Geoană se confruntă cu perspectiva tot mai clară a excluderii din PSD

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, se confruntă, după decizia în cazul său luată de Comisia de Integritate, duminică, în lipsa sa, cu perspectiva tot mai clară a excluderii din PSD, fiind a doua oară când este sancţionat puternic de către formaţiune, după suspendarea de şase luni din 2010.

223 afișări
Imaginea articolului Geoană se confruntă cu perspectiva tot mai clară a excluderii din PSD

Geoană se confruntă cu perspectiva tot mai clară a excluderii din PSD (Imagine: Razvan Lupica/Mediafax foto)

CNAIM a decis, duminică, cu 43 de voturi "pentru", cinci "împotrivă" şi două abţineri, excluderea lui Mircea Geoană din PSD.

În momentul în care Mircea Geoană a ajuns la sediul PSD şi a ţinut o scurtă declaraţie de presă înainte de a intra în şedinţa CNAIM, un membru al Comisiei, care s-a recomandat Mariana Negoiţă, de la PSD Sector 3, a ieşit din sediu şi a anunţat că s-a decis excluderea lui Geoană din PSD, ea declarându-se revoltată că hotărârea s-a luat fără ca Geoană să fie audiat şi cu "încălcarea prevederilor Statutului PSD".

Ulterior, preşedintele CNAIM a PSD, Dan Şova, a anunţat oficial decizia Comisiei de a recomanda CExN al formaţiunii excluderea lui Mircea Geoană din partid, precizând că preşedintele Senatului nu a anunţat că va participa la şedinţa de duminică a acestui for.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, duminică, la ieşirea din sediul PSD, unde venise la şedinţa CNAIM a PSD şi de unde a ieşit în câteva minute, că este consternat de modul în care Comisia a luat decizia în cazul său, menţionând că regretă situaţia şi face apel la calm.

Geoană a menţionat că există frământări şi nemulţumiri la baza partidului, adăugând că speră încă într-o soluţie care să însemne o rezolvare pozitivă pentru situaţia din partid.

Decizia de duminică vine pe fondul unor tensiuni care au marcat evoluţia partidului în ultimii ani.

Cariera lui Mircea Geoană în PSD s-a desfăşurat, până în prezent, sub semnul conflictelor interne, ţinute sub control cât timp au existat perspective privind intrarea la guvernare. De asemenea, prezenţa lui Geoană în formaţiunea social-democrată a însemnat şi lupte electorale, cele mai importante dintre acestea fiind pierdute de liderul social-democrat în faţa lui Traian Băsescu.

Intrarea propriu-zisă a lui Mircea Geoană în politica mare a fost consecinţa victoriei lui Traian Băsescu la prezidenţialele din 2004. Geoană a preluat şefia PSD şi a reuşit să îndepărteze, în cinci ani, pe rând, potenţialii adversari, în condiţiile în care partidul s-a aflat mai mult în opoziţie.

Perioada lungă de opoziţie în care a intrat formaţiunea - cu un an de pauză conjuctural, cel al guvernării PDL-PSD - s-a răzbunat însă pe Geoană odată cu pierderea competiţiei pentru funcţia de preşedinte al României.

Eşecul din decembrie 2009 nu a fost iertat de o bună parte dintre liderii PSD, care văzuseră în câştigarea Cotroceniului de către Geoană oportunitatea revenirii PSD la guvernare.

Frustrările menţinerii în opoziţie s-au materializat la Congresul PSD din februarie 2010, când Geoană a pierdut şefia PSD într-un mod similar celui în care a câştigat-o în 2005: prin trădarea unor lideri de organizaţii care, în ultima secundă, au trecut în cealaltă tabără.

Iniţial, şocul înfrângerii în faţa lui Ponta a fost îndulcit de faptul că apropiaţii lui Geoană deţineau majoritatea în noul Biroul Permanent.

În plus, primele luni ale mandatului Victor Ponta la conducerea PSD au însemnat multe dezertări din PSD, majoritatea alegând să se alăture partidului creat de un alt fost membru PSD, Gabriel Oprea. Totuşi, Ponta şi-a asigurat o oarecare linişte în partid, decapitând o parte din liderii de organizaţii încă fideli lui Geoană, astfel că o eventuală revanşă a fost amânată.

Imaginea conflictelor pe care Geoană le-a avut, la începutul mandatului de preşedinte PSD, în 2005, cu Adrian Năstase, încă numărul doi, a fost replicatã în realităţile din 2010 şi 2011. De data aceasta însă, Geoană s-a aflat în locul lui Năstase, iar şeful PSD devenise Ponta.

Dacă Geoană nu a avut, ca preşedinte, curajul sau inspiraţia de a se descotorosi de principalii adversari, Adrian Năstase şi Ion Iliescu, cu toate că au existat şi momentele favorabile şi susţinătorii, noul preşedinte, Victor Ponta, a fost mult mai decis.

Confruntat şi cu un început de guerilă în interiorul PSD din partea apropiaţilor lui Geoană, Ponta a profitat de o întâlnire a susţinătorilor lui Geoană pentru a da un exemplu că nu tolerează subminarea autorităţii: Geoană a fost suspendat din PSD pentru şase luni, iar "conspiraţioniştii" au fost judecaţi sumar şi excluşi din partid.

Nici după ispăşirea pedepsei de şase luni relaţia dintre Ponta şi Geoană nu s-a normalizat. Ponta a fost iritat de pretenţiile lui Geoană de a candida la Preşedinţie, postură promisă, în regula jocului dintre PSD şi PNL, lui Crin Antonescu.

Conflictul a ajuns la apogeu când, sătul de "jucăriile" prezidenţiabile ale lui Geoană, Ponta a decis înlocuirea acestuia de la preşedinţia Senatului, BPN a aprobat, însă Geoană a refuzat.

A fost picătura care a umplut paharul răbdării lui Ponta, care, înainte ca Geoană să fie judecat, statutar, în forurile partidului, a decretat că fostul şef social-democrat nu mai are loc în PSD.

La expirarea suspendării, declaraţiile lui Geoană despre o eventuală candidatură la Preşedinţie au conferit conducerii PSD motivul pentru a decide înlocuirea acestuia de la preşedinţia Senatului.

Refuzul lui Geoană de a se supune deciziei BPN este invocat de Victor Ponta ca fiind o gravă încălcare a Statutului PSD, abatere pentru care Geoană riscă şi excluderea.

Rămâne de văzut dacă Geoană va contesta decizia Comisiei într-un Congres al PSD, aşa cum prevede Statutul, şi dacă cei din conducerea partidului vor decide să îl excludă din formaţiune.

(Material realizat de Florin Ciolac, florin.ciolac@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici