REZULTATE ALEGERI LOCALE 2012: Victoria USL - bere la terasă, turul televiziunilor şi noaptea numărătorilor paralele

La primul test trecut de USL, la alegerile locale, tot activul de partid a fost masat în fronturile bătăliilor politice, doar liderii au făcut act de prezenţă la Bucureşti pentru a bifa victoria lor şi înfrângerea PDL.

6802 afișări
Imaginea articolului REZULTATE ALEGERI LOCALE 2012: Victoria USL - bere la terasă, turul televiziunilor şi noaptea numărătorilor paralele

REZULTATE ALEGERI LOCALE 2012: Victoria USL - bere la terasă, turul televiziunilor şi noaptea numărătorilor paralele (Imagine: Liviu Chirica/ Mediafax Foto)

Anunţarea rezultatelor USL la alegerile locale a fost "vitregită" la acest scrutin de fastul şi manifestările grandioase de altădată. Singura licoare care a pecetluit victoria, cu o anticipaţie de aproximativ două ore, a fost berea băută de liderii USL la o terasă de lângă sediul Uniunii de la Arcul de Triumf. Crin Antonescu şi Victor Ponta şi-au distras atenţia de la emoţia alegerilor urmărind meciul de fotbal dintre Spania şi Italia, proiectat pe un ecran. Simbolic, copreşedinţii s-au aflat pe poziţii contrare. Primul care a sărit din scaun de bucurie a fost Victor Ponta, când a înscris italianul Antonio Di Natale. La trei minute distanţă a venit rândul lui Crin Antonescu, susţinător al reprezentativei Spaniei.

De pe trotuar, camerele de luat vederi ale televiziunilor de ştiri păzeau cu străşnicie masa uselistă. Finalul - scor egal. "Iar nu s-a rupt USL, a fost paritate, 1-1", a tras concluzia preşedintele PSD, flancat de aproape de reporterii televiziunilor.

De altfel, la sediul USL au fost de această dată mai mulţi jurnalişti decât membri de partid, o premieră înregistrată în tradiţia alegerilor din ultimii ani. Cu toate acestea, interesul presei pentru liderii USL a stârnit inclusiv nemulţumirea trecătorilor, în periplul acestora de la sediul USL la terasă şi retur. Cablurile, cameramanii şi reporterii care îi înconjurau pe copreşedinţi semăna cu o grămadă din fotbalul american care înainta cu greu pe trecerile de pietoni sau pe trotuarele largi de la Arcul de Triumf.

"Aveţi grijă să nu fie ceva oameni peste care să daţi (...) vă rog eu frumos, aveţi grijă, că e cineva pe bancă", le-a cerut la un moment dat prim-ministrul cameramanilor care înaintau cu spatele spre o bancă pe care se afla o doamnă la vârsta a treia.

"M-au prins aicia, nu mai am cum...", i s-a plâns femeia lui Ponta. "Sărut-mâna, gata, v-am scăpat", a intervenit liderul PSD.

Următorul, un cetăţean solitar flutura un tricolor de trei metri înălţime strigând: "Dreptate pentru români! Să nu uitaţi că suntem cu ochii pe voi!". "Salut, salut, mă bucur", i s-a adresat Ponta acestuia, trecând mai departe.

Nici liderul PNL nu a scăpat de nemulţumirea trecătorilor deranjaţi de mulţimea camerelor de luat vederi care opturau calea demarcată pe trotuar pentru biciclete. "Blocaţi pista", i s-a adresat iritat lui Antonescu un bărbat aflat în drum spre parc, în timp ce liberalul îşi conducerea soţia către maşina parcată în faţa terasei. "Nu i-am adus eu, i-a adus prim-ministrul", s-a scuzat şeful PNL.

De la terasă la salutul victoriei a fost doar un pas. Alaiul liderilor USL s-a retras cu puţin înainte de ora 21.00, ora încherii urnelor şi anunţării rezultatelor exit-poll-urilor, în sala de şedinţe a Uniunii, feriţi de obiectivele televiziunilor.

"Nu sărbătorim până nu numărăm!", a fost îndemnul unanim lansat de şefii USL, care au făcut apoi turul candidaţilor Uniunii la primăriile din Capitală anunţaţi drept câştigători.

După expunerea mediatică şi revendicarea victoriei, drumurile celor trei s-au despărţit. Ponta şi Constantin au ajuns la sediul PSD din Kiseleff pentru a asista la numărătoarea paralelă. Antonescu s-a retras la sediul PNL. Numărătoarea s-a lăsat aşteptată, chiar dacă secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, şi-a exprimat speranţa că de data aceasta sistemul" va funcţiona mai bine la USL, faţă de prezidenţialele din 2009.

Una peste alta, căldura alegerilor de duminică i-a făcut pe liderii USL să se răcorească cu licoarea recomandată câştigătorilor de la locale de fostul candidat PSD la prezidenţiale, Mircea Geoană. Bere, că "acum e austeritate".

Absenţi din primul rând: Ion Iliescu, Adrian Năstase, Marian Vanghelie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici