Szabadlábra helyezhetik Oral Nalan aktivistát, visszavonta a fellebbezést az ügyészség

Visszavonta fellebbezését a temesvári ítélőtábla mellett működő ügyészség, amellyel Oral Nalan török származású emberjogi aktivista szabadlábra helyezését próbálta volna megakadályozni. Amint a legfelsőbb bíróság tudomásul veszi a döntést, az aktivista szabadlábra kerülhet.

38 afișări
Imaginea articolului Szabadlábra helyezhetik Oral Nalan aktivistát, visszavonta a fellebbezést az ügyészség

Szabadlábra helyezhetik Oral Nalan aktivistát, visszavonta a fellebbezést az ügyészség

Július 20-án visszavonta a temesvári ítélőtábla azt az ítéletet, amelynek értelmében előzetes letartóztatásba helyezték, majd kiadták volna a török aktivistát, ehelyett annak szabadlábra helyezését rendelte el. Az ítélet nem volt jogerős, azt a legfőbb ügyészség a legfelsőbb bíróságon megfellebbezte. Az ügyészek végül visszavonták a fellebbezést, így a legfelsőbb bíróság jogerősen elrendelheti az aktivista szabadon engedését.

A Temes megyei sajtó szerint a nő Magyarországról Bulgária felé tartott, amikor július 8-án az aradi Nagylak határátkelőnél feltartóztatták. Nevére az Interpol által kibocsátott letartóztatási parancs volt érvényben, miután terrorizmus vádjával Törökországban 30 évnyi börtönbüntetésre ítélték.

A média szerint a nőnél Belgiumban kiadott utazási irat volt, amelyet a királyság az 1951-es menekültjogi törvény alapján állított ki a számára. Saját bevallása szerint tízéves kislányával és barátaival együtt a bolgár Várnába szeretett volna eljutni.

A nőt őrizetbe vették, és egy temesvári ügyész előzetes letartóztatását kérte a bíróságtól, hogy később kiadhassák őt a török hatóságoknak.

Oral Nalan emberjogi aktivista 2012-ben, elítélését követően szökött meg Törökországból, majd Belgiumban politikai menekültstátuszt kapott. Az elmúlt öt év során Brüsszelben élt. Osman Koray Ertas, Törökország romániai nagykövete szerint Oral Nalant „szélsőbaloldali terrorszervezettel” való kapcsolatai miatt körözik.

A belga külügyminisztérium szóvivőjének, Didier Vanderhasseltnek a nyilatkozata szerint ugyanakkor „diplomáciai csatornákon keresztül tájékoztattuk Romániát arról, hogy Nalan Oral Belgiumban menekültstátusszal rendelkezik”.

Oral Nalan több belgiumi kurd szervezet aktív tagja.

A török hatóságok úgy vélik, a kurd szocialista mozgalmak a kurdisztáni Munkáspárttal állnak kapcsolatban, amelyet nemcsak Törökország, hanem az Európai Unió is terrorszervezetként tart számon.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici