Video Dr. Adrian Marinescu infirmă fenomenul plecărilor din spitale: Marea majoritate nu vor să plece până nu au 2 teste negative/ Iulie este o perioadă de tranzit şi în august lucrurile se vor linişti

  • Dr. Adrian Marinescu, medic primar în cadrul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş", vorbeşte despre evoluţia COVID-19 în România versus restul Europei şi explică particularităţile româneşti.
  • De asemenea, dr. Marinescu abodează şi situaţia miilor de români, turişti în Grecia, în vremea pandemiei.
4458 afișări
Interviul dr. Adrian Marinescu la Marius Tucă Show:

Marius Tucă: Îmi pare bine să vă am în studio. Aţi fost în vacanţă în Grecia. Spuneţi-mi, se poartă masca?

Dr. Adrian Marinescu: Cu ocazia asta sunt puţin naţionalist. Lumea este relaxată acolo. Nu sunt de părere că românii nu respectă regulile şi ceilalţi da. Nu este vorba de aşa ceva.

Tucă: Lumea este foarte relaxată, am înţeles. Românii respectă regulile.

Marinescu: Da, cei care nu respectă sunt în minoritate. Grecii îşi iau şi ei măsuri, acum.

Tucă: Noi de ce am stat 2 luni în carantină?

Marinescu: Cred că 99 la sută dintre celelate ţări, au făcut la fel că noi. Graniţele nu au fost cu totul închise.

Tucă: Dacă atunci când graniţele erau închise şi românii erau închişi, de ce ne-au carantinat ?

Marinescu: Marea greşeală este că se vorbeşte numai de numărul de infectari. Astazi au fost 600 de cazuri.

(...) Asta am spus. Iulie este o perioadă de tranzit şi august lucrurile se vor linişti. La greci, masca nu s-a purtat că au fost puţine cazuri.

 

Regulile trebuie respectate 

Marinescu: Mai sunt câteva reguli. Contactul prelungit. Dacă merg la o terasă, trebuie să stiu cu cine merg.

Tucă: Cred ca dumneavoastra nu v-ati dus în Grecia în aglomeraţie.

Marinescu: Nu. O altă masură: când sunt bolnav trebuie să mă izolez. Nu trebuie sa fie o lege. Când sunt bolnav stau acasă. Izolarea este extrem de importantă. Asimptomaticul poate sta acasa, doar sa fie monitorizat corect.

 

Legea carantinării şi fenomenul plecărilor din spitale 

Tucă: Omul poate să refuze internarea? Dar acceptă că se izoleaze la domiciliu.

Marinescu: Da, dar dacă nu se izolează la domicilu, răspunde în faţă legii. Asimptomaticul, şi cel cu o formă severă, pleacă din spital. Cei grav nu. Noua lege vorbeşte de 2 zile de internare.

Tucă: Aţi avut pacienţi care au avut Covid 19 şi erau disperaţi să plece din spital?

Marinescu: Erau pacienţi care au stat 10 săptămâni. Marea majoritate nu vor să plece până nu au 2 teste negative.

Marinescu: Cum intervenim dacă pacientul este din provincie ? Sistemul trebuie să intervină foarte rapid. În Germania se face acest lucru . Contează foarte mult şi cum explicăm. Ţine şi de doctor.

Tucă: Dacă aude lumea câte cazuri posibile de hepatită b, c ?

Marinescu: Sărim de un milion. 7, 8 la sută din populaţia României au hepatită b , c. Ne preocupă şi acest lucru . Pacienţii cu hepatită nu stau deoparte.

Tucă: Sunt şi oameni care spun că nu există virusul. Ăştia nu ne interesează. Calea de mijloc este să păstrăm distanţă , să purtăm masca. Trebuie să echilibrăm lucrurile .

Marinescu: Oamenii ar trebui să fie pe acea varianta de mijloc.

Marinescu: Spania avea 70 de cazuri. Grecia a avut 0 cazuri. Lucrurile se pot schimbă foarte repede. Trebuie să găsim o cale de mijloc. Cum găsim acest echilibru ? Spre exemplu grecii se stresează că au 70 de cazuri.

Tucă: Profesorul Cercel a spus că a intrat un număr foarte mari de români şi nu au fost testaţi. România putea să fie că şi Grecia. Aceşti oameni trebuiau izolaţi la domiciliu.

Marinescu: Sunt de acord. Românii care au venit din afară ţării trebuiau izolaţi .

Sunt 3 aspecte . 1: S-ar putea să fiu o sursă. 2 : Sunt tânăr şi cred că nu păţesc nimic. 3 : De fapt au fost copii de un 1 şi au fost afectaţi. Nu trebuie să gândim că dacă suntem tineri, nu o să păţim nimic.

Tucă: Guvernul trebuie să spună că bătrânii trebuie izolaţi. Acum ies când vor.
 

„Virusul nu este ucigaş (...) Hidroxiclorochina spuneau că nu este bună de nimic, dar a fost utilă

Marinescu: Sunt absolut de acord. Am văzut pacienţi cu diabet şi au avut foarte multe probleme. Virusul nu este ucigaş. Nu trebuie să ne închidem în casă. Trebuie să respectam regulile.

Tucă: Simptomele s-au schimbat?

Marinescu: Am aflat că există mai multe. Sunt pacienţi asimptomatici, uşor simptomatici. Dacă lucrurile se complică, atunci este grav.

Marinescu: Hidroxiclorochina spuneau că nu este bună de nimic, dar a fost utilă. Nu se pune problema că cineva a făcut experimente. Aceste medicamente au dat siguranţă. 

Marinescu: Fiecare boala este diferită. Dacă monitorizăm cum trebuie, atunci nu vor fi probleme.

Tucă: Eu nu am trecut nici măcar printr-o viroza puternică. Se vorbeste de terapie intensiva, ca nu o sa mai avem paturi. Pacientii ajunsi la terapie intensiva se mai intorc de acolo?

Marinescu: Atâta timp cât ajungi acolo, da este sever. Adevarul este la mijloc. Lucrurile se pot mişca în dinamică. 

Marinescu: De multe ori, nu ne căutăm. Putem să avem boli ascunse. Spitalele se împart în 2. Spitale Covid şi Non-covid .

Tucă: Cum vine asta ? Restaurantele sunt închise ? De ce teatrele sunt închise ? Dar mă bucur foarte tare, chiar dacă sunteţi un medic la Matei Bals, aveţi o atitudine, un mod absolut normal de a echilibra când vorbiţi despre Covid.

 

Am stat 2 luni degeaba în casă?

Marinescu: La întrebarea asta, nu trebuie să răspundă doar România.

Tucă: Trebuie să facem cât mai multe teste. Trebuie să testezi populaţia . Ştiţi că s-ar putea unii care au trecut prin boală să nu dezvolte anticorpi.

Marinescu: Da este posibil. Şi domnul doctor din America comunica cu noi.

Tucă: România a stat degeaba în casă 2 luni.

Marinescu: Nu putem să întoarcem timpul.

Tucă: Eu aş protesta de unul singur împotriva Guvernului, pentru că nu se deschid teatrele. Sunt la fel de importante.

 

Despre purtarea măştii de protecţie

Marinescu: Trebuie să se respecte măsurile. Sunt multe studii în lume, cum trebuie purtată corect masca. Nasul trebuie acoperit. Masca nu trebuie neapărat să fie cu filtru. Masca trebuie să fie de unică folosinţă. 

Marinescu: Masca mea are un filtru. Este fixă. Apropo de transmiterea prin aer. Masca chirurgicală nu procedează. Masca pe care o am eu o ţin maxim o săptămână. După o săptămână o arunc.

Cu cât este mai mare procentul, cu atât este mai bine. O folosesc şi în supermarket. Masca se poartă cu pauze. Trebuie scoasă.

Tucă: Undeva în decembrie, ianuarie s-ar putea să revină Covidul?

Marinescu: Depinde ce se întâmplă. De fapt întrebarea este: Când se închide pandemia ?  Degeaba se termină la noi, când ceilalţi au probleme. Am avut cazuri când aveau în acelaşi timp şi gripă, dar şi Covid.

Tucă: Se vorbeşte că medicii sunt epuizaţi ?

Marinescu: Atâta timp cât eşti medic, trebuie să ştii că este o meserie grea. Nu este o situaţie uşoară, dar acum cunoaştem situaţia.

Tucă: Când nu vor mai purta roamanii masca ?

Marinescu: Aşa cum au făcut şi grecii. Trebuie să ne obişnuim deocamdată cu acesta viaţă. Trebuie să păstrăm regulile.

Tucă: România în sine este carantinata, fără să fie un caz de Covid. Românii nu pot pleca în Anglia, Grecia. Nici acolo nu se mai duc românii.

Marinescu: Acele ţări nu se uită la aceşti parametrii? 

Tucă: Cum a foat în Grecia ?

Marinescu: Am fost în Grecia într-un sat şi ei nu aveau niciun caz. Programul meu era să mă relaxex foarte mult . Să nu mă uit la ceas, dar mai mult de ora 7 nu mai puteam să dorm. Marea se vedea la o distanţă de 2 kilometrii. Prânzul era lângă mare.

Marinescu: Tot timpul când mă duc în Grecia, mă gândesc de ce noi nu avem marea verde, ci neagră.

Tucă: Sunteţi bucureştean ?

Marinescu: Da.

Marinescu: Să nu uităm, trebuie să ne acoperim gură, nasul şi să protejăm ochii

Tucă: Va mulţumesc mult! 


 

Despre COVID-19 la noi şi la restul lumii, miercuri, 15 iulie, începând cu ora 20:00, la emisiunea "Marius Tucă Show", transmisă pe mediafax.ro.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici