Ciklon fejti ki hatását Romániában. A meteorológusok narancssárga riasztást adtak ki havazásra

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) kedden két figyelmeztetést adott ki: egyet csapadékra és egyet lehűlésre, egy ciklon halad ugyanis át a napokban Románián.

49 afișări
Imaginea articolului Ciklon fejti ki hatását Romániában. A meteorológusok narancssárga riasztást adtak ki havazásra

Ciklon fejti ki hatását Romániában. A meteorológusok narancssárga riasztást adtak ki havazásra

„Ma éjjel 4 órától pénteken 10 óráig sárga figyelmeztetés van érvényben csapadékra, havazásra és erős szélfúvásra. Ebben az időszakban dél-nyugaton és a hegyekben várható csapadék. A Bánságban, Olténiában, Havasalföld nyugati és észak-nyugati vidékein esni fog, a hegyekben pedig többnyire havazásra kell számítani. A lehulló csapadékmennyiség meghaladja majd a 20-25 liter/négyzetmétert, elszórtan pedig még a 40 liter/négyzetmétert is. A szél az ország legtöbb vidékén megerősödik, helyenként – főként Románia déli és középső vidékein – a széllökések meghaladják majd az 50-55 kilométer/órás sebességet. Hegyekben, főként 1400 méter felett újra jelentős vastagságú hóréteg képződik, ott a széllökések a 80-90 kilométer/órát is elérik, így hóviharok alakulhatnak ki” – nyilatkozta a MEDIAFAX-nak Mihai Huştiu, az ANM ügyeletes meteorológusa.

Szerda reggel 9 órától pénteken 6 óráig eközben narancssárga riasztás lesz hatályban erős havazásra és hóviharokra a hegyvidéken. Előbb a nyugati és délvidéki hegyekben kell erős havazásra számítani, főként a Déli-Kárpátokban és a Bánsági-hegyvidéken, a szélsőséges időjárás azonban tovább halad kelet felé, egészen a Keleti-Kárpátokig.

A narancssárga riasztás Krassó-Szörény, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Szeben, Brassó, Prahova, Buzău, Kovászna, Hargita, Bákó, Neamţ és Suceava megyére érvényes. A többi megyében és Bukarestben sárga színű figyelmeztetés lesz érvényben.

„A hőmérsékleti értékek ebben az időszakban 3 és 12 Celsius-fok között alakulnak, pedig 14-21 fok kellene hogy legyen ebben a periódusban. Péntekről szombatra virradóra lesz a leghidegebb, ekkor az északi, illetve déli vidékeken negatív hőmérsékletre kell számítani, a medencékben -8 fokig is lesüllyedhet a hőmérők higanyszála, vagy akár hidegebbre is számítani kell. Ez a ciklon Közép-Európából indult, lement a Mediterrán-térségbe, az elkövetkező napokban pedig átmegy a Balkánon, s eléri a Fekete-tengert. Ugyanakkor egy sarki légtömeg is a kontinens északi és középső részére érkezett, és ez a ciklon magával húzza a dél-keleti vidékekre” – részletezte a meteorológus.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat viszont azt is közölte, hogy az időjárás a hétvégére helyreáll, jövő héttől pedig felmelegedés várható.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici