Abdul Ghani Baradar a ajuns în Kabul. Liderul talibanilor va forma un guvern al Emiratului Islamic

Un reprezentant al talibanilor a informat sâmbătă că mullahul Abdul Ghani Baradar, co-fondatorul talibanilor, a ajuns la Kabul pentru a negocia cu alţi reprezentanţi ai talibanilor noua guvernare afgană, la aproximativ o săptămână de la preluarea controlului asupra capitalei Kabul, scrie Reuters.

9145 afișări
Imaginea articolului Abdul Ghani Baradar a ajuns în Kabul. Liderul talibanilor va forma un guvern al Emiratului Islamic

Sursa foto: profimedia

În vreme ce forţele americane se retrăgeau din ţară, talibanii îşi încheiau avansul în forţă în interiorul ţării, care a coincis cu ceea ce cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a catalogat ca fiind „prăbuşirea uluitoare” a forţelor armate afgane.

De la acel moment, mii de oameni s-au îngrămădit pe aeroportul din Kabul, iar nivelul de securitate se degradează pe zi ce trece, în timp ce statele din Vest fac eforturi pentru a accelera procesul de evacuare a cetăţenilor lor şi a afganilor consideraţi a fi vulnerabili, în mijlocul haosului şi a zvonurilor privind brutalitatea talibanilor.

Potrivit unui oficial taliban, grupul lucrează la un nou format pentru administrarea Afganistanului în următoarele săptămâni, cu comitete distincte care să se ocupe de securitatea internă şi de problemele financiare.

„Experţi din fostul guvern vor fi aduşi pentru gestionarea crizelor”, a declarat el pentru Reuters.

Potrivit sursei, noua structură politică nu ar fi o republică democratică conform standardelor occidentale, ci „va proteja drepturile tuturor”.

După recâştigarea puterii, talibanii, care îmbrăţişează o formă ultra-dură a islamului sunnit, au proiectat o faţă mai moderată, afirmând că vor pacea, nu vor căuta răzbunare asupra foştilor duşmani şi vor sprijini drepturile femeilor în limitele învăţăturilor islamice.

Talibanii au interzis femeilor să lucreze sau să iasă fără a purta o burcă care să le acopere totul, atunci când au fost la putere din 1996 până în 2001 şi au interzis, de asemenea, copiilor să frecventeze şcoala.

Potrivit oficialului, Baradar se va întâlni cu comandanţi talibani, foşti lideri guvernamentali şi factori de decizie politică, precum şi experţi religioşi.

Potrivit unui ofiţer NATO, peste 12.000 de străini şi afgani care lucrează pentru ambasade şi organizaţii internaţionale de ajutorare au fost evacuaţi de pe aeroportul din Kabul de când insurgenţii talibani au preluat controlul asupra capitalei.

„Procesul de evacuare este lent, deoarece este riscant, pentru că nu dorim nicio formă de ciocniri cu membrii talibani sau civili în afara aeroportului”, a ţinut să declare un oficial al NATO pentru Reuters, care a preferat să rămână sub anonimat. „Nu vrem să începem un joc de vină cu privire la planul de evacuare”, a mai spus acesta.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici