

Un studiu inedit va încerca să determine dacă pisicile miaună cu accent

O cercetătoare de la o universitate suedeză e aproape convinsă că pisicile au accent, aceasta dorind să afle dacă e vreo diferenţă între mieunatul din regiunea Lund, aflată în sudul ţării şi Stockholm, aflat la sute de kilometri mai la nord.

"Se pare că pisicile îşi pot varia intonaţia în mod conştient, poate pentru a transmite un anumit mesaj, poate pentru a creşte urgenţa unui mesaj. Am descoperit că pisicile mele au diferite "melodii" când miaună, depinde dacă sunt triste, fericite sau dacă le e foame. Se spune de exemplu că pisicile siameze vocalizează mult, că au un mieunat specific, pe care alte rase de pisici nu-l au. Pisicile birmaneze sunt de asemenea foarte "vorbăreţe". Deci există diferenţe de la o rasă la alta", spune cercetătoarea de la Universitatea Lund.

Analiza face parte dintr-un studiu mai amplu, prin care oamenii de ştiinţă încearcă să îmbunătăţească într-un final comunicarea dintre om şi pisică, în ideea în care primul va înţelege ce înseamnă fiecare mieunat, potrivit Descoperă.

"Vom folosi şi înregistrări ale vocii umane, după care vom face un test, le vom da pisicilor să le asculte, ca să vedem cum răspund la diferitele stiluri de vorbire şi intonaţii ale discursului uman. Ce preferă ele, să le vorbeşti piţigăiat, ca unui copil mic sau pe un ton serios, ca unui om adult?", se întreabă pe un ton neobişnuit de serios cercetătoarea suedeză.

După finalizarea studiului cercetătoarei suedeze, se poate afla dacă sunt şanse ca o pisică din Suceava, de exemplu, să miaune în dulcele grai moldovenesc sau dacă un cotoi din Cluj miaună mai domol.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici