Vettel reintră în lupta pentru titlu, Alonso îşi ţine la distanţă rivalii

Germanul Sebastian Vettel (Red Bull) a obţinut, duminică, al doilea său succes în acest an şi a revenit în lupta pentru titlu, apropiindu-se la 29 de puncte de liderul clasamentului piloţilor, spaniolul Fernando Alonso (Ferrari), care continuă abordările tactice în această parte finală a sezonului.

484 afișări
Imaginea articolului Vettel reintră în lupta pentru titlu, Alonso îşi ţine la distanţă rivalii

Sebastian Vettel (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Alonso, care are trei victorii în 2012, a punctat în 13 dintre cel 14 etape disputate până în prezent şi îşi ţine la distanţă rivalii. Spaniolul nu a terminat în primii zece la MP al Belgiei de la începutul lunii septembrie, dar atunci a fost nevoit de abandoneze în urma unui accidenmt provocat în primul tur de francezul Romain Grosjean.

Contracandidaţii lui Alonso, piloţii de la Red Bul şi de la McLaren-Mercedes, alternează evoluţiile entuziasmante cu abandonuri cauzate de probleme de fiabilitate. În acest timp, liderul echipei Ferrari are grijă se fie mereu în zona podiumului, aşa cum s-a întâmplat şi la Singapore, unde el a ocupat locul 5 în calificări, după Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes), Pastor Maldonado (Williams), Sebastian Vettel şi Jenson Button (McLaren-Mercedes).

Duminică, startul a fost unul liniştit pentru piloţii din prima jumătate a grilei. Doar Maldonado a plecat mai slab şi a căzut pe locul patru după ce l-a talonat pe Hamilton, aflat pentru a cincea oară în pole-position. De acest lucru au profitat Sebastian Vettel, care a promovat de pe locul 3 pe 2 şi Jenson Button, care a urcat de pe poziţia a 4-a pe a 3-a. Ca în urmă cu două săptămâni, la Monza, Hamilton a ţâşnit la stingerea luminilor roşii, instalându-se la conducere.

Prima intrare la boxe nu a produs nicio schimbare a ordinii primilor şase piloţi: Hamilton, Vettel, Button, Maldonado, Alonso şi Di Resta. Cursa lui Hamilton s-a încheiat în turul 23, după ce cutia de viteze a monopostului McLaren a cedat. Aceasta a fost al doilea Grand Prix consecutiv în care problemele tehnice împiedică o maşină McLaren-Mercedes să treacă linia de sosire. În Italia, Button şi-a încheiat evoluţia în turul 34/53, când era al doilea, acum a fost rândul lui Hamilton să abandoneze, din poziţia de lider.

După ce conducătorul cursei a ieşit din calcule, Vettel a devenit noul lider, urmat de Button, Maldonado, Alonso şi Di Resta. Din acest cvintet a lipsit la final venezuelanul Maldonado, care a fost chemat definitiv la boxe în turul 37, tot din cauza unor probleme tehnice. Vettel, Button, Alonso şi Di Resta au trecut în această ordine linia de sosire, deşi cursa a fost neutralizată de două ori de intrarea Safety Car-ului. Prima dată, monopostul HRT al indianului Narain Karthikeyan a înregistrat probleme tehnice în turul 33 şi a rămas pe pistă, iar a doua oară germanul Michael Schumacher a intrat ca un începător în maşina lui Jean-Eric Vergne.

La Singapore, pe cinci s-a clasat germanul Nico Rosberg (Mercedes), iar al şaselea a trecut linia de sosire finlandezul Kimi Raikkonen (Lotus-Renault).

Locurile 7-10 au fost ocupate în ordine de francezul Romain Grosjean (Lotus-Renault), brazilianul Felipe Massa (Ferrari), australianul Daniel Ricciardo (Toro Rosso) şi conaţionalul său Mark Webber (Red Bull) .

Vettel nu mai câştigase o cursă din luna aprilie (MP al Bahrainului). Impunându-se pentru a doua oară consecutiv pe circuitul Marina Bay, campionul mondial en titre a acumulat 23 de succese în carieră şi a urcat în clasamentul piloţilor pe poziţia secundă, cu 165 de puncte, după Alonso, 194 de puncte. Pe locul trei se află în continuare Raikkonen, cu 149 de puncte, în timp ce Hamilton a căzut de pe 2 pe 4, cu 142 de puncte.

La constructori, echipa Red Bull se menţine pe prima poziţie, cu 298 de puncte, urmată de McLaren-Mercedes, cu 261 de puncte, şi de Ferrari, cu 245 de puncte.

Etapa următoare a Campionatului Mondial de Formula 1, Marele Premiu al Japoniei, va avea loc în 7 octombrie, la Suzuka.

(Material realizat de Adrian Petculescu, adi.petculescu@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici