Vizitează Covasna, descoperă frumuseţile şi sursele ei de sănătate şi relaxare

  • Printre staţiunile balneare europene, Covasna se remarcă prin caracterul său unic datorită bogăţiei sale în resurse naturale (apele minerale naturale, mofetele şi aerul puternic ionizat).
  • În judeţul Covasna izvorăsc sute de izvoare de apă minerală cu compoziţie chimică şi proprietăţi fizice diferite, băi cu ape minerale încălzite şi băi uscate cu gaz.
633 afișări
Imaginea articolului Vizitează Covasna, descoperă frumuseţile şi sursele ei de sănătate şi relaxare

Vizitează Covasna, descoperă frumuseţile şi sursele ei de sănătate şi relaxare

Situat în inima ţării, judeţul Covasna atrage întâi prin misterul ei, nefiind până în prezent popularizată foarte mult ca o atracţie turistică comparativ cu alte zone din România, iar apoi datorită factorilor naturali deosebiţi, chiar unici, din această zonă. Farmecul său discret este fără tăgadă şi în fiecare an, tot mai mulţi oamenii vin să se convingă de frumuseţea zonei.

Una dintre atracţiile indiscutabile ale Depresiunii Târgului Secuiesc este chiar oraşul Covasna sau „Oraşul celor 1000 de izvoare”. O staţiune balneoclimaterică permanentă situată la poalele versantului vestic al Munţilor Breţcului, Covasna află la 31 km faţă de oraşul Sfântul Gheorghe şi la 60 km de Braşov.

Printre staţiunile balneare europene, Covasna se remarcă prin caracterul său unic datorită bogăţiei sale în resurse naturale (apele minerale naturale, mofetele şi aerul puternic ionizat) care sunt utilizate de câteva decenii în prevenirea şi tratarea bolilor sistemului cardiovascular.

Cu ce este staţiunea Covasna deosebită?

  1. Renumita metodă de tratament Covasna

Metoda de tratament Covasna, elaborată de dr. Benedek Géza, îmbină factorii naturali terapeutici cu exerciţiile fizice regulate, cu o alimentaţie săracă în sare şi grăsimi, facilitând astfel reducerea cantităţii de medicamente şi îmbunătăţirea calităţii vieţii bolnavilor.

Metoda funcţionează prin eliminarea principalilor factori de risc în diverse afecţiuni, cu rol în reducerea hipertensiunii arteriale, a nivelului de lipide din sânge şi a greutăţii corporale, cât şi renunţarea la fumat.

Acestă metodă combină tratamentul medicamentos, în cazul afecţiunilor cardiovasculare, cu elementele specifice oraşului Covasna (mofete, cură de apă minerală, aerul specific). Prin această metodă, un regim de viaţă ordonată, o dietă sănătoasă şi mişcarea zilnică stau la baza tratării bolilor cardiovasculare.

Elementele specifice metodei sunt: baia cu CO2, mofeta, aerul specific, bioclimatul de depresiune intramontană.

  1. Factori naturali terapeutici

Ape minerale

Datorită activităţilor post-vulcanice de-a lungul lanţului estic al Carpaţilor Răsăriteni, în judeţul Covasna izvorăsc sute de izvoare de apă minerală cu compoziţie chimică şi proprietăţi fizice diferite, băi cu ape minerale încălzite şi băi uscate cu gaz (mofete), utilizate mai ales în tratamentul afecţiunilor cardiovasculare, afecţiunile aparatului locomotor, tulburări metabolice şi ale sistemului nervos. Acestea pot fi folosite atât pentru cură internă, cât şi pentru cură externă, sau pot fi băute ca simplă apă de masă. Hidroterapia şi electroterapia, terapia prin mişcare, precum şi terapia climatică sunt folosite ca terapii complementare.

Apele minerale se găsesc sub formă de ape carbogazoase, bicarbonatate, feruginoase, clorurosodice, iodobromurate, arsenicale sau uşor sulfuroase, bogate în acid carbonic de origine vulcanică. În funcţie de conţinutul lor chimic, tipurile de ape minerale amintite mai sus pot avea culori diferite (gălbenii, maronii, albicioase), miros diferit (feruginoase, miros de ouă stricate), gust diferit (sărat, acru, sulfuros).

Unde găsim ape minerale?

Dacă vei vizita zona Covasnei, vei observa ape minerale izvorând de-a lungul drumului, sau în staţiunile Covasna, Balvanyoş; ape medicinale îmbuteliate (Malnaş - Aqua Telluris, Regina - Benkő, Vâlcele); captate în bazine mici din lemn, numite „băi tradiţionale secuieşti”, în care te poţi răcori în timpul verii (Băile Apor, Băile Csiszár la Băile Balvanyoş, Baia lui Moş Martin la Băţanii Mici, Baia Sütei din Olteni, Baia Fortyogó din Peteni, Baia Csókás din Cernat, Baia Bugyogó din Valea Zălanului, baia Puturosu (Büdös) din Belin, sau la Ozunca Băi; sau folosite la Centrele Drumul Apelor Minerale (Belin, Olteni, Malnaş-Băi, Vâlcele, Şugaş), şi în staţiunea Covasna, folosite în balneoterapie.

(Complexul balnear Turism Covasna este situat în centrul staţiunii, aşezat pe sursa primară a factorilor naturali. Această bază oferă o capacitate anuală de tratament de 9987 de pacienţi, dintre care aproximativ 20% beneficiază de tratament balnear de 2 ori/an.)

Tot în centrul oraşului se află Balta Dracului, o groapă adâncă cu noroi şi cu emanaţii carbogazoase- sulfuroase, care a devenit simbolul oraşului.

  1. Mofetele

Acestea reprezintă unul dintre cele mai mari atuuri ale zonei. De altfel, Covasna este oraşul mofetelor şi al apelor minerale. Aici funcţionează unul dintre cele mai mari centre de boli cardiovasculare, la nivel naţional, în cadrul căruia zilnic se fac 450–500 de tratamente în mofetă.

Important! Mofetele din zona Covasna sunt unice în Europa, prin concentraţia de CO2 din gazele de mofetă. Terapiile cu mofetă sunt benefice pentru circulaţie, sprijinind funcţia intelectuală, renală, sexuală şi ţinând departe bolile cardiovasculare. Cele mai recente observaţii arată că mofetele ajută inclusiv în curele de detoxifiere.
(Baza de tratament deţine 3 mofete situate direct pe sursa primară de gaz cu concentraţie de 98 % CO2, cu efect vasodilatator asupra tegumentului în zona cufundată în gaz, sporeşte creşterea fluxului circulator periferic, la care se adaugă creşterea circulaţiei musculare (prin dizolvarea CO2 în plasmă) determinând o scădere a rezistenţei periferice, scăderea tensiunii arteriale, refacerea ţesuturilor ischemice după procese trombotice, permiţând dezvoltarea circulaţiei colaterale.)

Unde te cazezi şi tratezi?

Hotelurile covăsnene au propriul centru de tratament, astfel că, acestea oferă vizitatorilor diverse tratamente şi o gamă largă de servicii de wellness.

Iată unde poţi beneficia de tratament, dar şi de odihnă:

  1. Hotel TTS ****Spa & Wellness, Covasna

Hotelul şi centrul de tratament îşi aşteaptă clienţii într-un mediu liniştit, asigurând o gamă largă de tratamente balneoclimaterice cum ar fi: tratament cu factori naturali (băi CO2, mofete), electroterapie, hidroterapie, termoterapie, kinetoterapie, terapie cu inhalaţii şi aerosoli, masaj medical, toate având rezultate excepţionale în tratarea şi prevenirea bolilor cardiovasculare. Zona SPA şi wellness dispune de piscină, saună, cameră salină, duş Vichy.

  1. Hotel Clermont ****, Covasna

Health&Beauty Center Clermont a conceput o gamă diversificată de servicii de relaxare şi înfrumuseţare pentru cei care doresc un masaj dedicat atât corpului, cât şi sufletului. Centrul de Sănătate Clermont oferă procedurile balneare specifice oraşului Covasna (mofetă, băi cu apă minerală, hidroterapie, electroterapie, masaj medical, gimnastică medicală), precum şi o serie de procedee antistres şi servicii de revigorare pentru o stare de bine a organismului punând accent pe prevenţie.

  1. Hotel Căprioara ****, Covasna

Hotelul Căprioara are în vedere realizarea unui tratament balnear complex, astfel că oferă, în acest sens, băi cu apă carbogazoasă, mofete, proceduri pentru electroterapie, kinetoterapie, termoterapie, masoterapie şi hidroterapie, eficiente în tratarea şi prevenţia bolilor cardiovasculare şi reumatice, dar şi în tratamentul de recuperare fizică medicală. În centrul SPA&Wellness poţi beneficia de proceduri sau tratamente personalizate, iar în Beauty Center te poţi răsfăţa cu produse Gerovital.

  1. Monte Cervo **** Mountain Resort Spirit & SPA, Covasna

Hotelul Monte Cervo, situat aproape de natură şi înconjurat de păduri, oferă oaspeţilor o şedere splendidă pentru o reîncărcare sufletească şi fizică de neuitat. În zona de SPA, pe lângă piscina cu apă sărată, cei dornici se pot relaxa şi în camera salină sau la saună.

  1. Balvanyos Resort ****, Băile Balvanyos

În mijlocul unei arii naturale protejate, printre izvoare tămăduitoare şi brazi seculari, Grand Santerra Spa este o oază de linişte şi de recreere care potenţează farmecul acestui loc binecuvântat, oferind spaţii interioare şi exterioare ce se împletesc firesc şi fără efort. O zi perfectă la Balvanyos Resort include un shot de adrenalină la parcul de aventură, urmat de o recreere la wellness, şi o cină gourmet la unul dintre restaurantele şic ale hotelului.

  1. Spitalul de Recuperare Cardiovasculară Dr. Benedek Géza, Covasna

Spitalul este unul dintre cele mai renumite centre de tratament al afecţiunilor cardiologice din ţară, locul de naştere a „Metodei Covasna”, folosit în principal pentru tratamentul bolilor cardiovasculare. Aici, metodele clasice de reabilitare sunt asociate cu factorii naturali terapeutici: ape minerale carbogazoase, mofete, bioclimat de cruţare, aer bogat în ioni negativi – toate acestea combinate cu o dietă sănătoasă şi exerciţii fizice regulate.

  1. Centru Băi Hătuica ***, Hătuica

Complexul, construit pe o mofetă naturală, este dotat cu băi cu apă minerală caldă, cabinet cu proceduri de electroterapie, saună, precum şi aparate cardio-fitness. Totodată, centrul dispune şi de camere de oaspeţi de 3*. În plus, oaspeţii cazaţi aici beneficiază de un  examen medical de specialitate, efectuat de către un medic primar cu specializarea în balneofizioterapie şi recuperare medicală.

Zona oferă şi alte atracţii turistice:

Băi tradiţionale secuieşti

Aflate în mijlocul naturii, băile tradiţionale secuieşti pot fi considerate mici oaze de linişte, locuri ideale pentru cei care vor să se întoarcă la puterile tămăduitoare ale naturii. Băile tradiţionale sunt de fapt mici bazine din lemn în care se captează apă minerală rece. Scopul este ca dioxidul de carbon să se depună pe corp şi să îmbunătăţească circulaţia sanguină. Fii pe fază! Vei avea parte de surprize: în apropierea unor băi tradiţionale secuieşti vei găsi mofete sau saune. Şi toate acestea gratis! Sună bine, nu?

Cele mai importante băi tradiţionale secuieşti sunt:

  • Baia Apor - Băile Balvanyoş
  • Baia Bugyogó - Valea Zălanului
  • Baia Csiszár - Băile Bálványos
  • Baia Fortyogó – Peteni
  • Baia lui Moş Martin - Băţanii Mici
  • Baia Nádika
  • Baia Puturosu' – Belin

Zabola Estate

Istoria Domeniului Mikes de Zabola datează din secolul al 15-lea când deja exista o clădire fortificată cu un bastion pe locul castelului de astăzi. Castelul şi-a schimbat funcţia de mai multe ori fiind la început sat de vacanţă al presei comuniste, apoi preventoriu, mai târziu orfelinat, şcoală şi sanatoriu.

Parte a clădirilor (The Machine House, The New Castle, The Old Saddle House, The Garden House şi The Old Stables), împreună cu parcul englezesc înconjurător servesc ca un hotel castel.  Casele de oaspeţi din secolele 18, 19 sunt numite după funcţiile originale: The Machine House (Casa maşinăriei), The Saddle House (Casa harnaşamentelor), The New Castle (Castelul nou). Aceste clădiri dispun în total de 20 de spaţii de cazare.

Domeniul Zabola este format dintr-un uriaş parc presărat cu 7 clădiri istorice, lacuri, peste 100 de specii de plante şi aria de conservare a biotopului Carpatin al domeniului. Acest biotop este baza unei faune sălbatice bogate. Animalele cu care convieţuim în acest biotop sunt de mare valoare pentru noi. Pe lângă căprioare, mistreţi, cerbi, urşi, lupi şi râşi, aria de conservare este zona de habitat pentru berze, stârci, veveriţe, bufniţe, lilieci, broaşte şi multe alte animale.

Activităţi pe care puteţi alege pentru a cunoaşte mai bine Domeniu Zabola: închiriere de biciclete; drumeţie; echitaţie pe teren; plimbare cu căleaşca; tur ghidat al Domeniului Mikes; saună în pădure; observarea ursului brun carpatin în; snack în pavilionul din pădure; BBQ în spatele Machine House.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici