A legfelsőbb bíróság elnöke: nem lehet hat hónap alatt rendezni, amit nem sikerült húsz év alatt

Cristina Tarcea, a legfelsőbb bíróság elnöke kedden szkeptikusan nyilatkozott a romániai börtönkörülmények rendezése kapcsán. Mint hangsúlyozta, hat hónap alatt ki lehet dolgozni egy intézkedéscsomagot, de nem lehet rendezni mindazt, amit nem sikerült húsz év alatt.

21 afișări
Imaginea articolului A legfelsőbb bíróság elnöke: nem lehet hat hónap alatt rendezni, amit nem sikerült húsz év alatt

A legfelsőbb bíróság elnöke: nem lehet hat hónap alatt rendezni, amit nem sikerült húsz év alatt

„A kormány feladata biztosítani a megfelelő körülményeket a fogvatartottak számára. Sajnos nem sorolták a büntetésvégrehajtási kritériumok közé azt, hogy van-e elég hely a börtönökben. (…) Hat hónap alatt ki lehet dolgozni egy tervet, de elég szkeptikus vagyok a probléma végső megoldását illetően. Romániát először 2003-ban ítélték el, most 2017-et írunk, és semmi látványos nem történt. Nehezen hiszem, hogy hat hónap alatt radikálisan meg lehet változtatni a börtönök rendszerét. Az igazságügyi miniszterben és az igazságügyi minisztériumban nagyon bízom, őszintén, de realista csajnak kell maradnom, és tudatosítanom kell magamban, hogy nem lehet hat hónap alatt rendezni, amit nem sikerült húsz év alatt” – jelentette ki a legfelsőbb bíróság elnöke a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) székháza előtt.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) megállapította, hogy a romániai börtönökben uralkodó állapotok ellentmondanak az emberi jogok európai egyezményének, és arra kéri a román államot, hogy hat hónapon belül mutasson be egy pontos menetrendet a jelzett problémák megoldására.

Az EJEB addig elhalasztja a döntést a börtönkörülményeket felrovó ügyekben.

Eddig viszont már született négy ítélet hasonló ügyben, a román államnak pedig 16 000 euró erkölcsi kártérítést kell fizetnie négy panaszosnak, s állnia kell az 1850 eurós perköltséget is.

A négy elítélt a szamosújvári, a nagyenyedi, a nagyváradi és a craiovai börtönben uralkodó körülményeket kifogásolta. Főként azt rótták fel, túl nagy a zsúfoltság, nincs természetes fény, rövid a napi séta ideje, nincsenek kikapcsolódásra lehetőséget teremtő tevékenységek, nem megfelelő a tisztaság, nincsenek kulturális vagy oktató programok, ami pedig depressziót okoz és megalázza a fogvatartottakat.

A romániai börtönkörülményekről az amerikai külügyminisztérium emberi jogi éves jelentése is azt állapította meg, hogy túl kegyetlenek és nem felelnek meg a nemzetközi előírásoknak.

2016 júliusában a romániai börtönökben 28 278 elítélt töltötte büntetését, holott csak 18 826 rab számára lett volna elég hely.

A tavalyi év első nyolc hónapjában 58 fogvatartott vesztette életét a romániai börtönökben, hárman öngyilkosságot követtek el, a többiek halálát egészégügyi probléma okozta.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici