VIDEO | NASA a dezvăluit noile costume spaţiale ce vor fi folosite de astronauţi la următoarea misiune pe Lună

NASA a prezentat prototipurile pentru noile costume spaţiale care vor fi purtate de astronauţi pe Lună, în misiunile Artemis, prevăzute pentru lansare oficială în 2024, potrivit Le Figaro.

1235 afișări
Imaginea articolului VIDEO | NASA a dezvăluit noile costume spaţiale ce vor fi folosite de astronauţi la următoarea misiune pe Lună

NASA a dezvăluit noile costume spaţiale ce vor fi folosite de astronauţi la următoarea misiune pe Lună

Fiind vorba despre prototipuri, costumele nu au fost încă testate în spaţiu, iar concepţia acestora nu a fost finalizată.

Misiunile cu echipaj uman din cadrul programului Artemis sunt prevăzute să înceapă în 2024, cu Artemis 3, iar costumele ar trebui să fie gata în 2023.

 

 

 

Costumele au fost prezentate presei, în faţa unui imens steag american, la sediul din Washington al NASA. Precedentele modele pentru misiunile pe Lună datează din timpul misiunilor Apollo (1969 - 1972).

Noile costume pot fi comparate cu nişte mini-vehicule spaţiale, furnizând oxigen astronautului, reciclând aerul, reglând temperatura interioară şi protejându-l de radiaţii.

Inginerii de la NASA lucrează de mulţi ani la o nouă versiune de costume, dorind mai ales să elimine dioxidul de carbon.

Marţi, au fost prezentate două modele de costume. Exploration Extravehicular Mobility Unit (xEMU - Unitate mobilă de explorare extravehiculară) este un costum alb cu benzi albastre şi roşii care va fi folosit de astronauţi când vor păşi pe Lună. Orion Crew Survival Suit este costumul care va fi folosit pentru călătoria de pe Terra pe Lună şi înapoi, mai lejer, de culoare portocalie.

xEMU va fi mai flexibil. "Amintiţi-vă, în timpul anilor Apollo, Neil Armstrong şi Buzz Aldrin săreau ca iepurii pe solul lunar. Acum vom putea merge pe solul lunar", a declarat Jim Bridenstine, administratorul NASA.

De asemenea, astronauţii vor avea braţele mai libere, îşi vor putea atinge vârful capului, lucru imposibil în cazul costumelor Apollo. Astronauţii se vor putea apleca foarte uşor pentru a colecta roci, fără să se teamă că îşi vor pierde echilibrul şi vor cădea.

Nu în ultimul rând, noile costume sunt concepute pentru toate mărimile, pentru bărbaţi şi pentru femei.

Până în zilele noastre, pe Lună au fost doar 12 astronauţi, cel mai recent în anul 1972. Programul Artemis, coordonat de NASA în colaborare cu o serie de parteneri internaţionali, printre care şi Agenţia Spaţială Europeană (ESA), din care România face parte ca stat membru, îşi propune să schimbe acest lucru până în 2024. Aceasta este data planificată pentru aselenizarea Artemis 3, care va avea printre membrii echipajului şi prima femeie ce va păşi pe satelitul natural al Pământului. Programul Artemis îşi propune, de asemenea, să deschidă calea unei prezenţe umane pe termen lung pe Lună şi posibilitatea de exploatare comercială a acesteia, inclusiv prin zboruri private.

Foto: Hepta

Taguri:
nasa,
costume,
lună

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici