Băsescu: Johannis téved; meg kellene állapítania, óriási problémák vannak az igazságszolgáltatásban

Traian Băsescu volt államfő, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke kedd este úgy nyilatkozott, Klaus Johannisnak, Románia elnökének meg kellene állapítani, hogy „óriási problémák vannak az igazságszolgáltatásban”, és nem folytassa az ő üzenetét, amelyet két mandátuma során hangoztatott.

21 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Johannis téved; meg kellene állapítania, óriási problémák vannak az igazságszolgáltatásban

Băsescu: Johannis téved; meg kellene állapítania, óriási problémák vannak az igazságszolgáltatásban

„Az első dolog, amit szerintem az elnöknek meg kellene állapítania az az, hogy óriási problémák vannak az igazságszolgáltatásban. És a fő probléma honnan indul? Egyrészt a hatalomvágyból. Másrészt, a CSM legtöbb ügyésze Kövesi asszony mögött sorakozott fel, és készek levágni a Felügyelet (Igazságügyi Felügyelet – szerk. megj.) fejét, miután az rendellenességeket fedezett fel a DNA-nál, ami azt jelenti, hogy a kapcsolat rothadt. Az államfőnek el kell mennie a CSM-be, és el kell mondania a véleményét” – jelentette ki az ex államfő a román közszolgálati televízió 1-es csatornáján (TVR 1).

Meglátása szerint Johannis téved, amikor az üzenetét folytatja. „Johannis elnök úr téved, amikor folytatja az üzenetet, amit én tíz évig hangoztattam. Egy ország nem visel el húsz éven át egyetlen üzenetet. Az én üzenetem ez volt: «Az igazságszolgáltatásnak igaza van, ne nyúljatok hozzá!». Tíz év után ez az üzenet tudatosult az igazságszolgáltatásban, tíz év után, ami alatt olyan törvényeket hoztak, amelyek az igazságszolgáltatásból olyan intézményt faragtak, melyhez a politikum nem érhet hozzá, nem mehetsz tovább ugyanazzal az üzenettel. Romániának harcolnia kell a korrupció ellen, de úgy hiszem, hogy az igazságszolgáltatás tíz éves megerősödése után eljött az idő, meg kell nézni, mi történik a berkeiben, és meg kell állapítani, hogy elég sok gond van” – fogalmazott Băsescu.

Klaus Johannis államfő kedden úgy nyilatkozott, hogy a parlamenti választásoktól errefelé „egy sor befolyásos politikus” támadást intézett az igazságszolgáltatás ellen, és azt a látszatot akarják kelteni, hogy a igazságügyi rendszer nem működik.

„Nem tudjuk nem megállapítani, hogy a parlamenti választásoktól errefelé, egy sor befolyásos politikus azzal foglalkozik, hogy támadást intézzen az igazságszolgáltatás, az ügyészek, a működési mechanizmus ellen, azt a látszatot keltve a lakosságban, hogy az igazságszolgáltatás nem működik. Persze, azt is láthatjuk, hogy sok befolyásos politikust vagy elítéltek már, vagy eljárás zajlik ellenük” – fogalmazott Románia elnöke.

Azt mondja, a választások előtti aggodalmai idővel beigazolódtak. „A választások előtt felhívtam a választópolgárok figyelmét arra, hogy nagyon súlyos lenne, ha az ország vezetőségébe olyan emberek kerülnének, akiket korábban elítéltek, vagy akik ellen bűnvádi eljárás zajlik. Automatikusan óriási nyomás nehezedne az igazságszolgáltatásra. És lám, így történt” – fejtette ki Johannis, aki szerint éppen ezért „maximális civil beavatkozásra” van szükség. „Nem akarok csendet, és azt, hogy a parlamentben egy olyna többség fogadjon el törvényeket, amelyikről nem tudjuk, hogy pontosan hogyan fog eljárni. Azt akarom, hogy mindenki, aki érti, hogy miről van szó, vegye ki a részét a vitából” – szögezte le Klaus Johannis.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici