2023, premieră în politica românească: Va avea loc prima „rotativă” guvernamentală

Înlocuirea premierului Nicolae Ciucă, liderul PNL, cu un premier din partea PSD în luna mai este certă, spun liderii coaliţiei de guvernare. În august, însă, liderul PNL Iaşi aprecia că o schimbare de premier înainte de alegeri şi în timpul războiului din Ucraina nu ar reprezenta un semnal bun.

2207 afișări
Imaginea articolului 2023, premieră în politica românească: Va avea loc prima „rotativă” guvernamentală

2023, premieră în politica românească: Va avea loc prima „rotativă” guvernamentală

„Nu există nicio şansă ca preşedintele Nicolae Ciucă să nu respecte protocolul. În mod sigur PSD va avea funcţia de premier din mai 2023”, spun pentru MEDIAFAX surse din conducerea PNL.

Liderul PNL Iaşi, Alexandru Muraru, declara la începutul lunii august că orice schimbare de premier înainte de alegeri şi în timpul războiului din Ucraina nu ar reprezenta un semnal bun. Ulterior, mai mulţi lideri liberali l-au contrazis pe Muraru anunţând că PNL va respecta înţelegerea cu PSD.

Preşedintele social-democraţilor, Marcel Ciolacu, afirma că în mod „categoric” nu va refuza funcţia de prim-ministru al guvernului în mai 2023, când conform protocolului coaliţiei ar trebui să aibă loc rotativa între PSD şi PNL. Şeful PSD a spus că dacă nu se ţine cont de protocolul coaliţiei, „vom avea alegeri anticipate” şi că rotativa se va face printr-o demisie a premierului Nicolae Ciucă.

Ca urmare a rotativei, Nicolae Ciucă va prelua funcţia de preşedinte al Senatului, asigurată interimar în prezent de Alina Gorghiu. Totodată, un social-democrat va prelua şefia Camerei Deputaţilor, în locul lui Marcel Ciolacu.

Liderii celor trei partide aflate la guvernare au stabilit în noiembrie 2021 ca în sistemul de rotaţie să intre şi ministerele Finanţe, Justiţie, Transporturi şi Proiecte Europene. Astfel, din vara anului 2023, PNL ar putea primi ministerul Finanţelor, ministerul Transporturilor şi Secretariatul General al Guvernului, iar Justiţia şi MIPE ar urma să treacă la PSD.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici