Victor Gaetan, personaj care, din 1996, apare sporadic în campanii electorale din România

Apariţia lui Victor Gaetan în contextul unui scandal care are loc în plină campanie electorală prezidenţială şi care este legat de unul dintre principalii competitori nu este o situaţie singulară, numele său fiind vehiculat şi în campania din 1996, dar şi în 2004.

282 afișări
Imaginea articolului Victor Gaetan, personaj care, din 1996, apare sporadic în campanii electorale din România

Victor Gaetan, personaj care, din 1996, apare sporadic în campanii electorale din România (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)

În octombrie 1996, publicistul româno-american Victor Gaetan, alături de soţia sa, jurnalista Eleanor Kenelly, au acuzat autorităţile de la Bucureşti că au cheltuit nejustificat milioane de lei pe contracte dubioase şi dezavantajoase încheiate cu firme de promotion din SUA. Acuzaţiile erau formulate în plină campanie electorală, parlamentară şi prezidenţială. Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei a respins, la acea dată, acuzaţiile, afirmând că sumele cheltuite nu au fost "nejustificate", ci au vizat "informarea corectă şi completă a Administraţiei, Congresului şi mijloacelor de informare în masă din Statele Unite".

În 16 februarie 2004, Victor Gaetan era prezentat opiniei publice din România în calitate de coordonator al campaniei prezidenţiale a Liei Roberts. O lună mai târziu, Lia Roberts anunţa că a renunţat la serviciile acestuia, după ce a aflat din presă că, în anii '80, Eugen Ionesco îl atenţiona, printr-o scrisoare, pe Mircea Eliade de suspiciunea sa că Gaetan ar fi lucrător al Securităţii de la Bucureşti. Scrisoarea a fost făcută publică de Ioan T. Morar, care a fost dat în judecată de Gaetan şi a pierdut procesul. Ulterior, Morar s-a adresat CEDO.

Numele lui Gaetan a mai fost vehiculat şi în scandalul Cathedral Plaza, el fiind şi audiat, în 2006, în Comisia senatorială de anchetă pe acest subiect. Tot atunci, cotidianul Ziua relata că lui Gaetan i-a fost spartă maşina, fiindu-i furate documente care au rezultat în urma propriei anchete jurnalistice în cazul Cathedral Plaza.

Victor Alexandru Gaetan s-a căsătorit, în 1989, la Washington, cu Eleanor Bride Kennelly. Mama acesteia era membră a Camerei Reprezentanţilor din partea primului district al statului Connecticut încă din 1982. Tatăl Eleanorei Kennelly era avocat, partener în casa de avocatură Case, Kennelly & Klebanoff. Ambii păriţi ai soţiei lui Gaetan au fost membri ai Partidului Democrat din SUA. Eleanor Bride Kennelly a absolvit Universitatea Yale şi era, la momentul când s-a căsătorit cu Gaetan, director pentru servicii de alimentaţie la compania AFL-CIO din Washington. Bunicul acesteia, John M. Bailey, fusese, între 1961 şi 1968, preşedinte al Comitetului Naţional Democrat.

Gaetan, absolvent al Universităţii Sorbona, specializat în drept şi diplomaţie, era, la momentul la care s-a căsătorit, proprietar al Alex Gallery din Washington şi editor al Washington Arts magazine.

Gaetan şi-a lansat, luni, volumul "Prădarea României", care prezintă mărturii ale fostului procuror DIICOT Ciprian Nastasiu despre "episodul" Omar Hayssam. Gaetan a spus, cu această ocazie, că se ştie încă din anul 2005 la Washington faptul că "profesorul" menţionat de către Omar Hayssam în stenogramele apărute în presă este preşedintele Traian Băsescu. "De faptul că profesorul este Traian Băsescu se ştie din 2005 la Washington", a afirmat Gaetan. El a explicat că în cultura arabă şi în alte culturi, "profesore" este o formulă de politeţe, de respect, reprezintă o manieră de reverenţă. Gaetan a apreciat că faptul că Omar Hayssam folosea această formulă la adresa lui Traian Băsescu arată că sirianul era "aplecăcios", "lingău", "flatant".

Apelativul "profesorul" a apărut în stenogramele unor discuţii dintre Ciprian Nastasiu şi Omar Hayssam, presa şi mai mulţi politicieni asimilându-l cu preşedintele Traian Băsescu.

(Material realizat de Departamentul Politic; politic@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici