Un submarin al regizorului filmului "Titanic", distrus la mare adâncime, în Groapa Kermadec

James Cameron, regizorul filmelor "Titanic" şi "Avatar", a pierdut un robot de explorare submarină, care a făcut implozie la aproape 10.000 de metri sub nivelul mării, în Groapa Kermadec, una dintre cele mai adânci din lume, a anunţat marţi cineastul canadian, citat de AFP.

212 afișări
Imaginea articolului Un submarin al regizorului filmului "Titanic", distrus la mare adâncime, în Groapa Kermadec

Un submarin al regizorului filmului "Titanic", distrus la mare adâncime, în Groapa Kermadec

"Este ca şi cum aş fi pierdut un prieten", a declarat James Cameron pe contul de Facebook al Institutului oceanografic american din Woods Hole (WHOI).

Submarinul Nereus a făcut implozie din cauza presiunii uriaşe din acea groapă din Oceanul Pacific. Programat pentru a urca automat în cazul pierderii contactului cu echipa coordonatoare, robotul nu a reapărut la suprafaţă. Echipajul a reperat apoi câteva obiecte plutitoare care s-au dovedit a fi aparţinut lui Nereus, precizează WHOI într-un comunicat.

"Nereus era singurul vehicul din lume, aflat în serviciu, capabil să atingă adâncimile extreme din gropile oceanice. Este o pierdere tragică pentru ştiinţa adâncimilor oceanice", a declarat James Cameron.

Cineastul canadian este el însuşi un expert în domeniul scufundărilor oceanice. În 2012, el a stabilit un nou record mondial, scufundându-se singur în cel mai adânc loc de pe planetă, la 10.898 de metri, în Groapa Marianelor, la bordul lui DeepSea Challenger, un submarin pe care l-a donat apoi pentru WHOI.

Misiunea HADES explorează marile profunzimi marine din Oceanul Pacific de la începutul lunii aprilie. Aproximativ 30 de oameni de ştiinţă participă la această misiune.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici