Dragnea: Iohannisnak kellene kineveznie mindenkit Romániában

Liviu Dragnea, a PSD elnöke ironikus megjegyzést tett Klaus Iohannis irányába: szerinte az államfőnek kellene kineveznie mindenkit Romániában. Annak kapcsán nyilatkozta ezt, hogy kinek a hatásköre a főügyészek kinevezése.

29 afișări
Imaginea articolului Dragnea: Iohannisnak kellene kineveznie mindenkit Romániában

Dragnea: Iohannisnak kellene kineveznie mindenkit Romániában

„Úgy hiszem, hogy Iohannis elnöknek kellene kineveznie mindenkit Romániában. Mindenkit.” – nyomatékosította Liviu Dragnea PSD-elnök akit annak kapcsán kérdeztek, hogy Tudorel Toader nevével fémjelzett igazságügyi reformtervek kizárnák az államfőt a legfőbb ügyészség és az alárendeltségébe tartozó vádhatóságok vezetőinek kinevezési folyamatából. Mihai Tudose kormányfő hozzátette: Cîţuval (Florin Cîţu, a PNL alelnöke – szerk. megj.) közösen lenne az elnök kiváltsága a kinevezés.

Jelenleg a 2004/303-as számú törvény értelmében a Legfelső Semmítő- és Ítélőszék (ICCJ) elnökét, alelnökét és vezetőségi tagjait az államelnök nevezi ki a a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) javaslata alapján. Az államelnök csak alapos indokkal utasíthatja vissza a CSM javaslatát.

A parlament elé terjesztett reformtervben az szerepel, hogy az elnök egyetlen egyszer utasíthatja vissza a tisztségekre javasolt személyek kinevezését. Korlátoznák az államelnök jogkörét a főügyészek kinevezését illetően is. A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) ügyészi szakosztálya nevezné ki a legfőbb ügyészt és annak helyetteseit, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vezetőjét és annak helyetteseit, illetve a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) vezetőjét és helyetteseit. A kinevezés az igazságügyi miniszter és nem az államfő javaslata alapján történne, ahogyan az eddig volt. A miniszter két javaslattal élhet.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici