Vaticanul, înfuriat după campania grupului Benetton, în care papa apare sărutându-se cu un imam

Noua campanie a grupului italian de produse textile Benetton, alcătuită dintr-un montaj de fotografii în care papa Benedict al XVI-lea pare că se sărută pe gură cu un imam din Cairo, constituie "o lipsă gravă de respect la adresa papei", au declarat miercuri reprezentanţii Vaticanului.

852 afișări
Imaginea articolului Vaticanul, înfuriat după campania grupului Benetton, în care papa apare sărutându-se cu un imam

Vaticanul, înfuriat după campania grupului Benetton, în care papa se sărută cu un imam (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Părintele Federico Lombardi, purtătorul de cuvânt al Vaticanului, a declarat într-un comunicat că vor fi făcute "demersuri pe lângă autorităţile competente pentru a garanta (...) respectarea imaginii Sfântului Părinte".

Vaticanul a protestat "faţă de utilizarea neacceptabilă a imaginii Sfântului Părinte, manipulată şi instrumentalizată în cadrul unei campanii publicitare, în scopuri comerciale".

"Este vorba de o lipsă gravă de respect la adresa papei, de o ofensare a sentimentelor fidelilor săi, de o demonstraţie evidentă a felului în care pot fi violate, în publicitate, regulile elementare ale respectului faţă de oameni, cu scopul de a atrage atenţia prin intermediul unor provocări", se afirmă în acelaşi comunicat.

Patru persoane au fost fotografiate miercuri, la Roma, în timp ce au desfăşurat pentru scurt timp, pe podul care duce spre castelul Sant'Angelo, un afiş în care papa Benedict al XVI-lea pare că îl sărută pe gură pe imamul sunnit al Universităţii Al-Azhar din Cairo, Ahmed el Tayyeb.

O altă fotografie şocantă a fost desfăşurată în faţa Domului din Milano, în care preşedintele american Barack Obama pare să îl sărute pe gură pe omologul lui chinez, Hu Jintao.

Fotografiile au început apoi să circule pe internet, înainte de a fi afişate în lumea întreagă.

Campania United Colors of Benetton, denumită "UNHATE" (Fără ură), a fost prezentată apoi oficial, miercuri, la Paris, de vicepreşedintele Benetton Group, Alessandro Benetton. Această fotografie cuprinde alte câteva săruturi fictive între politicieni de marcă - cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy, premierul israelian Benjamin Netanyahu şi preşedintele Autorităţii palestiniene Mahmoud Abbas, preşedintele american Barack Obama şi liderul venezuelean Hugo Chavez.

Potrivit AFP, la presiunea Vaticanului, grupul Benetton a anunţat miercuri seară că a retras din această campanie publicitară fotografia în care papa Benedict al XVI-lea pare că îl sărută pe gură pe imamul egiptean, dar grupul italian a decis să păstreze celelalte imagini, inclusiv falsul sărut dintre Sarkozy şi Merkel.

Firma italiană, renumită pentru campaniile ei provocatoare, s-a declarat "dezamăgită de faptul că folosirea acelor imagini a afectat astfel sensibilitatea credincioşilor" şi a anunţat "retragerea imediată a fotografiei din toate publicaţiile".

"Reamintim tuturor faptul că sensul acestei campanii vizează exclusiv combaterea culturii urii sub toate formele ei", a declarat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al grupului italian.

"Este vorba de imagini simbolice - cu o tuşă de speranţă ironică şi de provocare constructivă -, concepute pentru a ne face să ne gândim la felul în care politica, credinţa, ideile, chiar dacă ele sunt opuse şi diferite, pot să conducă la un dialog şi meditaţie", s-a justificat grupul Benetton.

În anii 1990, grupul Benetton şi fotograful său Oliviero Toscani au devenit celebri cu o serie de montaje fotografice provocatoare, precum acela în care o tânără călugăriţă, îmbrăcată toată în alb, se sărută cu un preot tânăr, îmbrăcat în sutană neagră.

Fotograful italian s-a angajat apoi în diverse campanii care au militat pentru libertatea sexuală, contra maladiei SIDA şi, în general, contra discriminărilor dintre comunităţi, rase şi culturi.

Relaţiile dintre papa Benedict al XVI-lea şi imamul universităţii Al-Alzhar sunt dificile, mai ales după ce papa şi-a exprimat solidaritatea faţă de victimele atentatului care a făcut 21 de victime într-o biserică din Alexandria, pe 1 ianuarie.

Imamul egiptean a considerat că această iniţiativă a papei Benedict reprezintă o ingerinţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici