Video Vinerea înaintea Paştelui catolic: ouă încondeiate şi slujbe speciale în biserici - FOTO, VIDEO

La Sfântu Gheorghe, în Vinerea Mare de dinaintea Paştelui catolic, o fundaţie a demarat un maraton de încondeiat ouă, care se derulează pe parcursul a peste 12 ore. Totodată, la Bazilica Papală Maria Radna din judeţul Arad, are loc o procesiune specială, după o tradiţie foarte veche.

365 afișări

Preşedinta fundaţiei „Guzsalyas”, Benkő Éva, a declarat că maratonul, aflat la a doua ediţie, va dura până sâmbătă dimineaţă.

”Ne-am propus să îi învăţăm pe cei interesaţi tehnica încondeierii ouălor (…). De 20 de ani organizăm ateliere de încondeiat ouă şi în fiecare an ne rămâneau atâtea modele pe care nu apucam să le ilustrăm pe ouă (…) Şi ne-am gândit să punem la dispoziţie un timp mai lung, ca să poată să facă fiecare ce modele doreşte” – a declarat Benkő Éva.

Ideea organizării unui maraton de încondeiat ouă îi aparţine unei reprezentante a Fundaţiei, Kolozsi Ildiko. Ea a amintit că anul trecut, la maraton au participat aproximativ 300 de persoane.

”În Vinerea Mare se încondeiază ouă şi se pregătesc bucatele pentru Paşte, deci despre curăţenie nu mai e vorba, cred eu, vineri (…). Doar ne pregătim sufleteşte şi petrecem timpul cu familia. Ouăle şi cozonacul se duc la biserică şi se sfinţesc. Chiar la Miercurea Ciuc este un obicei, cred că deja de doi ani – potrivit căruia un şir lung de oameni stă pe drum şi vine preotul şi sfinţeşte coşurile cu ouă şi cozonac. Este deja un obicei”, a precizat Kolozsi Ildiko.

Reprezentanţii Fundaţiei au declarat că ouăle încondeiate poartă o serie de semnificaţii şi că fiecare ornament transmite câte un mesaj. Frunzele simbolizează puterea; potcoava înseamnă noroc, palma sau degetele semnifică ocrotirea, iar oul pe care este pictat un cap de şarpe transmite ideea că este mare dragoste între doi tineri.

Toate aceste modele au semnificaţii. De exemplu, dacă cineva pune pe ou un motiv floral, înseamnă că îi place de băiatul căreia îi va dărui oul. Modelele cu frunză semnifică vitejia, iar dacă băieţii aleg să mănânce un astfel de ou, vor fi mai viteji, puternici. Sunt semnificaţii foarte vechi, de pe vremea când oamenii nu foloseau scrierea. Şi pe sculpturi sau pe icoane sunt semnificaţii care deja nu le mai ştim, ci doar le copiem, dar tradiţia a rămas. Tehnica a rămas de mii de ani”, a precizat preşedinta Fundaţiei ”Guzsalyas”, Benkő Éva.

Ouăle decorate sunt, în unele locuri, agăţate chiar în pom sau de crenguţe de copaci.

Tot în Vinerea Mare, la Bazilica Papală Maria Radna din judeţul Arad, care este cel mai mare loc de pelerinaj catolic din vestul ţării, slujbele sunt oficiate în mai multe limbi, iar în această zi are loc o procesiune specială, după o tradiţie foarte veche.

Bazilica Maria Radna din judeţul Arad este cel mai mare loc de pelerinaj catolic din vestul României, iar în Vinerea Mare, cu începere de la ora 17, se va reface Calea Crucii. Dacă vremea o va permite, Drumul Crucii se va face, conform tradiţiei, pe dealul din spatele mănăstirii, pe un traseu care datează din 1880, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Slujbele sunt oficiate în limbile română, maghiară şi germană, iar sâmbătă seara, în mod special, şi în limba latină

"În Vinerea Mare, credincioşii se adună la noi după masă la ora 5, când începem împreună să ne rugăm pe Calea Crucii, acelaşi drum pe care l-a parcurs Iisus cu 2.000 de ani în urmă la Ierusalim, noi, la Maria Radna, în spatele Basilicii, vom parcurge acest drum, această Cale a Crucii, ne oprim de 14 ori, este un obicei vechi, la Maria Radna aceste staţiuni (cruci - n.r.), care şi astăzi sunt acolo, există din anii 1880. În fiecare an, credincioşii se adună şi se roagă, amintindu-ne desigur de patimile, de răstignirea şi de moartea pe cruce a lui Iisus", a declarat corespondentului MEDIAFAX, părintele paroh al Basilicii Papale Maria Radna Maria Radna, Andreas Reinholz.

La ora 18 se va oficia ritualul din Vinerea Mare, iar credincioşii intră în biserică.

În Sâmbăta Mare, cu începere de la ora 19.00, se va oficia Vigilia Pascală, iar în Duminica Paştelui slujbele vor începe la ora 8:00 cu liturghia de dimineaţă şi binecuvântarea bucatelor pascale. Luni slujbele au loc cu începere de la ora 10.30.

"Sâmbătă seara la ora 7 începem sfânta Liturghie, prin binecuvântarea Focului, prin binecuvântarea Lumânării Pascale, după care intrăm în biserică, se continuă Sfânta Liturghie, după Liturghie va urma o ceremonie scurtă la mormântul lui Iisus, şi apoi va avea loc Învierea despre care ne amintim în fiecare an, ceremonia se va încheia cu o procesiune în faţa Basilicii Maria Radna. Duminică este cea mai importantă sărbătoare a tuturor creştinilor, Învierea Domnului, ne amintim de Învierea Domnului, şi sigur ne amintim de învierea fiecăruia dintre noi, şi noi, aşa cum Christos a murit, dar după trei zile a înviat, şi noi, fiecare care credem în Christos, vom avea parte de această înviere la sfârşitul lumii", a mai declarat părintele paroh al Basilicii Papale Maria Radna, Andreas Reinholz.

Basilica Papală Maria Radna a fost restaurată anul trecut cu fonduri europene. Atestată documentar de peste 700 de ani, Mănăstirea Maria Radna a primit în anul 1992 de la Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea titlul de Basilica Papala Minor. Basilica este cel mai de succes obiectiv turistic din judeţul Arad, fiind vizitată, în medie, în fiecare zi, de peste 200 de turişti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici