Vedete, dar şi activişti #MeToo, în deschiderea Festivalului de film de la Berlin 2018

Cea de-a 68-a ediţie a Festivalului de film de la Berlin s-a deschis, joi, în premieră cu o animaţie, "Isle of Dogs", de Wes Anderson, dar şi cu proteste ale activiştilor ce sprijină mişcarea #MeToo, într-un efort de a atrage atenţia asupra abuzurilor sexuale la locul de muncă, transmite AFP.

155 afișări
Imaginea articolului Vedete, dar şi activişti #MeToo, în deschiderea Festivalului de film de la Berlin 2018

Vedete, dar şi activişti #MeToo, în deschiderea Festivalului de film de la Berlin 2018

Evenimentul, care va dura 11 zile, primul festival major european al anului, a prezentat în deschidere filmul regizorului american Wes Anderson "Isle of Dogs", care a avut parte de critici pozitive.

Actorii Bryan Cranston, Jeff Goldblum şi Bill Murray, care şi-au împrumutat vocile unor căţei din film, au declarat pentru AFP că a venit timpul să se schimbe fundamental abordarea conceptelor de sex şi putere. Bryan Cranston s-a declarat şocat de "comportamentul aberant" al producătorului de film american Harvey Weinstein faţă de peste 100 de femei, care l-au acuzat de diverse abuzuri sexuale, despre care au apărut detalii în presa internaţională în urmă cu câteva luni.

În urma scandalului Harvey Weinstein, a apărut şi mişcarea #MeToo. Zeci de vedete de la Hollywood, printre care Ashley Judd, Gwyneth Paltrow, Kate Beckinsale şi Salma Hayek, Rose McGowan, Angelina Jolie, Rosanna Arquette, Asia Argento şi Cara Delevingne, l-au acuzat pe producătorul de film american de diverse forme de abuz, de la hărţuire sexuală la viol, în urma apariţiei, la începutul lunii octombrie 2017, a unui articol în The New York Times în care erau oferite detalii cu privire la mai multe plângeri pe numele lui Weinstein. Weinstein a negat acuzaţiile vehement, dar este subiectul mai multor anchete ale poliţiei.

În urma acuzaţiilor, în SUA a fost iniţiată o mişcare online, la care participă milioane de femei. Acestea au vorbit pe Facebook şi pe alte reţele sociale despre traumele pe care le-au suferit din cauza experienţelor de hărţuire sexuală sau abuz şi au folosit hashtag-ul "#MeToo" ("Şi Eu", n.r.). Mai multe personalităţi s-au alăturat campaniei sociale din mediul online, între acestea numărându-se Lady Gaga şi actriţele Anna Paquin şi Evan Rachel Wood. În plus, au fost şi bărbaţi care s-au implicat în acest demers, între aceştia fiind actorul Javier Munoz.

Cu o industrie cinematografică marcată de dezvăluirile despre abuzuri şi hărţuiri sexuale, organizatorii Berlinalei au încercat să găsească un echilibru între strălucirea hollywoodiană şi dezbaterile sincere privind acest scandal.

Însă, chiar înainte de debutul festivalului, s-au iscat noi controverse privind invitarea la eveniment a regizorului sud-coreean Kim Ki-duk, care, în decembrie 2017, a fost amendat pentru agresarea unei actriţe pe platourile de filmare.

Actriţa, care a refuzat să îşi facă public numele, i-a acuzat pe organizatorii festivalului de "ipocrizie" pentru că l-au invitat pe Kim Ki-duk să îşi prezinte cel mai recent film, "Human, Space, Time and Human".

Directorul festivalului, Dieter Kosslick, a declarat că deja a exclus un mare număr de filme din cauza unor acuzaţii de abuz sexual făcute la adresa regizorilor, scenariştilor sau actorilor care jucau în ele. În cazul lui Kim, acesta a scăpat de acuzaţiile de abuz sexual făcute de actriţă, din lipsă de probe, iar regizorul a făcut şi apel privind amenda primită pentru agresarea acesteia.

"Evident că Berlinale condamnă şi se opune oricărei forme de violenţă şi oricărui comportament sexual nepotrivit", a spus Kosslick.

Joi, o coaliţie de peste o sută de grupuri de activişti sud-coreeni a emis o declaraţie prin care condamnă atitudinea organizatorilor.

De asemenea, a fost iniţiată o petiţie online prin care se cerea organizatorilor să folosească un covor negru în locul celui clasic roşu, în semn de sprijin faţă de victimele abuzurilor sexuale, care a strâns 21.000 de semnături. Organizatorii Berlinalei au respins însă această solicitare, dar unii dintre invitaţii de la deschidere au purtat ţinute negre.

România participă în competiţia oficială a Festivalului de la Berlin 2018 cu filmul "Nu mă atinge-mă/ Touch me not", debutul în lungmetraj al regizoarei Adina Pintilie. Filmat pe o perioadă de zece săptămâni, între anii 2015 şi 2017, cu o distribuţie mixtă de actori profesionişti (Tomas Lemarquis, Laura Benson) şi persoane reale, "Nu mă atinge-mă" este o explorare personală care pune sub semnul întrebării ideile preconcepute despre intimitate, ca aspect fundamental al existenţei umane.

În această secţiune vor fi proiectate 24 de filme, dintre care 19 vor concura pentru Ursul de Aur şi Urşii de Argint, celelalte cinci rulând în afara competiţiei:

Juriul internaţional care va decide anul acesta câştigătorii premiilor festivalului, ce vor fi anunţaţi pe 24 februarie, într-o gală care va avea loc la Berlinale Palast, este prezidat de regizorul, scenaristul compozitorul de muzică de film şi producătorul Tom Tykwer. Ceilalţi membri ai juriului sunt actriţa belgiană Cécile de France, fotograful spaniol Chema Prado, fost director al Filmoteca Española, producătoarea americană Adele Romanski, compozitorul japonez Ryūichi Sakamoto şi criticul de film Stephanie Zacharek, din SUA.

Organizatorii Berlinalei au mai anunţat, săptămâna trecută, că actorul de teatru şi film Willem Dafoe va primi un Urs de Aur pentru întreaga carieră.

Anul trecut, premiul Ursul de Aur a revenit filmului "On Body and Soul/ A Teströl és Lélekröl" (Ungaria), regizat de Ildikó Enyedi.

De asemenea, filmul "Ana, mon Amour", de Călin Peter Netzer, a primit Ursul de Argint pentru pentru cel mai bun montaj, premiul fiind acordat Danei Bunescu.

Festivalul de film de la Berlin 2018 are loc în perioada 15 - 25 februarie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici