COMENTARIU: Geoană, cetăţeanul din Arcadia - Dăbuleni

După buletinul meteo, la Dăbuleni sunt patru grade Celsius, modeste. După antrenul localnicilor înfofoliţi judicios cu bundiţe, cojoace, căciuli de miel, broboade, temperatura este ca de tropice. Îşi revarsă prea-plinul sufletului şi a rărunchilor, pentru că printre ei se află cetăţeanul Geoană.

409 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU: Geoană, cetăţeanul din Arcadia - Dăbuleni

COMENTARIU: Geoană, cetăţeanul din Arcadia - Dăbuleni (Imagine: Remus Badea/Mediafax Foto)

"Cel mai..." localnic adoptat de acestă aşezare horti-viti-urbană, de două ori "fost", senatorul independent Mircea Geoană a venit să-şi zvânte lacrimile discrete, rămase de la aruncarea "blitz" pe tuşă şi să înceapă un drum spinos spre...Momentan, nu se ştie clar spre unde.

Mai limpede este că aici ar fi Arcadia lui. Din spusele unui concitadin cu şapcă de piele, debordând de energie ca un atom scăpat de pe orbită şi a două băbuţe-satelit, blindate gopodăreşte cu veste matlasate, pulovere groase şi baticuri cu textură de sezon, fostul ambasador, ministru de Externe, şef de partid, preşedinte al Senatului este: "Cel mai cult şi mai deştept om din PSD...om cu minte la cap, cu diplomaţie, cu carte...om bun, care ne-a ajutat, ne-a făcut păduri, plantaţii..."

Iar cei care i-au făcut de petrecanie, "n-au mintea cu ei", completează răsunător un dolofan oacheş. "Mergem la luptă cu Mircea Geoană!", strigă omul cu şapcă. Mulţimea adunată în faţa căminului cultural, unde senatorul a venit să ţină un discurs de importanţă vitală (pentru el), freamătă "Da! Da!". "Să vină Iliescu!", se aude mânia anonimă. Unei femei trecute bine de o primă tinereţe grea, vopsită roşu-morcov, îi dau lacrimile.

Înăuntru, senatorul independent Geoană vorbeşte, cum altfel, despre nefericire şi sursele ei şi despre lacrimi care trebuie şterse, condiţie minimală, în opinia lui, pentru a "ridica glasul". Şi cauzele nefericirii sunt: "lucrurile făcute strâmb, descompunerea socială, degradarea morală". Logic, toate astea alungă diversele feluri de dragoste: de semeni, ţară, tradiţii. Dar totul se va rezolva cu o "forţă nouă", "o alternativă". Organizată cum? Nu se ştie. Se va afla.

În prima zi a noii sale vieţi publice, Mircea Geoană s-a dus la Dăbuleni să-şi oblojească neliniştile. Din punct de vedere pragmatic, să se întărească în certitudinea că va câştiga în acest colegiu şi la scrutinul de anul viitor, chiar în condiţiile unui Parlament comprimat ca număr de membri.

De asemenea, Geoană a vrut să marcheze simbolic că a luat-o pe calea sa. El pe calea spre Dăbuleni şi retur. Victor Ponta spre Bruxelles. Ion Iliescu spre (şi retur) Elias. Adrian Năstase spre speaker-ul în "excepţionalismul corupţiei" Adrian Severin.

Dar, în prima zi a noii sale vieţi, cei cu memorie bună nu se poate să nu fi fost trecuţi de fiorul unui deja-vu: în semi-întunericul căminului cultural din Dăbuleni, Mircea Geoană vorbea şi gesticula aproape identic cu Ion Iliescu.

(Material realizat de Indira Crasnea, indira@mediafax.ro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici