Noaptea de Sânziene în Bucureşti: Fete cu coroniţe şi pomi ornaţi cu luminiţe

Peste 500 de persoane au participat la diferite manifestări legate de Noaptea de Sânziene la Muzeele Minovici şi Şcoala Centrală din Capitală, ce au inclus spectacole de dans, teatru şi muzică, expoziţii şi prezentări de modă, precum şi o lectură din celebrul roman al lui Mircea Eliade.

1817 afișări
Imaginea articolului Noaptea de Sânziene în Bucureşti: Fete cu coroniţe şi pomi ornaţi cu luminiţe

Noaptea de Sânziene în Bucureşti: Fete cu coroniţe şi pomi ornaţi cu luminiţe (Imagine: Cosmin Andrei/Arhiva Mediafax Foto)

Evenimentele au fost programate joi seară, în ajunul Sânzienelor - 24 iunie -, de la ora 19.00, atât la Şcoala Centrală, cât şi la Muzeele Minovici.

În micuţa şi pitoreasca curte interioară a Şcolii Centrale, care nu este accesibilă în mod normal vizitatorilor, s-au strâns peste 50 de persoane, întâmpinate de fete cu coroniţe de sânziene pe cap şi cu lumânări aprinse. Printre participanţi erau mulţi tineri, dar şi părinţi cu copii, unii dintre ei fiind foşti elevi ai Şcolii Centrale, alţii, simpli vizitatatori şi spectatori. Organizatorii le-au pus la dispoziţie fragmente din romanul "Noaptea de Sânziene" de Mircea Eliade, pentru lectură, iar evenimentul s-a deschis cu un concert al cvartetului Bella Musica al Teatrului Naţional de Operetă din Capitală.

Evenimentul prilejuit de Noaptea de Sânziene a făcut parte din programul "Lectură la lumina felinarelor" al Asociaţiei Române pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate (ARCEN).

Scopul programului ARCEN, aflat la cea de-a doua ediţie cu ocazia Sânzienelor, este de a încuraja lectura şi dezbaterea de idei, de a încuraja tinerii să citească, să studieze şi să comenteze texte literare împreună cu prietenii şi colegii, în spaţii non-formale. Programul "Lectură la lumina felinarelor" se doreşte a fi şi o alternativă de petrecere a timpului liber.

Programul se desfăşoară în perioada iunie - septembrie, în mai multe zone ale Capitalei, iar voluntarii ARCEN pregătesc bucureştenilor lecturi şi dezbateri de idei pe baza unor autori precum Lucian Blaga, George Călinescu, Emil Cioran, Mihai Eminescu, Vasile Voiculescu, Tudor Arghezi, Eugen Ionescu şi mulţi alţii.

Muzeele Minovici au sărbătorit, pentru al cincilea an la rând, Noaptea de Sânziene în livadă, unde pomii au fost ornaţi cu multe luminiţe, au fost amplasate aranjamente florale şi făclii pe alei, iar mai multe tinere i-au întâmpinat pe vizitatori îmbrăcate în rochii galbene, cu coroniţe de sânziene pe cap.

De altfel, organizatorii - Asociaţia "Prietenii Muzeelor Minovici" - le-au încurajat pe vizitatoare să vină îmbrăcate asemenea sânzienelor, în alb sau galben, multe participante la eveniment dând curs acestei propuneri şi purtând, de asemenea, coroniţe.

Vizitatorii, aproximativ 500 de persoane, s-au putut plimba în voie prin livadă, unii s-au întins sprijinindu-se de căpiţele de fân care se găseau din loc în loc, alţii au luat loc pe scaune pentru a urmări spectacolele sau proiecţiile unor documentare, iar mulţimea de copii a avut la dispoziţie un atelier de modelaj în lut.

Muzeul de Artă Feudală a putut fi vizitat pe parcursul evenimentului, participanţii având posibilitatea de a admira o bibliotecă impresionantă cu vechi tomuri, tablouri şi arme, într-un interior deosebit în stil Tudor. În acest scop, fuseseră amplasate traverse de jur împrejurul sălii, iar un paznic avea grijă să atragă atenţia vizitatorilor să nu calce pe covorul sirian vechi de 300 de ani.

Totodată, vizitatorii au putut admira, pe alei, expoziţia de pictură "Inscripţii" a artistei Flavia Lupu, expoziţia de fotografie "Lemn. Biserici din nordul Olteniei", realizată de Şerban Bonciocat şi Luiza Zamora, au putut citi eseurile câştigătoare ale elevilor care au participat la concursul anual prilejuit de Noaptea de Sânziene, având ca temă la această ediţie - "Restaurator pentru o zi... pentru o viaţă" şi viziona documentarele de un minut referitoare la artă, realizate tot de tineri, ce au făcut de asemenea obiectul unui concurs, "Mini Film cu Maxi Art", în primă ediţie.

După defilarea alaiului de "sânziene", au început spectacolele, prezentate de Cornelia Tihon - care a interpretat fragmente de muzică populară la mai multe instrumente de suflat, printre care tulnic, tilincă, iorgafon, cimpoi, ocarină, fluiere gemen şi, preferatul ei, nai, vorbind înainte despre fiecare instrument -, cu tinerii actori Brânduşa Casandra Mircea, Ioana Macaria, Silviu Biriş şi Constantin Florescu în dramatizarea "Călătorii prin ploaie" a Ilincăi Bernea, după o selecţie de versuri de Matei Vişniec, cu dansatorii Răzvan Mazilu şi Monica Petrică, cu corul Sound, condus de Voicu Popescu, show-uri presărate cu două prezentări de modă pe tema "Sânziene şi candoare", oferite de creatoarele Elena Perseil şi Rhea Costa.

Foarte bucuroase au fost fetiţele aduse de părinţi la acest eveniment, care au putut dansa la un moment dat "pe scena" rămasă goală, în mijlocul spectatorilor, şi care alergau să le ofere flori modelelor în timpul prezentărilor de modă.

Singurul minus al serii a fost fumul gros ca o ceaţă, ce s-a răspândit prin livadă, de la grătarul de mici şi alte preparate pe care vizitatorii le-au putut consuma alături de o bere rece, la preţuri numai bune pentru publicul larg.

(Material realizat de Laura Mitran, laura.mitran@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici