Négyévnyi szabadságvesztésre ítélték Constantin Niţă volt minisztert. Az ítélet nem jogerős

Befolyással való üzérkedés miatt pénteken négyévnyi szabadságvesztésre ítélte a Legfelsőbb Bíróság Constantin Niţă volt energiaügyi minisztert. Az ítélet nem jogerős.

26 afișări
Imaginea articolului Négyévnyi szabadságvesztésre ítélték Constantin Niţă volt minisztert. Az ítélet nem jogerős

Négyévnyi szabadságvesztésre ítélték Constantin Niţă volt minisztert. Az ítélet nem jogerős

A bíróság elrendelte 303 000 lej elkobzását és a vagyonzár fenntartását. A volt tárcavezető az ítélet közlésétől számított tíz napon belül élhet fellebbezéssel.

A legutóbbi tárgyaláson, május 9-én az ügyészek közepes, letöltendő börtönbüntetést kértek Niţának, ugyanakkor 303 000 lej és 30 000 euró elkobzását, a vagyonzár fenntartását és a 150 000 lejes óvadék megtartását javasolták.

Constantin Niţă korábbi energiaügyi miniszter ellen 2016 júniusában emeltek vádat, befolyással való üzérkedés miatt.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) szerint Niţă 2013 folyamán, parlamenti képviselőkánt és energiaügyi miniszterként 5 százalékot kért egy üzletembertől az utóbbi egyik cége és egy város önkormányzata között kötött szerződés értékéből, aki emiatt feljelentette. A pénzért cserébe Niţă azt ígérte, közbenjár a város polgármesterénél, hogy az üzletember cégével valóban aláírásra kerüljön a szerződés, majd rendben le is folyjon az együttműködés.

Az 5 százalék mintegy 3,4 millió lejt jelentett, amit egyrészt készpénzben, másrészt egy fiktív konzultációs szerződés révén kért a volt miniszter. A szerződést az ügyészség szerint az üzletember egy Niţához közel álló személlyel kötötte meg. 2013 júliusában aztán a volt miniszter megkapott 30 000 eurót az üzletembertől, amit egy bukaresti étteremben vett át, majd a fiktív szerződésen keresztül „az üzletember képviseletében állók 2013 májusa és 2017 júniusa között, havi részletekben, 303 118 lejt utaltak át a Niţă Constantin által megnevezett cégnek” – tájékoztat a DNA, amely szerint a pénz oroszlánrészét a megyei pártszervezet különböző kiadásainak fedezésére költötték.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici