A doua rundă de consultări la Cotroceni: Iohannis s-a întâlnit cu reprezentanţii UDMR, UNPR, ALDE şi cu minorităţile

Klaus Iohannis a încheiat, marţi, a doua rundă de consultări cu reprezentanţii partidelor pe tema desemnării premierului. Preşedintele Iohannis s-a întâlnit luni cu delegaţiile PSD şi PNL, iar marţi cu cele ale UDMR, UNPR, ALDE şi grupului minorităţilor naţionale.

8588 afișări
Imaginea articolului A doua rundă de consultări la Cotroceni: Iohannis s-a întâlnit cu reprezentanţii UDMR, UNPR, ALDE şi cu minorităţile

Klaus Iohannis (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

DESFĂŞURAREA CONSULTĂRILOR DE MARŢI

UPDATE 14:00 Pambuccian: Abordarea lui Iohannis a fost pe gustul nostru, putem privi încrezători

Liderul deputaţilor aparţinând minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a declarat, marţi, că discuţiile cu preşedintele Klaus Iohannis au fost "pe gustul" grupului, abordându-se problema unui program în 8 puncte pentru viitorul apropiat şi pe termen lung, grupul fiind "încrezător" în rezultate.

"A fost o abordare foarte pe gustul nostru. A fost o abordare extrem de raţională şi extrem de echilibrată şi una din puţinele dăţi când s-a discutat mai mult despre principii decât despre persoane, ceea ce este foarte important. În orice criză (...) trebuie despărţite principiile de persoane", a spus Pambuccian.

Acesta a precizat că preşedintele Klaus Iohannis a expuns "un plan în 8 puncte" pentru viitorul apropiat şi termenul lung, iar aceste criterii vor "transforma mult societatea românească în viitor". "Cred că putem privi încrezători", a spus acesta.

Pambuccian a adăugat că minorităţile vor decide dacă susţin Guvernul după ce vor vedea nominalizarea şi vor discuta cu premierul desemnat.

UPDATE 12:55 Consultările la Palatul Cotroceni s-au încheiat după ce preşedintele a discutat şi cu reprezentanţii minorităţilor

Delegaţia minorităţilor care a participat la discuţiile cu şeful statului a fost formată din liderul de grup, Varujan Pambuccian, şi deputaţii Aurel Vainer, Gheorghe Firczak, Dragoş Zisopol şi Ovidiu Ganţ.

UPDATE 12:39 ALDE nu este de acord cu varianta unui guvern de tehnocraţi

Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat, marţi, după consultările de la Palatul Cotroceni, că preşedintele Klaus Iohannis a anunţat în discuţii că va face publică în cursul acestei zile propunerea de premier.

Tăriceanu a mai spus că ALDE nu este de acord cu varianta unui guvern de tehnocraţi, optând pentru cea a unui guvern politic.

El a menţionat totodată că ALDE se va poziţiona în funcţie de propunerea preşedintelui.

"Soluţia corectă din punct de vedere politic este aceea de a forma un Guvern politic, de premier politic. (...) Din discuţiile care au avut loc cu celelalte partide şi din anunţurile publice făcute am înţeles că preşedintele favorizează soluţia unui premier tehnocrat, cu un Guvern tehnocrat. Soluţie pe care noi considerăm că ar fi trebuit s-o evităm", a spus Tăriceanu.

Liderul ALDE a precizat că soluţia propusă de PSD, cu un premier tehnocrat, dar un Guvern politic, este "mai puţin nefavorabilă" şi mai aproape de ce îşi doreşte formaţiunea sa.

Tăriceanu a adăugat că va aştepta propunerea preşedintelui, fiind atributul lui Iohannis să vină cu o soluţie. "După ce vedem nominalizarea, este de presupus că premierul va avea discuţii cu partidele", a mai spus Tăriceanu.

În ceea ce priveşte soluţia prezentată de PSD, care l-a propus pe Liviu Voinea, Tăriceanu a spus că este o variantă "rezonabilă", care ar putea fi susţinută. "Propunerea PSD de premier este o personalitate - sau o persoană, să nu-i spunem personalitate, că poate e cam mult - rezonabilă. La rigoare am putea s-o susţinem", a spus acesta.

UPDATE 12:12 Surse - Iohannis respinge propunerea de premier a PSD. Dacian Cioloş este o variantă

Preşedintele Klaus Iohannis va respinge propunerea de premier avansată de PSD, economistul Liviu Voinea, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse politice, o variantă discutată la Palatul Cotroceni fiind fostul comisar european Dacian Cioloş, însă negocierile nu sunt finalizate.

Potrivit surselor citate, preşedintele Klaus Iohannis nu îl va nominaliza pe viceguvernatorul BNR Liviu Voinea, considerat o persoană apropiată de PSD. Mai mult, Liviu Voinea nu ar avea în Parlament susţinerea necesară, fiind neclar sprijinul UNPR şi ALDE, iar liberalii anunţând tranşant că nu îl vor vota.

O variantă cu multă susţinere, în special din rândul oficialilor UE, este fostul comisar european şi ministru al Agriculturii Dacian Cioloş. Potrivit surselor citate, au existat discuţii între reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale şi Dacian Cioloş, însă în acest moment nu există o decizie clară.

UPDATE 11:46 Kelemen Hunor: Se conturează un Guvern tehnocrat, UDMR aşteaptă propunerea preşedintelui Iohannis

"Se conturează un Guvern tehnocrat, condus de un prim-ministru tehnocrat, care va avea libertatea de a-şi alege Cabinetul şi acele criterii de integritate sunt pe primul loc, pe baza cărora se va face nominalizarea prim-ministrului şi miniştrilor", a spus Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a precizat că susţinerea Cabinetului depinde de persoana care va fi propusă de preşedintele Iohannis şi de programul de guvernare cu care acesta va veni.

Astfel, UDMR aşteaptă discuţii cu premierul desemnat înainte de a anunţa dacă îl va susţine sau nu, însă liderii Uniunii sunt de acord cu ideea unui Cabinet tehnocrat.

"În cursul zilei de astăzi, în cursul zilei de mâine, când va face preşedintele un anunţ, aşteptăm o discuţie cu premierul desemnat", a spus Kelemen Hunor.

Acesta a spus că UDMR rămâne la ideea că premierul desemnat trebuie să fie o persoană "gen Dacian Cioloş, gen Bogdan Olteanu".

Prima delegaţie cu care preşedintele discută marţi este cea a UDMR

Delegaţia UDMR, cu care preşedintele Klaus Iohannis discută la momentul transmiterii acestei ştiri, este alcătuită din Marko Bela, Kelemen Hunor, Marton Arpad şi Szabo Odon.

În debutul întâlnirii, preşedintele Iohannis şi Kelemen Hunor au avut un scurt dialog, destins, şeful statului remarcând că delegaţia Uniunii este acum mai numeroasă decât săptămâna trecută, iar liderul UDMR spunându-i preşedintelui că a ales bine momentul pentru consultări la începutul săptămânii, întrucât miercuri şi joi liderii Uniunii se vor afla în ţară.

Săptămâna trecută, UDMR a participat la consultările de la Palatul Cotroceni cu trei reprezentanţi.

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, luni, o scrisoare preşedinţilor partidelor politice parlamentare, pe care i-a invitat la o nouă rundă de consultări pentru desemnarea premierului.

Consultările cu liderii PSD şi PNL au avut loc luni seară.

Marţi, preşedintele are programate întâlniri cu delegaţiile UDMR, ALDE, UNPR şi grupul minorităţilor naţionale.

După consultările de săptămâna trecută, preşedintele UMDR, Kelemen Hunor, a declarat, joi, că Uniunea propune instalarea rapidă a unui Guvern tehnocrat, care să treacă bugetul pentru 2016 şi să modifice legea, în vederea unor alegeri generale înainte de termen, comasate cu localele.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici