Toader: reméljük, hogy rövid időn belül kiadják Sebastian Ghiţát

Tudorel Toader igazságügyi miniszter kedd este úgy nyilatkozott, arra számít, hogy Sebastian Ghiţă kiadatása rövid időn belül megvalósul. Azt mondja, eddig nem kapta meg a bírósági döntéseket, hogy a kérést beterjeszthesse a szerbiai hatóságok elé.

36 afișări
Imaginea articolului Toader: reméljük, hogy rövid időn belül kiadják Sebastian Ghiţát

Toader: reméljük, hogy rövid időn belül kiadják Sebastian Ghiţát

„Mi azt reméljük, hogy a kiadatás rövid időn belől megvalósul. Én nem tudom, hogy milyen lesz a szerbiai kollégák hozzáállása, hogy meg tudjam mondani, hogy milyen lesz a reakció a román fél részéről. Holnap (szerdán – szerk. megj.) meglesznek a bírósági döntések, kérjük a kiadatást, meglátjuk, milyen a szerbiai hatóságok hozzáállása, és mi is reagálunk” – fejtette ki Toader az Antena 3 hírcsatorna műsorában, megjegyezve, ez az első lépés annak érdekében, hogy hazahozzák Romániába Sebastian Ghiţát.

A nyomozáshoz közeli források a MEDIAFAX-nak azt mondták, a volt képviselőt csütörtökön meglátogatta a testvére, Alexandru Ghiţă, akinek belgrádi útja vezetett végül a volt honatya elfogásához. Miután a szerb rendőrség tudott a volt képviselő személyazonosságáról, amikor ők ketten kiléptek abból a házból, ahol Ghiţă lakott, azonnal igazoltatták őket. Sebastian Ghiţă hamis iratokat mutatott fel, és angolul azt mondta a rendőröknek, hogy szlovén egyetemista. A nyomozóknak azonban a román hatóságoktól már volt arra vonatkozó információjuk, hogy a lakásban a volt képviselő lakik, így elvezették a rendőrségre, ahol megállapították, hogy az iratai hamisak, a név pedig, amelyen bemutatkozott, valós – tudtuk meg az említett forrásokból.

A források szerint ugyanakkor ebben az időszakban Sebastian Ghiţă nemcsak testvérével, hanem más családtagjaival is tartotta a kapcsolatot. Egy hozzá közel álló nő legalább egyszer elutazott Szerbiába, mióta a volt honatya eltűnt. Hivatalos források szerint Sebastian Ghiţát csütörtökön, április 13-án 23.45 órakor kapták el Belgrád utcáin. Ghiţă nem ellenkezett az őrizetbe vétel ellen.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici