REPORTAJ: Oierul care a înfiinţat prima stână europeană din Bistriţa-Năsăud a ajuns primar la Parva - FOTO

Ioan Strugari (PDL), oierul care a înfiinţat prima stână europeană din Munţii Rodnei, a fost ales primar al comunei Parva, câştigând alegerile la o diferenţă de 400 de voturi de principalul său contracandidat, edilul în exerciţiu, Gheorghe Stelian (PSD), care a condus comuna în ultimele două decenii

2851 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Oierul care a înfiinţat prima stână europeană din Bistriţa-Năsăud a ajuns primar la Parva - FOTO

REPORTAJ: Oierul care a înfiinţat prima stână europeană din Bistriţa-Năsăud a ajuns primar la Parva - FOTO

Ioan Strugari a luptat pentru funcţia de primar cu încă doi candidaţi, edilul în exerciţiu, Gheorghe Stelian (PSD), care a condus comuna în ultimii 20 de ani şi cu un candidat de la PNŢCD, el câştigând alegerile la o diferenţă de 400 de voturi de Stelian.

În noul Consiliu Local Parva, sunt şase consilieri PDL, trei de la USL şi câte unul de la UNPR şi PRM.

Ioan Strugari este preşedintele Asociaţiei crescătorilor de ovine din Parva, iar anul trecut a inaugurat, la peste 1.700 de metri altitudine, prima stână europeană din Munţii Rodnei pe care a denumit-o complex zoopastoral.

Pentru a ridica o stână modernă, oierii au folosit cei peste 300.000 de lei, bani primiţi cu titlul de subvenţie de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) cu care au cumpărat materiale de construcţii, munca fiind una voluntară.

"Consider că investiţia pentru fermierii din Parva e una foarte importantă. În primul rând, creşte nivelul de confort al animalelor pe care nu le bate vântul şi ploaia, dar şi pentru oamenii care evită tot mai mult să practice această meserie, de cioban. Cred că investiţia noastră va face să apară noi fermieri tineri, înclinaţi spre această latură a zootehniei. Vremurile care au fost nu se mai pot întoarce, să dormi undeva, pe lemne, în condiţiile în care dormeau înaintaşii noştri", declara la inaugurarea stânei europene Ioan Strugari.

Complexul zoopastoral este dotat cu toate utilităţile: apă, apă caldă, electricitate.

"L-am numit complex zoopastoral fiindcă orice poate veni să stea o noapte la stână, să consume produse de aici, să vadă cum se fac produsele, cum se obţine laptele. Sunt mulţi copii care nu ştiu cum se mulg o oaie sau o vacă, cum se face caşul, în ce condiţii trăiesc oamenii şi, dacă vin aici, vor vedea şi cu ce preţ se obţin aceste produse. Aici nu s-a dat niciodată cu îngrăşământ. Se foloseşte metoda târlelor. La o lună se mută staulul în care sunt oile. E singura metodă de îmbogăţire a pajiştilor", spunea Strugari la vremea aceea.

Acum, că a ajuns primar, Ioan Strugari e decis să continue proiectele pe care le-a început ca preşedinte al Asociaţiei crescătorilor de ovine din Parva.

"Normal că voi continua. Vom mai face cel puţin trei-patru stâne europene în Munţii Rodnei. Eu sunt oier şi cu asta mă mândresc cel mai mult. Doar nu o să renunţ acum. Primul lucru pe care vreau să îl fac ca şi primar este să aduc Zilele fermierului la Parva. Cred că se va întâmpla cât de curând acest lucru. Îmi doresc mult să le ofer ocazia oamenilor să arate cât de buni gospodari sunt. Eu cred că şansa acestei comune este agricultura şi agroturismul", a declarat corespondentului MEDIAFAX Ioan Strugari.

El a spus că acelaşi lucru l-au considerat şi partenerii francezi ai comunei Parva, cei care fac parte din Asociaţia Franche-Sylvanie, care au sprijinit ridicarea unui centru turistic în comună.

"Fireşte că eu voi încerca să repun Parva pe harta turistică fiindcă se află într-o zonă extraordinară şi ar fi păcat să nu fie văzută. Mai întâi însă vreau să văd ce bani avem în bugetul Primăriei, ce probleme sunt şi apoi să facem lista cu priorităţi", a declarat Strugari.

Noul primar al comunei Parva nu este la prima experienţă administrativă. El a mai fost viceprimar în mandatul 2004-2008 aşa că ştie ce este de făcut. Prioritare pentru el sunt drumurile, bisericile şi alte edificii începute, dar şi dezvoltarea agroturistică.

(Material de Cristiana Sabău, corespondenti@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici