VIDEO | Moment istoric! Lansare cu succes, din a doua încercare: NASA şi SpaceX lansează Crew Dragon către Staţia Spaţială Internaţională

  • Moment istoric! Lansare cu succes, din a doua încercare
  • Lansare cu succes, din a doua încercare: NASA şi SpaceX lansează Crew Dragon către Staţia Spaţială Internaţională
13279 afișări
Imaginea articolului VIDEO | Moment istoric! Lansare cu succes, din a doua încercare: NASA şi SpaceX lansează Crew Dragon către Staţia Spaţială Internaţională

LIVE ACUM: Moment istoric! Lansare cu succes, din a doua încercare: NASA şi SpaceX lansează Crew Dragon către Staţia Spaţială Internaţională

UPDATE 22:22 Lansare cu succes! NASA şi SpaceX trimit către Staţia Spaţială Internaţională naveta Crew Dragon.
 

 
 
UPDATE 21:52 Au mai rămas 32 de minute până la lansare. Vremea pare să se fi îmbunătăţit. Nu sunt condiţiile ideale, însă starea vremii respectă parametrii pentru lansare.
 
UPDATE 20:45 A început să plouă, iar lansarea este pusă în pericol şi de această dată. Echipajul se află deja la bord, iar astronauţii vor fi anunţaţi de decizia finală cu o oră înaintea orei programate pentru lansare.
 
VIDEO: Cei doi astronauţi se pregătesc în cabină. Canalul de Twitter SpaceX prezintă modul în care se dezactivează braţul platformei pregătit pentru lansarea rachetei.
 
 
 
SpaceX şi NASA încearcă încă o data să scrie istorie, sâmbătă, când va exista o nouă tentativă de lansare a misiunii DEMO-2. Scopul acesteia este să demonstreze că SpaceX are capacitatea reală de a transfera astronauţi către staţia spaţială şi înapoi în maximă siguranţă.
 
LIVE NASA
 
Prima încercare, ce ar fi trebuit să aibă loc miercuri, a fost anulată din cauza vremii. Următoarea lansare este programată pentru sâmbătă la ora 3.22 după amiaza (ora locală 22.00). Însă, şi de data aceasta, decizia lansării va fi luată în funcţie de starea vremii. 
 
Vineri dimineaţa,  45th Space Wing, o divizie a armatei SUA ce supervizează lasările de rachete de pe coasta de Est, a anunţat că există o probabilitate de 50% ca lansarea să aibă loc sâmbătă. Duminică, probabilitatea este chiar mai mare, de 60%. 
 
Compania SpaceX a solicitat însă o dată suplimentară, pe 2 iunie, dacă lansările programate pentru acest weekend vor fi anulate, a anunţat NASA. 
 
În Florida este în această perioadă sezonul uraganelor, ceea ce înseamnă condiţii de vreme severă. 
 
Miercuri, lansarea navei Crew Dragon a fost amânată din cauza vremii.
 
Condiţiile meteorologice din Florida nu au fost favorabile, iar SpaceX a luat decizia de a nu-şi asuma riscuri şi a amânat lansarea pentru sâmbătă. 
 
Astronauţii Bob Behenken şi Doug Hurley se aflau deja la bordul navetei şi aşteptau ultimele confirmări.
 
„Renunţăm la lansarea de astăzi din cauza vremii nefavorabile pentru traseul de zbor. Următoarea posibilitate de lansare este sâmbătă, 30 mai, la 3.22 p.m. EDT, sau 19.22 UTC”, a anunţat agenţia spaţială americană pe Twitter.
 
În ce constă misiunea Crew Dragon
 
Scopul misiunii DEMO-2 este să demonstreze că SpaceX are capacitatea reală de a transfera astronauţi către staţia spaţială şi înapoi în maximă siguranţă. DEMO-2 este ultima mare etapă pe care SpaceX trebuie să o bifeze pentru a putea trimite turişti în spaţiu.
 
La bordul navei vor urca astronauţii Bob Behnken şi Doug Hurley. Behnken are 48 de ani, iar Hurley are 53 de ani. Amândoi sunt astronauţi experimentaţi ai NASA şi au fost implicaţi încă de la început în testarea capsulei Crew Dragon.
 
Doug Hurley a fost pilot de luptă în US Marine Corps şi a participat la ultimul zbor al navetei spaţiale Atlantis în 2011, înainte de a fi întrerupt. Acesta va fi responsabil de lansarea, aterizarea şi recuperarea vehiculului spaţial. Bob Behnken a fost un inginer de testare a zborurilor cu US Air Force înainte de a se alătura Nasa şi a petrecut peste 29 de zile în spaţiu. El va îndeplini funcţia de comandant al operaţiunilor şi îşi va asuma responsabilitatea pentru andocarea şi deblocarea capsulei Dragon.
 
Ei sunt primii astronauţi din ultimul deceniu care pleacă în spaţiu decolând de pe pămând american. Cei doi bărbaţi vor purta costume spaţiale proiectate de SpaceX cu ajutorul designerului de costume hollywoodian Jose Fernandez.
 
Este prima dată când o companie privată încercă să trimită astronauţi în spaţiu. Nava lor este construită de compania miliardarului Elon Musk, SpaceX. 
 
Behnken şi Hurley vor testa sistemul de control al mediului, afişajele şi controalele, precum şi propulsoarele de manevră ale capsulei Crew Dragon. Misiunea Demo-2 va dura între una şi patru luni. Nasa a spus că durata acestei misiuni va fi stabilită în momentul în care următorul echipaj comercial va putea călători în staţia spaţială.
 
Nava va ateriza în largul coastei Floridei, folosind 4 paraşute pentru a-şi încetini coborârea spre Oceanul Atlantic. Ea va fi recuperată de Go Navigator, Nava de recuperare a SpaceX. Ea va aştepta în apropiere pentru a prelua duo-ul pentru a-i transporta către Cape Canaveral.
 
Din 2010, SUA au renunţat la navetele spaţiale care au purtat astronauţii pe orbită timp de trei decenii, cu scopul de a se concentra pe misiunile pentru Lună şi Marte. Nasa a cerut companiilor private, cum ar fi Space X şi Boeing, să proiecteze tehnologiile care să le permită oamenilor să călătorească în spaţiu.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
nasa,
spacex,
demo2

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici