Ofiţer român instruit de britanici îşi spune povestea pe site-ul Ministerul Apărării britanice

Primul ofiţer român instruit în Armata Britanică după cel de-al doilea război mondial şi-a ales cariera militară inspirat de poveştile bunicului său, fost sergent de infanterie, iar acum este fascinat de perioada de instrucţie din Marea Britanie, unde a avut parte de "orice se poate imagina".

496 afișări
Imaginea articolului Ofiţer român instruit de britanici îşi spune povestea pe site-ul Ministerul Apărării britanice

Ofiţer român instruit de britanici îşi spune povestea pe site-ul Ministerul Apărării britanice (Imagine: www.mod.uk)

Potrivit unui articol publicat pe site-ul Ministerului britanic al Apărării, ofiţerul român este căpitanul Cătălin Ioniţă, din Bucureşti, absolvent al Academiei Militare Nicolae Bălcescu.

Ofiţerul, membru al Batalionului 121 Transport materiale, are un master în Geopolitică şi a fost selectat pentru instrucţie în Armata britanică la începutul anului 2009.

El a plecat din regimentul său din Bucureşti în mai 2009 şi s-a alăturat Regimentului logistic Gurkha, din Aldershot. A plecat în Afganistan alături de regimentul britanic la jumătatea lunii septembrie. Regimentul este unul de elită al Armatei britanice, format din luptători gurkha, selectaţi anume pentru abilităţile deosebite de luptă din Nepal şi Nordul Indiei.

"Mă simt foarte mândru că am fost selectat să îmi reprezint ţara şi să muncesc alături de Armata britanică. Este o reală onoare. Muncind alături de gurkha, dar şi de britanici am învăţat mult despre cele două culturi şi a fost fascinant. (...) Este prima oară când călătoresc în afara României. La început, totul era foarte diferit şi am fost nevoit să învăţ foarte multe. Am fost foarte îngrijorat de nivelul meu de limbă engleză, dar acum este din ce în ce mai bine", povesteşte ofiţerul român.

Căpitanul român a fost supus unui antrenament intensiv timp de patru luni alături de regiment înainte de a fi desfăşurat în teatrul de operaţii, el lăudând metodele de instrucţie din Armata britanică.

"Unele dintre procesele Armatei britanice sunt foarte diferite faţă de cele de acasă. Dar, după mai multe exerciţii, am reuşit să recuperez. Pregătirea în Marea Britanie este de primă clasă, este foarte realistă şi beneficiază de multe resurse", spune el.

"Am luat parte la un exerciţiu de patrulă logistică de luptă în Salisbury Plain, unde am simulat realimentarea unei Baze Operaţionale Înaintate din Afganistan. A fost uluitor. Am avut elicoptere de atac Apache, protecţie exterioară, câini dresaţi, orice se poate imagina. Nu am văzut niciodată aşa ceva. (...) Am fost în mod special impresionat de instrucţia privind managementul riscurilor de traume (Trauma Risk Management - TRiM, serviciu al Armatei britanice destinat identificării şi ajutării militarilor care sunt expuşi unor traume psihologice în urma unor incidente în teatrele de operaţii - n.r.). Nu avem aşa ceva în România. A fost fascinant. Este un concept foarte bun şi cu siguranţă când mă întorc în România voi povesti celor de la Academie despre el", a mai spus căpitanul.

Ofiţerul şi-a ales cariera militară inspirat de poveştile bunicului său, care a fost sergent de infanterie în cel de-al doilea război mondial şi care i-a povestit cum a luptat împotriva ruşilor, a germanilor şi, mai târziu, împotriva persecuţiilor la care a fost supus de regimul comunist.

Căpitanul povesteşte că, datorită perioadei de instrucţie pe care a petrecut-o în Marea Britanie, a avut ocazia de a fi vizitat de soţie şi de copil şi astfel şi-a îndeplinit "un vis din copilărie", acela de a vedea Parlamentul britanic şi Palatul Buckingham.

Căpitanul va fi în misiune mai mult de un an înainte de a reveni în România. El spune însă că la întoarcere îşi va lua familia în vacanţă în insula Madeira, din Portugalia, unde va admira delfinii alături de fiica sa.

(Material realizat de Miruna Badea, miruna.badea@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici