Föld órája: annyi energiát tudna megspórolni a lakosság, ami elég egy kórház ellátásához

A Föld órája idején annyi energiát lehetne megspórolni, ha minden romániai háztartásban lekapcsolnák a villanyt, hogy elég lenne egy kórház villanyárammal történő ellátására egy egész évig – derül ki az E.On által pénteken nyilvánosságra hozott számításokból.

37 afișări
Imaginea articolului Föld órája: annyi energiát tudna megspórolni a lakosság, ami elég egy kórház ellátásához

Föld órája: annyi energiát tudna megspórolni a lakosság, ami elég egy kórház ellátásához

A becslések szerint ugyanakkor ebből az energiából három hónapig biztosítana lehetne egy 300 ezres város közvilágítását, vagy éppen 32 ezer évig égve lehetne tartani egy LED-es gazdaságos égőt.

Ez az energia mennyiségileg 1,4 millió kilowattórát jelent, ami csak 400 tonna széndioxidkibocsátásnak felel meg.

Az E.On közleménye szerint egy hagyományos, 100 kilowattórás villanykörte évente 100 wattot fogyaszt, de ebből a mennyiségből csak 6 százalék alakul fénnyé, a többi 94 százalék elvész. „Ezért tanácsos, hogy erről a nem hatékony eszközről áttérjünk az intelligens, LED-es világításra, ami alig a 20 százalékát fogyasztja annak, amit egy hagyományos égő” – mutatnak rá.

„Sok dolog van, ami látszólag apróság, de amelyek segítenek bennünket abban, hogy energiát takarítsunk meg, és ez meg fog látszani a számlán! A konnektorban hagyott töltők energiát fogyasztanak akkor is, ha épp nem töltjük a telefonunkat, mint ahogy a stand by üzemmódban hagyott háztartási gépek is. És mivel egy háztartás villanyáramfogyasztásának a negyedét a hűtő működése teszi ki, 10 százalékát pedig a mosógép, csökkenteni tudjuk a költségeinket, ha felső energetikai osztályú háztartási gépeket vásárolunk” – hívja fel a figyelmet Dan Morari, au E.On Energia Románia vezérigazgatója.

A Föld órája március 25-én, szombaton, romániai idő szerint 20:30 órakor kezdődik.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici