Grindeanu: az EJEB döntése után van időnk, hogy jól kidolgozott tervvel álljunk elő

Sorin Grindeanu kormányfő kedden úgy nyilatkozott, hogy a nap folyamán már tárgyalt Tudorel Toader igazságügyi miniszterrel, s meggyőződése, hogy a tárcavezető a „megfelelő ütemben” elő tud rukkolni az intézkedéscsomaggal, amit Romániának ki kell dolgoznia a strasbourgi döntés nyomán.

27 afișări
Imaginea articolului Grindeanu: az EJEB döntése után van időnk, hogy jól kidolgozott tervvel álljunk elő

Grindeanu: az EJEB döntése után van időnk, hogy jól kidolgozott tervvel álljunk elő

„A döntés arra kötelez bennünket, hogy az elkövetkező hat hónapban előálljunk egy konkrét tervvel, amit elfogad az európai igazságügyi miniszterek tanácsa is, de a román kormány is, hogy az EJEB által jelzett problémát kezdjük rendezni, hiszen ez a döntés a romániai börtönökben uralkodó körülményekkel kapcsolatos. A problémák miatt született ez a döntés, ami hat hónapot ad arra, hogy előálljunk ezekkel az intézkedésekkel” – fogalmazott a miniszterelnök.

Megjegyezte, már beszélt a témáról az igazságügyi tárca vezetőjével.

„Meggyőződésem, hogy a megfelelő ütemben elő fog állni ezzel az intézkedéscsomaggal, hogy ezalatt a hat hónap alatt el tudjuk fogadni ezt a tervet, konkrét lépéseket tegyünk, és tegyünk meg végsősoron hat hónap alatt olyan dolgokat, amelyeket az elmúlt huszonhat évben kellett volna megtenni” – fejtette ki a kormányfő, akit arról is kérdeztek, hogy mennyire tűnik számára realistának ez a hat hónapos határidő.

„Ezalatt a hat hónap alatt van időnk elkészíteni ezt a jól kidolgozott tervet. Az illető intézkedéseknek benne kell lenniük ebben a tervben, majd következik az az időszak, amikor gyakorlatba ültetjük. De nagyon jól kidolgozott tervet akarok, és ez volt a lényegé a Toader miniszter úrral folytatott beszélgetésemnek is. Van elég idő a terv elkészítéséhez, foganatosítsunk konkrét intéGrindeanu: az EJEB döntése után van időnk, hogy jól kidolgozott tervvel álljunk előzkedéseket, ne csak kidolgozzuk ezt a tervet, hanem mutassuk meg, hogy kellőképpen eltökéltek vagyunk, és tiszteletben tartjuk az EJEB döntését, és javítjuk a börtönökben uralkodó körülményeket, amelyek lám, nem kitalálmányok, nem csak egyik vagy másik mondja, hanem ma bebizonyosodott, hogy igen súlyos dolgok” – válaszolta Sorin Grindeanu.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) megállapította, hogy a romániai börtönökben uralkodó állapotok ellentmondanak az emberi jogok európai egyezményének, és arra kéri a román államot, hogy hat hónapon belül mutasson be egy pontos menetrendet a jelzett problémák megoldására.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici