Grindeanu: euró csak azután, hogy a romániai jövedelmek hasonlítanak majd az uniós szinthez

Sorin Grindeanu miniszterelnök hétfőn úgy nyilatkozott, Románia csak akkor vezetheti be az eurót, ha a romániai jövedelmek hasonlítanak a többi tagállamban regisztrálthoz, és Romániának tanulnia kell azoknak az országokanka a tapasztalatából, amelyek már csatlakoztak az euróövezethez.

16 afișări
Imaginea articolului Grindeanu: euró csak azután, hogy a romániai jövedelmek hasonlítanak majd az uniós szinthez

Grindeanu: euró csak azután, hogy a romániai jövedelmek hasonlítanak majd az uniós szinthez

„Mindannyian tudjuk, hogy az Európai Unió szintjén mindenféle viták vannak az európai konstrukció jövőjéről. Mi úgy gondoljuk, hogy ezekre a vitákra lehetőségekként kell tekinteni, nem akadályként, és lám, a többsebességes Európáról szóló vitából most, a római csúcs után többütemű Európa lett a téma, s ezeknek az ütemeknek nem kell bennünket megkülönböztetniük, hanem éppen arra kell rávilágítaniuk, hogy mi mindannyian egy irányba tartunk. Úgy gondolom, hogy a mai találkozónknak ez is volt a célja. Be kell bizonyítanunk, hogy Románia határozottan támogatja az Unión belüli kohéziós politikákat, és meg kell mutatnunk, hogy ugyanaz a célunk: egy erősebb Unió, egy olyan Unió, amelyben valamennyi tagállamnak ugyanaz a célkitűzése” – jelentette ki a kormányfő az euróövezeti csatlakozásért felelős minisztériumközi bizottság első ülése után.

„Mi úgy gondoljuk, hogy kettő feladatunk van, meg kell vizsgálnunk, hogyan tudunk úgy áttérni az euróra, hogy a polgárok számára a lehető legzökkenőmentesebb legyen az átmenet. Ezen a téren tanulnunk kell azoknak az országoknak a gyakorlatából, amelyek már bevezették az eurót, s hozzánk hasonló helyzetből indultak. Termesztésen, most egy hatalmas változásról beszélünk, ami természetesen ellenállásba ütközik, de éppen ezért vagyunk ma itt, és leszünk itt a jövőben is, hogy minél jobban előkészítsük ezt a folyamatot. Feladatunk másik dimenziója biztosítani, hogy ez a monetáris konvergencia a jövedelmek konvergenciájával párhuzamosan megy végbe. Az euróra csak azt követően lehet áttérni meglátásunk szerint, hogy a román állampolgárok fizetése hasonlít majd a más európai uniós országokban kapott bérekhez” – hangsúlyozta Sorin Grindeanu.

A Victoria-palotában zajló gyűlésen részt vesz több között Mugur Isărescu, a Román Nemzeti Bank (BNR) elnöke, valamint Viorel Ştefan pénzügyminiszter.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici