Források: a kormány lemondhat az ingatlantranzakciók 0 százalékos áfájáról

A kormány lemondhat az ingatlantranzakciók 0 százalékos általános forgalmi adójáról (áfa/TVA) – nyilatkozták a MEDIAFAX-nak kormányzati források.

26 afișări
Imaginea articolului Források: a kormány lemondhat az ingatlantranzakciók 0 százalékos áfájáról

Források: a kormány lemondhat az ingatlantranzakciók 0 százalékos áfájáról

„Az üzleti szféra szerint ez az intézkedés jobban bonyolítja a dolgokat, mint amennyit segít, úgy hogy előfordulhat, hogy a kormány lemond az ingatlantranzakció 0 százalékos áfájáról. Ugyanakkor értesíteni kellene az Európai Bizottságot is, mostanáig pedig semmi hivatalos iratot nem küldtek Brüsszelbe” – fejtették ki forrásaink.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) kormányprogramjában az áll, hogy 2017. március elsejétől kiterjesztik a 0 százalékos áfát a lakáseladásokra is.

„50 000 új munkahellyel számolunk az építőiparban, ami többek között annak is a következménye lesz, hogy eltöröljük a lakáseladások áfáját” – áll a dokumentumban.

Alexandra Smedoiu, a PwC Románia igazgatója a MEDIAFAX-nak elmagyarázta, hogy az üzleti szféra miért nem támogatja az intézkedést. „Az ingatlanfejlesztőket nem segíti ez a döntés. Attól tartottak, hogy a 0 százalékos áfa plusz kötelezettségekkel jár. Az intézkedés jónak tűnik azok számára, akik lakást vesznek, de annak már nem, aki elad, mivel nem tudja jóváírni az építőanyagok áfáját. Így hát inkább bonyodalmat okoz azok számára, akik éppen építkeztek, előszerződést írtak alá, hiszen nem tudták, mit írjanak a szerződésbe. Áfával vagy anélkül? Az ingatlantranzakciók 0 százalékos áfáját úgy dobták be, hogy előtte nem konzultáltak az üzleti szférával. Később mi elkezdtünk kérdéseket feltenni a plusz költségekről, illetve arról, hogy az intézkedés megfelel-e az európai irányelveknek” – fejtette ki a pénzügyi tanácsadócég igazgatója.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici