ANM: másodfokú figyelmeztetés esőzésekre majdnem az egész országban

Másodfokú, citromsárga figyelmeztetést bocsátott ki szerdán az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) az ország megyéinek többségére, a lehulló csapadékmennyiség elérheti a négyzetméterenkénti 70 litert. Áradások is lehetnek.

25 afișări
Imaginea articolului ANM: másodfokú figyelmeztetés esőzésekre majdnem az egész országban

ANM: másodfokú figyelmeztetés esőzésekre majdnem az egész országban

A figyelmeztetés szerdán 18 órakor lép életbe, és csütörtökön 23 óráig érvényes. Ebben az időszakban fokozatosan erősödik majd a légköri instabilitás az országban, sok helyütt heves záporok, zivatarok, felhőszakadás, viharossá erősödő szél, elszórtan akár jégeső is várható.

Rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék hullhat, négyzetméterenként 20–30, néhol akár 50–70 liter.

A meteorológusok szerint szerdán, június 7-én délután még csak az ország kisebb részében lesznek jellemzők a felsorolt jelenségek, másnapra azonban már átterjednek az ország egész területére, beleértve a délkeleti régiókat is.

Ezzel párhuzamosan, szerdán 15 óráig hatályos figyelmeztetést adott ki az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) is.

Az INHGA szerint ebben az időszakban a domb- és hegyoldalak lejtőin, a patakokon és kisebb folyókon jelentősen megnövekedhet a vízhozam, ami helyenként áradást is okozhat. A figyelmeztetés Temes és Krassó-Szörény megyére, a Berzava felső és középső folyásának vízgyűjtő területére vonatkozik.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici