"Youth", cu Mădălina Ghenea, şi "Son of Saul", cu Levente Molnar, la Festivalul de Film din Toronto

Producţia italiană "Youth", de Paolo Sorentino, cu Mădălina Ghenea în distribuţie, şi filmul maghiar "Son of Saul", de László Nemes, în care joacă şi actorul român Levente Molnar, se numără printre peliculele care vor fi prezentate publicului la cea de-a 40-a ediţie a Festivalului de la Toronto.

1555 afișări
Imaginea articolului "Youth", cu Mădălina Ghenea, şi "Son of Saul", cu Levente Molnar, la Festivalul de Film din Toronto

Mădălina Ghenea (Foto: Hepta)

Ediţia de anul acesta a Festivalului Internaţional de Film de la Toronto se va desfăşura în perioada 10 - 20 septembrie, când mai bine de 350 de pelicule selectate în program vor fi proiectate în peste 25 de săli de cinema.

Organizatorii evenimentului au dat publicităţii lista celor 49 de lungmetraje, printre acestea aflându-se şi "Youth/ La Giovinezza", de Paolo Sorentino, cu Mădălina Ghenea, şi filmul maghiar "Saul Fia/ Son of Saul", de László Nemes, cu actorul român Levente Molnar, potrivit site-ului evenimentului.

Filmul "Youth/ La Giovinezza", aflat anul acesta în competiţie pentru premiul Palme d'Or, la Festivalul de la Cannes, unde a avut şi premiera mondială, a fost recompensat cu trofeul pentru cea mai bună imagine la gala premiilor Globi d'Oro, decernate de Asociaţia presei străine din Italia.

"Youth/ La Giovinezza", care are în distribuţie nume ca Michael Caine, Harvey Keitel, Rachel Weisz şi Jane Fonda, este al doilea film la care regizorul italian Paolo Sorrentino lucrează cu actori de limbă engleză, după "Rocker Hit: Ochi pentru ochi/ This Must Be the Place", cu Sean Penn.

Filmul spune povestea a doi bătrâni prieteni - un dirijor şi compozitor, pe de o parte, şi un regizor, pe de altă parte -, care se gândesc la cât timp le-a mai rămas de trăit, în timp ce îşi petrec vacanţa în Munţii Alpi. Filmul urmăreşte eforturile celor doi de a se întoarce la cariera lor, relaţiile pe care le au cu copiii lor, dar şi modul în care aceştia interacţionează cu ceilalţi oaspeţi ai hotelului la care sunt cazaţi. În "Youth/ La Giovinezza", Mădălina Ghenea joacă rolul Miss Universe.

Pelicula "Saul Fia/ Son of Saul", debutul în lungmetraj al regizorului maghiar László Nemes, o coproducţie Ungaria-Franţa, a primit marele premiu al juriului la gala celei de-a 68-a ediţii a Festivalului de la Cannes. Filmul este centrat pe două zile din viaţa lui Saul Auslander (Géza Röhrig), un prizonier evreu din Ungaria forţat să lucreze pentru nazişti în camerele de gazare de la Auschwitz.

În deschiderea evenimentului de la Toronto, va fi proiectat în premieră mondială lungmetrajul "Demolition", regizat de cineastul canadian Jean-Marc Vallée, cu Jake Gyllenhaal şi Naomi Watts în rolurile principale. Filmul prezintă viaţa unui investitor bancar de succes după moartea soţiei sale şi este cea mai recentă creaţie a lui Vallée, regizorul şi scenaristul peliculei "Dallas Buyers Club".

Printre celelalte pelicule care vor avea premierele mondiale la Toronto se află "The Martian", de Ridley Scott, cu Matt Damon în rolul principal, şi "The Program", de Stephen Frears, cu Ben Foster şi Dustin Hoffman, ce prezintă ascensiunea şi decăderea celebrului ciclist american Lance Armstrong.

Tot aici va fi prezent şi celebrul regizor de filme documentare Michael Moore, recompensat cu Oscar, care revine pe marile ecrane după o pauză de peste cinci ani, cu pelicula "Where to Invade Next".

Un alt film aşteptat cu mare interes de cinefilii nord-americani este "Freeheld", de Peter Sollett, cu Julianne Moore şi Ellen Page. Inspirat dintr-un caz real, lungmetrajul spune povestea unui cuplu de lesbiene care luptă în justiţie pentru drepturile sale, după ce una dintre cele două femei este diagnosticată cu cancer şi doreşte să îşi doneze averea partenerei sale de viaţă.

Din program fac parte şi "Black Mass", de Scott Cooper, cu Johnny Depp în rol principal, "The Dressmaker", de Jocelyn Moorhouse, cu Kate Winslet, şi "The Lobster", de Yorgos Lanthimos, avându-i protagonişti pe Rachel Weisz, Colin Farrell şi John C. Reilly.

Principalul trofeu al festivalului, premiul publicului, este decernat pe baza voturilor exprimate de spectatori. Câştigătorul din 1981, "Chariots of Fire", de Hugh Hudson, a fost primul lungmetraj premiat la Toronto care a câştigat apoi Oscarul pentru cel mai bun film, contribuind decisiv la creşterea notorietăţii de care se bucură festivalul canadian.

Şase dintre ultimii şapte laureaţi de la Toronto au devenit favoriţi în cursa pentru Oscar şi chiar au câştigat acest trofeu, aşa cum a fost cazul filmelor "American Beauty" (1999), "Vagabondul milionar/ Slumdog Millionaire" (2008), "Discursul regelui/ The King's Speech" (2010) şi "12 ani de sclavie/ 12 Years a Slave" (2013).

Publicul festivalului acordă alte şapte premii, printre care pentru cel mai bun documentar, cel mai bun lungmetraj canadian, cel mai bun scurtmetraj canadian şi cel mai bun scurtmetraj internaţional.

Festivalul de Film Toronto, unul dintre cele mai prestigioase evenimente de profil din lume, a cunoscut o ascensiune spectaculoasă în ultimele decenii, după ce, la ediţia sa inaugurală, din 1976, doar 80 de filme au fost proiectate în cinci săli, fiind, la acea vreme, singurul festival cinematografic major din Canada.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici