Toader: csütörtökön hozom nyilvánosságra, hogy ki fért hozzá a SIPA archívumához, dátummal, órával

Tudorel Toader igazságügyi miniszter hétfőn Jászvásáron úgy nyilatkozott, hogy csütörtökön hozza nyilvánosságra azoknak a névsorát, akik hozzáfértek a Független Védelmi és Korrupcióellenes Szolgálat (SIPA) archívumához, „vezetéknévvel, névvel, dátummal, órával és perccel”.

14 afișări
Imaginea articolului Toader: csütörtökön hozom nyilvánosságra, hogy ki fért hozzá a SIPA archívumához, dátummal, órával

Toader: csütörtökön hozom nyilvánosságra, hogy ki fért hozzá a SIPA archívumához, dátummal, órával

„Innen már le lehet vonni az első következtetést” – tette hozzá.

„Közhely már, de az igazságra mindig és minden területen fény kell derülnie. Természetesen, a SIPA archívumokkal kapcsolatos igazságokra utaltam, mivel valószínűleg több is van, s mint látják ez a SIPA archívum érdekel mindenkit a közbeszédben, a sajtóban és jogászkörökben. Betartva az eljárásokat, a szabályzatot, a titkosítás feloldásának összetevőit, nyilvánosságra fogjuk hozni ezeket az igazságokat. Az első lépés, amit még a héten megteszek, csütörtökön nyilvánosságra hozom azoknak a névsorát, akik meglátogatták az archívumot, egyedül vagy csapatban, megvan az időpont is, hogy mikor mentek be és mikor jöttek ki, hogy tudja a világ, ki ismeri az archívumban tárolt igazságokat. Én tudom, ki járt ott, én még az előcsarnokba sem léptem be. Tudom, ki járt ott. Az első lépés, ismétlem: vezetéknév, név, a látogatások száma és azok ideje, dátum, óra, perc. És innen már le lehet vonni az első következtetéseket. Tudni fogják, hogy X tudja, mi áll az archívumban, tudni fogják, hogy valaki többször is bent járt, tudni fogják, hogy egyesek csapatban mentek, mások egyedül, tudni fogják, kik az archívumokban szereplő információk letéteményesei” – nyilatkozta az igazságügyi miniszter, amikor az újságírók arról faggatták, hogy mikor hozza nyilvánosságra azoknak a kilétét, akik hozzáfértek a SIPA archívumához.

Tudorel Toader igazságügyi miniszter hétfő reggel úgy nyilatkozott, nyilvánosságra hozza azoknak a nevét, akik meglátogatták a Független Védelmi és Korrupcióellenes Szolgálat archívumát. Azt mondja, a titkosszolgálat archívuma „folt az igazságszolgáltatás becsületén”.

„A SIPA archívuma folt az igazságszolgáltatás becsületén! Tetszik vagy sem, igazságot napvilágra kell hozni. Első lépésként nyilvánosságra hozom azok nevét, akik meglátogatták az archívumot, esetleg azt is, hogy hány alkalommal” – írta hétfő reggeli Facebook-bejegyzésében az igazságügyi tárca vezetője.

A SIPA archívumára Dan Andronic irányította rá a figyelmet, amikor azt állította, hogy lemásolták a dokumentumokat.

Később megszólalt a témában Románia elnöke, a kormányfő és a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke is.

Klaus Johannis államfő csütörtökön a téma kapcsán úgy nyilatkozott, hogy a közbeszédben „bizonyos politikai momentumokban” „újramelegített” történetek jelennek meg. Leszögezte ugyanakkor, hogy az igazságügyi miniszternek el kell döntenie, hogy mi történik a dokumentumokkal.

Sorin Grindeanu miniszterelnök közölte, támogatja a titkosítás feloldását. Mint mondta, a témában egyeztetett az igazságügyi miniszterrel.

Liviu Dragnea PSD-elnök közölte, „a nullához fog közelíteni” a Tudorel Toaderbe vetett bizalma, ha nem oldja fel az igazságügyi minisztérium 2007-es jelentésének titkosítását – ebben esik szó arról, hogy dokumentumok tűnhettek el a SIPA archívumából.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici