Toader Ghiţă kiadatásáról: várjuk a bíróságtól az iratokat, és elindítjuk az eljárást

Tudorel Toader igazságügyi miniszter kedden azt mondta, a tárca várja a Sebastian Ghiţă elleni körözést elrendelő bíróságtól a szükséges dokumentumokat, amelyeknek a megérkezését követően azonnal elindulhat a kiadatási eljárás.

47 afișări
Imaginea articolului Toader Ghiţă kiadatásáról: várjuk a bíróságtól az iratokat, és elindítjuk az eljárást

Toader Ghiţă kiadatásáról: várjuk a bíróságtól az iratokat, és elindítjuk az eljárást

„Az Interpol nemzetközi irodája tájékoztatta a romániai bíróságokat, amelyek az országon belüli letartóztatási parancsokat kibocsátották, hogy 48 órára őrizetbe vették Sebastian Ghiţát. Április 17-én tájékoztatott az Interpol arról, hogy Ghiţát 18 napra előzetesen letartóztatták, április 14-étől kezdődően. A törvény értelmében a romániai hatóságoknak, amelyek a letartóztatási parancsokat kibocsátották, sürgősen ellenőrizniük kell, teljesülnek-e a kiadatási kérelem benyújtásának törvényes feltételei. Jelenleg abban a helyzetben vagyunk, hogy az erről szóló dokumentumokat várjuk a bíróságoktól. Az igazságügyi minisztérium már előkészítette a kérelmet. Várjuk az iratokat, és abban a percben elindítjuk az eljárást” – nyilatkozta az igazságügyi miniszter.

Toader hozzátette: amennyiben nem tartják be szigorúan az eljárást, a kiadatási kérelem érvénytelenné válna, és „ebből az profitálna, akinek ez az érdeke”.

A nyomozáshoz közeli források a MEDIAFAX-nak azt mondták, a volt képviselőt csütörtökön meglátogatta a testvére, Alexandru Ghiţă, akinek belgrádi útja vezetett végül a volt honatya elfogásához. Miután a szerb rendőrség tudott a volt képviselő személyazonosságáról, amikor ők ketten kiléptek abból a házból, ahol Ghiţă lakott, azonnal igazoltatták őket. Sebastian Ghiţă hamis iratokat mutatott fel, és angolul azt mondta a rendőröknek, hogy szlovén egyetemista. A nyomozóknak azonban a román hatóságoktól már volt arra vonatkozó információjuk, hogy a lakásban a volt képviselő lakik, így elvezették a rendőrségre, ahol megállapították, hogy az iratai hamisak, a név pedig, amelyen bemutatkozott, valós – tudtuk meg az említett forrásokból.

A források szerint ugyanakkor ebben az időszakban Sebastian Ghiţă nemcsak testvérével, hanem más családtagjaival is tartotta a kapcsolatot. Egy hozzá közel álló nő legalább egyszer elutazott Szerbiába, mióta a volt honatya eltűnt. Hivatalos források szerint Sebastian Ghiţát csütörtökön, április 13-án 23.45 órakor kapták el Belgrád utcáin. Ghiţă nem ellenkezett az őrizetbe vétel ellen.

„Az összetett nyomozás és a Román Rendőrség különleges műveletekért felelős ügyosztálya által szolgáltatott információk nyomán az éjszaka folyamán Belgrádban megtalálták és őrizetbe vették Sebastian Aurelian Ghiţă gyanúsítottat. Köszönjük az együttműködést a szerbiai, magyarországi, bulgáriai, görögországi, törökországi, montenegrói, horvátországi, ausztriai, olaszországi és franciaországi rendfenntartó szerveknek, mint ahogy a belföldi partnereinknek is. Amikor azonosították, az érintett személy hamis iratokkal igazolta magát, az iratokon az egyik európai uniós tagállam jelei álltak” – áll a rendőrség péntek reggeli közleményében.

A rendőrség egyelőre nem erősítette meg, hogy a volt képviselő az összes felsorolt országban megfordult, igazságügyi források szerint jelenleg folyik az információgyűjtés a Ghiţă által megtett útvonalról.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici