„Marius Tucă Show”. Istoricul Marius Oprea: La venirea din Gulagul Rusesc, mulţi români au ajuns în lagărele româneşti şi la lucru, la Canal

559 afișări
Marius Tucă: Ambasadorul român în Rusia a anunţat regăsirea indentităţii a peste 20.000 de români.
 
Roxana Tudor: Am gasit pe străbunicul Florea. Mi-am sunat familia şi am retrăit fragmente din copilărie.
 
Bunica mea era o femeie lovită de viaţă. Dacă eram nemulţumiţi de ceva, ne zicea „Lasă, că o sa vedeţi voi ce greutăţi vă aşteaptă în viaţă”. Am crescut cu poveştile ei. 
 
Marius Tucă: Ce vă spunea cand o întrebaţi despre Florea?
 
Roxana Tudor: Ne povestea că fusese un om muncitor şi frumos şi că a trebuit să plece la război, în 1940. Şi nu s-a mai întors niciodată. Am aflat ulterior că ar fi fost ucis în teritorii ruseşti.
 
Marius Tucă: În tot acest timp, străbunica a primit vreo informaţie de la statul român?
 
Roxana Tudor: Eu nu ştiu să fi fost o informare oficială. Cand l-am găsit acum pe liste, nimeni din familie nu ştia despre faptul că ar fi stat în lagăr.

Marius Tucă: Câţi ani aveaţi când a murit străbunica?
 
Roxana Tudor: Aveam 26 de ani.
 
Marius Tucă: Ce aţi simţit când aţi citit despre bunicul pe pagina ambasadei?
 
Roxana Tudor: A fost o experienţă foarte emoţionantă.  A venit ca o surpriză.

Istoricul Marius Oprea, despre numărul victimelor din Gulag
 
Marius Tucă: Spuneaţi că acolo ar fi murit peste 100.000 de oameni.
 
Marius Oprea: Nu a existat o evidenţă exactă a celor dispăruţi, totul rămâne aproximativ. Armata Roşie îi făcea prizonieri pe români.
 
În 2005, când am avut convorbiri cu şefii arhivelor din Rusia, ei mi-au avansat o cifră de peste 200.000 de persoane. Nici Rusia nu a avut o evidenţă a prizonierilor de război.
 
Marius Tucă: Nu era de datoria statului român să afle aceste cifre?
 
Marius Oprea: Acesta era un subiect tabu, nu se aborda, era o înţelegere tacită că România trebuie să platească reconstruirea statului rus.

Noi trebuie, practic, să cumpărăm statisticile făcute de statul rus. Din nefericire, în România s-a spus: „Să mergem înainte, să nu mai privim inapoi. Există un dezinteres total faţă de deţinuţii disidenţi din România şi faţă de prizonierii de război. Opinia mea este că sunt peste 100.000 de români decedaţi în lagăre.
 
Marius Tucă: Au fost români care s-au întors din lagăre şi încătuşaţi în România.
 
Marius Oprea: La primirea în România, mulţi au ajuns în lagăre româneşti şi la lucru, la Canal.

Pe lângă cifrele cunoscute, mai sunt circa 50.000 de prizoneri ce nu au mai ajuns în lagăre. Cei care au ajuns în lagăre au fost folosiţi la muncă. Au fost nişte drame imense.
 
Vasile Soare, ambasadorul României în Rusia, despre publicarea listelor cu victimele Gulagului 
 
Marius Tucă: Cat au durat demersurile pentru publicarea listelor?
 
Vasile Soare: Am început demersurile de prin 2002, în Kazakstan. În 2003, am ridicat primul monument pe teritoriul rusesc, în memoria acestor deşinuţi.
 
Sunt ambasador din 2014 şi nu am încetat niciodată să caut să determin numărul şi soarta deţinuţilor în lagărele din URSS.
Am investigat peste 10 ani.
 
Roxana Tudor: FIecare nume publicat a reprezentat o tragedie în familia de care aparţinea. Pentru noi, urmaşii lor, acele cifre sunt cimitirele lor.
 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici