Anul 2023 a început la fel ca 2021. Bolsonariştii din Brazilia, inspiraţi după trumpiştii din SUA, au vandalizat palatul prezidenţial, guvernul şi congresul din capitala ţării

Susţinătorii fostului preşedinte brazilian Jair Bolsonaro, ultranaţionalistul care refuză să-şi accepte înfrângerea electorală, au luat cu asalt Congresul, Curtea Supremă şi palatul prezidenţial din capitală duminică, la o săptămână după inaugurarea rivalului său social-democrat, preşedintele Luiz Inácio Lula da Silva.

2927 afișări
Imaginea articolului Anul 2023 a început la fel ca 2021. Bolsonariştii din Brazilia, inspiraţi după trumpiştii din SUA, au vandalizat palatul prezidenţial, guvernul şi congresul din capitala ţării

AP News (Sursa Foto)

UPDATE 05:00 - Bolsonaro, fostul preşedinte brazilian care acum se află stabilit în Florida,  neagă că a avut un rol în manifestările violente, ba chiar le condamnă, transmite The Guardian

 

Ştirea iniţială - Brazilia a experimentat cel mai violent incident de la lovitura de stat din 1964 care a dus la instaurarea unei dictaturi militare până în 1985. 

În Brasilia, capitala Braziliei, mii de manifestanţi purtând culorile verde şi galben ale drapelului naţional au ocolit baricadele de securitate, s-au urcat pe acoperişuri, au spart ferestre şi au invadat toate cele trei clădiri care reprezintă cele mai mari puteri ale statului democrat brazilian. 

Unii dintre ei au cerut o intervenţie militară  pentru a-l readuce pe Bolsonaro la putere, fie pentru a-l îndepărta pe Lula de la preşedinţie.

Într-o conferinţă de presă din statul Sao Paulo, Lula a spus că Bolsonaro a încurajat revolta celor pe care i-a catalogat drept „fanatici fascişti” şi a citit un decret proaspăt semnat pentru ca guvernul federal să preia controlul asupra securităţii în districtul federal.

„Nu există niciun precedent pentru ceea ce au făcut şi aceşti oameni trebuie pedepsiţi”, a spus Lula.

Pe 6 ianuarie 2021, republicanul ultranaţionalist Donald Trump, preşedintele american aflat în funcţie atunci, a instigat la revolte şi nu a recunoscut victoria senatorului democrat Joe Biden în alegerile prezidenţiale din noiembrie 2020. Mii de susţinători trumpişti au asaltat clădirea Congresului, Capitoliul Statelor Unite, rezultând un civil ucis în urma altercaţiilor, dar şi alţi patru ofiţeri de poliţie care s-au sinucis ulterior din cauza traumelor. 964 de persoane au fost arestate. 

La doi ani de la insurecţia din SUA, acum şi democraţia braziliană este grav afectată de extrema dreaptă.

Bolsonaro, care a zburat în Florida înainte de inaugurarea lui Lula, nu a comentat evenimentele de duminică, transmite AP News

Poliţia a lansat gaze lacrimogene în eforturile lor de a recupera clădirile şi au fost afişate la televizor la sfârşitul după-amiezii, defilând protestatarii pe o rampă de la palatul prezidenţial, cu mâinile prinse la spate. Până la începutul serii, controlul clădirilor a fost restabilit, ministrul Justiţiei, Flavio Dino, a declarat într-o conferinţă de presă că aproximativ 200 de persoane au fost arestate, iar ofiţerii trăgeau mai multe gaze lacrimogene pentru a alunga protestatarii din zonă.

Lula a acuzat la conferinţa sa de presă că a existat „incompetenţă sau rea-credinţă” din partea poliţiei braziliene.

Preşedintele a făgăduit că toţi protestatarii vor fi căutaţi şi pedepsiţi conform legilor, iar ofiţerii care şi-au neglijat îndatoririle sau au fost părtaşi la revolte vor fi concediaţi, potrivit SkyNews

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici