Abimael Guzman, liderul Căii Luminoase - sângerosul grup rebel maoist din Peru, a murit în închisoare

  • Abimael Guzman a fondat şi a condus gherilele maoiste într-o insurgenţă violentă care a luat zeci de mii de vieţi.
  • Acesta se afla în închisoare din 1992, după ce a condus gherilele din Shining Path timp de 12 ani.
  • Fostul profesor de filosofie, care a fondat brutalul grup rebel în 1980, avea 86 de ani şi a decedat în urma unei infecţii, a declarat ministrul justiţiei din Peru, Anibal Torres.
642 afișări
Imaginea articolului Abimael Guzman, liderul Căii Luminoase - sângerosul grup rebel maoist din Peru, a murit în închisoare

Abimael Guzman

Liderul grupului terorist maoist Calea Luminoasă, care a purtat o insurgenţă de zeci de ani pentru a răsturna guvernul peruan, a murit după gratii. Abimael Guzman, care a fost capturat în 1992şi era condamnat pe viaţă, a decedat sâmbătă într-un spital militar, după o boală, a declarat guvernul peruvian.

Inspirat de Revoluţia culturală a lui Mao Zeodong în China, Guzman s-a întors în Peru în 1980, hotărât să folosească violenţa pentru a pune în aplicare viziunea sa despre o societate marxistă.

El a condus gherilele timp de 12 ani, în timp ce foloseau bombardamente, asasinate şi masacre de civili, într-un efort disperat de a învinge guvernul ales democratic în Peru şi de a instala o dictatură a proletariatului.

Activ în cea mai mare parte în zonele montane andine din Peru, Calea Luminoasă a atras un anumit sprijin din partea ţăranilor săraci, în special prin folosirea instanţelor denumite „justiţie populară”, care dictau pedeapsa cu moartea presupuşilor duşmani ai poporului.

La începutul anilor 1990, grupul de gherilă a controlat ultimele zone din zona rurală din centrul şi sudul Peruului şi a efectuat numeroase atacuri teroriste mortale şi în centrele urbane ale ţării, vizând politicieni, sindicate, alte grupuri rivale de stânga şi lucrători de ajutor.

Se credea că aproximativ 10.000 de militanţi luptau pentru Calea Strălucitoare la acel moment şi două treimi din cetăţenii Peru trăiau sub un fel de lege marţială de urgenţă, în timp ce statul lupta împotriva insurgenţei.

Dar, în septembrie 1992, o unitate de elită a forţelor speciale a poliţiei peruviene l-a urmărit pe Guzman într-o casă din capitala Lima şi l-a arestat.
Un an mai târziu, Guzman a cerut discuţii de pace, dar până atunci insurgenţa sa a luat viaţa a zeci de mii de peruani (se estimează că 30.000) şi a strămutat până la 600.000 de oameni.

Unii dintre acoliţii lui Guzman au construit o mişcare politică care solicită amnistii pentru toţi „prizonierii politici” reţinuţi în timpul sângerosului conflict intern din Peru, dar a atras un sprijin limitat din partea publicului.

Guzman a fost închis pe viaţă într-o închisoare specială de maximă securitate construită pentru el pe malul Oceanului Pacific. În 2010, s-a căsătorit cu a doua soţie, Elena Iparraguirre, care era al doilea comandant al Căii Luminoase şi era închisă alături de el.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici