Iordache: kötelező bevezetni egy küszöböt a hivatali visszaéléseknél

Florin Iordache volt igazságügyi miniszter szerda este Sinaián, a hivatali visszaélések kapcsán tervezett módosításokról úgy nyilatkozott, hogy kötelező bevezetni egy küszöböt.

35 afișări
Imaginea articolului Iordache: kötelező bevezetni egy küszöböt a hivatali visszaéléseknél

Iordache: kötelező bevezetni egy küszöböt a hivatali visszaéléseknél (Imagine Alexandra Pandrea / Mediafax Foto)

Amikor arról kérdezték, hogy szerinte szükséges-e küszöböt bevezetni a hivatali visszaélésnél, leszögezte: „kötelező”.

„Minden kétséget kizáróan, a parlament meg fog állapítani egy küszöböt” – emelte ki az alsóház újonnan megválasztott alelnöke.

„Ha teljes egészében elolvassák az alkotmánybíróság döntését, ott világosan az áll, hogy meg kell állapítani egy küszöböt. A bírák és ügyészek egyesületei, felhatalmazott személyek, is azt mondták, hogy nagyon világos kell hogy legyen (a küszöb – szerk. megj.), hogy ne legyenek eltérések a törvény értelmezésében. Meglátjuk, hogy mit javasol, de minden kétséget kizáróan, a parlament meg fog állapítani egy küszöböt” – vélekedett Iordache.

Arra a kérdésre, hogy milyen szinten kell megállapítani ezt a küszöböt, úgy vélekedett, erről még lehet tárgyalni.

„Mi akkor azt állapítottuk meg, hogy a maximális, 2 milliós küszöb 10 százaléka. Hogy 200 000 vagy kevesebb, erről még lehet tárgyalni” – fogalmazott.

Tudorel Toader igazságügy-miniszter hétfőn közölte, az alkotmánybíróság döntésével összhangban javasolni fogja a hivatali visszaélés besorolásának módosítását, hogy ne legyen értékküszöb, a bíró dönthesse el, hogy mennyire súlyos az elkövetett visszaélés.

„Tárgyaltunk a minisztériumban a törvénytervezetről, amelyet minden valószínűség szerint kedden elküldünk a kormányhoz, majd közvitára bocsátjuk. A Büntető Törvénykönyv és a büntetőjogi perrendtartás módosításáról van szó, az alkotmánybíróság döntéseivel összhangban. (…) Javasoljuk a hivatali visszaélés, a Büntető Törvénykönyv jelenlegi 297-es cikkelyének a módosítását. nem állapítunk meg küszöböt, sem maximálisat, sem minimálisat. (…) A nemzeti törvényhozónak tiszteletben kell tartania az alaptörvényt, ami szerint közhivatalnok tette jelent visszaélést, és nincs utalás küszöbre. A bíró belátására bízod, hogy egy bizonyos kárt okozó visszaélés bűncselekmény-e vagy nem. Éppen ezért a bíró szabadon dönthet, figyelembe veheti az elkövető személyiségét, a tett súlyát, visszatérő-e vagy sem, a tett célját és tárgyát. A bíró felfüggesztett büntetést adhat, halaszthatja a büntetés letöltését, mint ahogy az ügyész is dönthet úgy, hogy lemond a bűnvádi eljárásról. Én, miniszterként és a törvénytervezet kezdeményezőjeként, nem térhetek el az alkotmánybíróság döntésétől” – nyilatkozta Toader hétfő este az Antena 3 hírcsatorna műsorában.

2016-ban az alkotmánybíróság megállapította, hogy a jelenlegi törvénykezés nem ír elő küszöböt a hivatali visszaélés esetében, így „függetlenül a kár értékétől és a károsítás mértékétől, ha a többi elem megvan, akkor meg lehet állapítani a hivatali visszaélés bűncselekményét”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici