VIAŢĂ DE VIP: Harrison Ford, de la tâmplar profesionist şi elev modest la superstarul din "Star Wars" - FOTO

Harrison Ford împlineşte pe 13 iulie 74 de ani, fiind unul dintre cei mai proemineţi actori de la Hollywood. I-a adus viaţă aventurosului Indiana Jones sau carismaticul Han Solo din "Star Wars". Ford a fost un elev modest şi s-a retras din lumea filmului pentru a deveni tâmplar. Actoria a învins.

2390 afișări
Imaginea articolului VIAŢĂ DE VIP: Harrison Ford, de la tâmplar profesionist şi elev modest la superstarul din "Star Wars" - FOTO

VIAŢĂ DE VIP: Harrison Ford, de la tâmplar profesionist şi elev modest la superstarul din "Star Wars"

Actorul american Harrison Ford s-a născut în 1942 in Chicago, Illinois, SUA. Crescut de părinţii săi Dorothy, Harrison este cel mai mare copil al familiei, acesta mai având un frate, Terence, născut în 1945. Tatăl său era de origine germano-irlandeză, în timp ce bunicii din partea mamei erau imigranţi evrei din Minsk, Belarus. Harrison a fost un elev modest în liceul pe care l-a urmat în Illinois, fără să aibă succes la sport sau note prea mari. După ce a renunţat la Ripon College din Wisconsin, unde a optat pentru cursuri de teatru pentru a-şi depăşi timiditatea, Ford a semnat un contract la Hollywood cu Columbia şi ulterior cu Universal. A jucat în mai multe roluri secundare în filme şi televiziune ("Ironside" (1967), "The Virginian" (1962)) şi descurajat, s-a îndreptat spre o carieră tocmai de tâmplar profesionist.

Cu toate acestea, patru ani mai târziu a revenit în branşa cinematografiei, jucând în rolul lui Bob Falfa din "American Graffiti" (1973). Patru ani mai târziu, a atins succesul cu rolul lui Han Solo din trilogia de mare succes a lui George Lucas "Star Wars: Episode IV - A New Hope" (1977). După alţi patru ani, Ford a îmbrăcat haina personajului Indiana Jones în "Raiders of the Lost Ark" (1981), film regizat de Steven Spielberg.

Ford a fost nominalizat la Premiile Oscar şi la Globurile de Aur pentru rolul lui John Book din "Witness" (1985). În 1989 a jucat în cel de-al treilea mare succes cu Indiana "Jones and the Last Crusade". Rolurile sale de succes au condus la sequel-uri.

O altă nominalizare a lui Ford la Premiile Globurile de Aur a fost pentru rolul lui Dr. Richard Kimble din "The Fugitive" (1993). Actorul este considerat astăzi un superstar de la Hollywood. De asemenea, deţine o fermă de 800 de acri în Jackson Hole, Wyoming, din care aproximativ jumătate i-a donat ca rezervaţie naturală.

Ford are permis de pilot de avion şi de elicopter. De mai multe ori, în cazuri de urgenţă, Ford a pilotat elicoptere de urgenţă la solicitarea autorităţilor locale, într-unul din cazuri salvând un excursionist montan cu probleme grave de deshidratare.

Ford a început să se antreneze pentru permisul de pilot în anii 1960 pe Aeroportul Wild Rose Idlewild, Wisconsin, pe un avion Piper PA-22 Tri-Pacer, dar la un preţ de 15 dolari pe oră nu şi-a putut permite cursurile de pilotaj. La mijlocul anilor 1990 şi-a cumpărat o aeronavă folosită, marca Gulfstream II şi a luat lecţii de pilotaj. Ford este membru de onoare al organizaţiei umanitare de aviaţie Wings of Hope.

Pe 5 martie 2015, avionul lui Ford, un model tip Ryan PT-22 Recruit, a aterizat de urgenţă pe un teren de golf din Venice, California. Ford anunţase prin radio că avionul său a suferit o defecţiune la motor. Actorul a fost transportat de urgenţă la Centrul Medical Ronald Reagan UCLA. În acest accident, Ford a suferit o fractură de pelvis şi de gleznă, precum şi alte răni.

Harrison Ford a devenit de-a lungul timpului o personalitate în cultura populară cu milioane de fani. Recent, actorul s-a reîntors în franciza Star Wars cu "The Force Awakens", în acelaşi rol al binecunoscutului pilot Han Solo. Ford va juca în 2019 în "Indiana Jones 5".

Harrison Ford a mai jucat şi în alte filme de succes precum "Blade Runner", "Ender’s Game", "Clear and Present Danger" sau "Patriot Games".

Harrison Ford a declarat în trecut că preferă ca publicul să-şi amintească de el pentru roluri precum cele din "Martorul" - care i-a adus singura nominalizare la premiul Oscar pentru rol principal - şi "The Mosquito Coast", cu Helen Mirren şi River Phoenix, două filme de Peter Weir. Ford a mai jucat în filme precum "Sabrina", în regia celebrului Sydney Pollack, şi "Imigranţii/ Crossing Over", în regia lui Wayne Kramer.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici