Igazságügyi miniszter: kár volna megsemmisíteni a SPIA archívumát; létrehozunk egyfajta CNSAS-t

Tudorel Toader igazságügyi miniszter csütörtökön azt mondta, kár volna a  Független Védelmi és Korrupcióellenes Szolgálat (SIPA) archívumát megsemmisíteni, hiszen ez az igazságügy egy jobb-rosszabb időszakának tanúsága, illetve az ANP-dolgozók nyugdíjára vonatkozó adatokat is tartalmaz.

18 afișări
Imaginea articolului Igazságügyi miniszter: kár volna megsemmisíteni a SPIA archívumát; létrehozunk egyfajta CNSAS-t

Igazságügyi miniszter: kár volna megsemmisíteni a SPIA archívumát; létrehozunk egyfajta CNSAS-t

„Kár volna megsemmisíteni a SPIA archívumát, hiszen ez az igazságszolgáltatás egy többé vagy kevésbé kellemes időszakát jelenti. A SIPA archívumában a speciális jogállású köztisztviselők tevékenységére vonatkozó adatok is vannak, például az Országos Büntetés-végrehajtási Intézetek Parancsnokságán (ANP) dolgozókkal kapcsolatosak. Azok az emberek nem tudják a ledolgozott éveiket bizonyítani, nem tudnak nyugdíjba menni, nincsenek nyugdíjpontjaik, hogyan is semmisíthetnénk meg? Joguk van a nyugdíjra és a nyugdíjpont bizonyos értékére” – mondta Toader.

Hozzátette: a SIPA archívuma magánéleti elemeket is tartalmaz, ezeket azonban nem hozzák nyilvánosságra, más információk titkosítását azonban feloldják.

„A SIPA archívumának van egy második kategóriája – gondolom, mert én nem voltam benne –, olyan elemekkel, amelyek magánélettel kapcsolatosak, ezeket tiszteletben tartjuk, és nem hozzuk nyilvánosságra.Valószínűleg olyan információk is vannak benne, amelyek hivatali titok kategóriájába tartoznak, ezek a miniszter jogkörébe tartoznak, ezeknek feloldom a titkosítását. A többi titokról, ha lesznek, a kormány vagy a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) dönt, ha odamegy” – tette hozzá Toader.

Mint elmondta, a jövőben létrehoz egy, a Volt Szekuritaté Irattárát Vizsgáló Országos Tanácshoz (CNSAS) hasonló intézményt, amely megvizsgálná, milyen információkat tartalmaz az archívum.

„Létrehozunk egyfajta CNSAS-t, odateszünk 3-4 köztisztviselőt az ANP-től, az igazságügyi minisztériumtól, akiknek van hozzáférésük az államtitkokhoz, és először is vissza kell szolgáltatni az ANP dolgozóinak a nyugdíjukkal kapcsolatos adatokat. Megnézik, milyen információkról van szó, mi pedig követjük a szabályzatukat, feloldjuk a titkosítást” – jelentette ki Toader.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici